Türk Tabipler Birliğinden Grip Bilgilendirmesi

Türk Tabipler Birliğinden Grip Bilgilendirmesi

15.01.2016 10:26:02

Tabipleri Birliği grip hastalığı ile ilgili bilgi notu hazırladı. Çocuk veya yetişkin demeden herkesi hastanelik eden grip salgını konusunda Tabipler Birliği şu şekilde bir bilgilendirme notu yayınladı.

GRİP HASTALIĞI TÜM DÜNYADA GÖRÜLMEKTE MİDİR?
Grip dünyada görülen bir hastalıktır. Ülkemizin de yer aldığı kuzey yarım küredeki tüm ülkelerde Ekim- Mayıs ayları arasında yaygın olarak görülmektedir. Grip bir enfeksiyon hastalığı olup enfeksiyon hastalığına neden olan mikrop türlerinden “virüs” adını verdiğimiz bir mikrop türü grip hastalığına yol açmaktadır. Mikrop türünün virüs olması nedeniyle de hiçbir antibiyotik tedavide işe yaramamaktadır.

GRİP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Grip hastalığı ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, vücutta kırıklık yapan bir hastalıktır. Hastalık ilerlediği zaman nefes darlığı, solunum güçlüğüne ve öldürücü zatürreye yol açabilir.

SOĞUK ALGINLIĞI İLE GRİP HASTALIĞI ARASINDA NE FARK VARDIR?
Grip hastalığının etkeni bir virüs olduğu için solunum yoluna yerleşen hemen hemen tüm virüslerde grip hastalığında görülen belirtiler olabilir. Bu nedenle grip hastalığı diğer solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılır. Hâlbuki bu enfeksiyonlar genel olarak “Soğuk algınlığı” olarak adlandırılır. Günlük yaşantımızda “grip oldum” denildiği zaman sıklıkla soğuk algınlığı adını verdiğimizi bir hastalık kastedilmektedir.
Soğuk algınlığı, grip hastalığına göre ayakta ve daha hafif atlatılan bir hastalıktır. Bu iki hastalık arasındaki farkları şöyle sıralayabiliriz:
Ateş: Soğuk algınlığında ateş daha az sıklıkta görülür. Gripte 38 derece ve üzeri yüksek ateş görülür.
Boğaz ağrısı: Soğuk algınlığında boğaz ağrısı olabilir. Bu ağrı sadece hastalık başında hafif yanma ve kaşınmalar olur. Ancak gripte boğaz ağrısı sıklıkla görülmektedir.
Öksürük: Gripte öksürük çok sık görülür soğuk algınlığında çok nadirdir.
Baş ağrısı: Soğuk algınlığında yine gribe göre çok nadir baş ağrısı görülür.
Eklem ağrıları: Gripte şiddetli eklem ağrıları olur ve hastayı yataktan kalkamayacak duruma sokabilir.
Burun tıkanıklığı ve akması: Soğuk algınlığı virüsleri burun akıntısına neden olur. Gripte burun akıntısı ya da tıkanıklığı olması düşüktür.
Hapşırık: Soğuk algınlığında sık görülen bir belirtidir.

UNUTMAMALI!
Grip; zatürre, bronşit ve daha ölümcül hastalıklara neden olabilir. Soğuk algınlığı ise genellikle sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi daha basit komplikasyonlara neden olur.

TÜRKİYE'DE BU YIL GRİP HASTALIĞI YAYGIN MI?
Ülkemizde her yıl olduğu gibi bu yıl da grip hastalığı Aralık 2015 tarihinden itibaren görülmeye başladı. Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri ile karşılaştırdığımızda tüm ülkelerde hasta sayısının arttığı görülmektedir.

TÜRKİYE'DE “DOMUZ GRİBİ” VAR MI?
Bütün dünya ülkelerinde görüldüğü gibi ülkemizde de “Domuz Gribi” denilen grip türü mevcuttur.

DÜNYA YA DA ÜLKEMİZ DOMUZ GRİBİNDEN KURTULAMAYACAK MI?
Domuz gribi denilen grip mikrobu 2009 yılında dünyada salgına neden oldu. 2009 yılından sonra artık her mevsim gördüğümüz grip türleri arasına yerleşti ve mevsimsel grip olarak kabul edilmektedir. Yani her yıl grip mevsimi başladığında dünyada dolaşan grip mikrobu türlerinden biri de domuz gribidir. Uzun yıllar daha dünyada görülmeye devam edeceği düşünülmektedir.

DOMUZ GRİBİ BAZI KİŞİLERDE HAFİF SEYREDERKEN BAZI KİŞİLERDE ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR. BUNUN NEDENİ NE OLABİLİR?
Domuz gribi bugün için bir grip mikrobu türüdür. Grip mikropları insan için ne kadar tehlikeli ise domuz gribi de aynı ölçüde tehlikelidir. Bu yüzden grip hastalığının tehlikeleri domuz gribi için de geçerlidir. 2009 yılında görülen domuz gribi dünyada yeni ortaya çıktığı için salgın yaptı. 6-7 yıldır her yıl grip mevsiminde görüldüğü için artık salgın olarak kabul edilmemektedir. Tüm ülkelerde görülen vaka sayısına göre; artmış grip hastalığı, artmış grip hastalığından hastaneye yatma, artmış grip hastalığına bağlı ölüm olarak takip edilmekte ve raporlandırılmaktadır.

GRİP HASTALIĞINI KİMLER AĞIR GEÇİRMEKTE, KİMLERDE ÖLDÜRÜCÜ OLMAKTADIR?
Grip hastalığı herkes için tehlikeli olabilir. Ancak bazı kronik (uzun seyirli) hastalığı olanlarda hastaneye yatma ve ölüm daha fazla olmaktadır.

KİMLERDE VEYA HANGİ HASTALIĞI OLANLARDA DAHA TEHLİKELİ VEYA AĞIR SEYRETMEKTEDİR?
- 65 yaş ve üzeri kişiler,
- 2 yaşın altında bulunanlar,
- Hamileler,
- Bakımevi ve huzurevinde kalanlar,
- Kronik böbrek yetmezliği olanlar,
- Astım, kronik akciğer hastalığı (KOAH) olanlar,
- Kalp-damar sistemi hastalığı olanlar,
- Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar,
- Kan hastalığı olanlar,
- Şeker hastalığı olanlar,
- Nörolojik hastalığı olanlar,
- Metabolik hastalığı olanlar,
- Kronik karaciğer hastalığı olanlar,
- Aşırı şişman olanlar
- 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenlerde grip tehlikeli ve ağır seyredebilmektedir.

HASTALARLA KARŞILAŞAN HEKİM, HEMŞİRE GİBİ SAĞLIK PERSONELİRİSK ALTINDA MIDIR?
Sağlık personelimiz hem hastalığı hastadan alma riski ile kendisi risk almaktadır, hem de grip hastalığına yakalandıktan sonra başta riskli hastalar olmak üzere sağlık kurumlarına başvuran ve grip hastalığı olmayan kişilere bulaştırma riskini taşımaktadır. Yani hem hasta olma hem de hastalığı başkalarına bulaştırma riski olan bir hizmet içindedir.

HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?
Hastalıktan korunmanın en iyi yolu grip aşısı olmaktır. Ayrıca sağlıklı beslenme, ellerin sık sık sabunla yıkanması, kalabalık ortamlardan ve hastalardan uzak durulması da korunmada alınması gereken önlemler arasındadır. Sabunun grip mikrobu için yok edici bir etkiye sahip olduğu akılda tutulmalıdır.

EKİM-KASIM AYINDA AŞI OLAMAYANLAR AŞI OLMA FIRSATINI KAÇIRMIŞ OLURLAR MI?
Toplumda grip hastalığının görülmesi mayıs ayı sonlarına kadar sürdüğü için ekim ayından nisan ayına kadar aşı olmak, hastalıktan koruyacaktır. Ekim-kasım ayında aşı olmanın yararı; grip mevsimi başlamadan hastalığa karşı bağışık hale gelmek içindir. Ancak grip mevsiminde de aşı olunduğu takdirde karşılaşacağımız grip mikrobuna karşı bağışıklık elde edebiliriz.

GEÇEN SENE AŞI OLANLAR DA AŞI OLMALI MI?
Evet, çünkü aşının koruyuculuğu bir yıldan daha kısa olarak kabul edilmektedir. Ayrıca dolaşımdaki virüsler her yıl değişim göstermektedir. Mevsimsel grip için her yıl beklenen grip virüslerine karşı yeni bir aşı hazırlanmaktadır.

PORTAKAL, GREYFURT GİBİ TURUNÇGİLLERİN HASTALIKTAN KORUNMADA YA DA TEDAVİDE FAYDASI NEDİR?
Her gün yenilen portakal, mandalina, greyfurt gibi meyvelerin grip hastalığına karşı özel bir koruyuculuğu yoktur. Bu meyvelerin tüm virüslerin yaptığı hastalıklara karşı vücudun bağışıklık sistemine yaptığı katkılar vardır.

GRİP HASTALIĞINA YAKALANIRSAK NE YAPMALI?
Grip hastalığı olan bir kişi yatarak istirahat etmeli, ateşi olursa ateş düşürücü almalıdır. Ayrıca bol bol su ve sıvı içecekler (çorba, portakal, mandalina gibi) almalıdır. Durumu kötüleşirse muhakkak hekime başvurmalıdır. Çevresindekilere bulaşmayı önlemek için öksürürken, hapşırırken ağzını-burnunu kapamalı, maske takmalı (evde mevcutsa), sık sık ellerini yıkamalıdır.

GRİP HASTALIĞINDA ANTİBİYOTİKLERİN FAYDASI VAR MIDIR?
Hiçbir faydası yoktur. Çünkü grip hastalığına yol açan mikrop virüs olduğu için antibiyotikler işe yaramaz hatta zararlı bile olabilirler. Antibiyotikler bakteri adını verdiğimiz mikroplara karşı etkilidir.

YUKARIDA BAHSEDİLEN HASTALIKLARDAN BİRİNE SAHİP OLAN KİŞİ GRİP HASTALIĞINA YAKALANIRSA NE YAPMALIDIR?
Risk grubu sayılan kişilerin grip hastalığına yakalandıkları zaman vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları en iyi yoldur. Çünkü bu kişilerde hastalığın tehlikeli ve ağır seyretme olasılığı diğer kişilere göre oldukça yüksektir.”
Haber MERKEZİ

YORUM YAP