Turan: Konuşmak yeterli değil, elini taşın altına koymak gerek

Turan: Konuşmak yeterli değil, elini taşın altına koymak gerek

8.03.2023 11:09:13

Deprem ve kentsel dönüşüm tartışmaları ışığında döneminde Silivri'de muhalefetin itirazlarına rağmen en kapsamlı kamulaştırmaya imza atan önceki Belediye Başkanlarımızdan Hüseyin Turan, “Deprem için konuşmak yeterli değil, eylem gerek, uygulama gerek, elini taşın altına koymak gerekiyor” derken, Boğluca çevresindeki istimlak sürecini anımsattı.

“2007 yılı İBB Başkanım Merhum Dr.Kadir Topbaş Silivri ziyaretinde sahilden E-5 doğru bakarak bana şunu dedi – “Hüseyin şu çirkinliği ortadan kaldıralım. Balçık zemine inşa edilmiş zayıf binaları yıkıp istimlak edelim ve kimseyi de mağdur etmeyelim, var mısın?”
Nasıl yokum derim?! Her yağmurda sel felaketine neden olan ve dere yatağı daraltıla daraltıla yer yer 10 mt düşmüş bu yatağın açılmasına nasıl yok derim?Ekran görüntüsü 2023-03-07 140632
Planlamasını İBB'den her iki tarafı yeşil ve yol alanı ilan edip, istimlak işine başladık. Değerinin üstünde binalara ücret taktir edildi. Hatta bir kaç kişi bu ücretlere itiraz ettiler, Mahkeme bizim teklif ettiğimizden daha az taktir etti. Bu işlemler yapılırken ‘istemezükçüler' ve yancıları partilerinde toplantı yapıp engellemek için her şeyi yaptılar ve 3 sene başarılı oldular. Kaybeden kim oldu? Tabi ki Silivri'm. Uzayan süreçler ve iş yapanların şevkini kırmak (İBB)!
SONUÇ
1- Dere yatağı eski doğal yatağına kavuştu ve sel baskınları önlendi.
2- İlk depremde yerle bir olacak ve ciddi hasar görecek (2019 Silivri depremi dahil) dere yatağında çok basit usullerle yapılmış binalar ücreti mukabilinde yıkılmış ve hem can hem de mal kaybının önüne geçilmiş olundu.
Soru şu? Mevcut İBB Yönetimi bugüne kadar İstanbul'da veya bölgemizde böyle bir uygulama yapmış mıdır? Kentsel dönüşüm için istimlak yaptı mı?
Deprem için konuşmak yeterli değil, eylem gerek, uygulama gerek, elini taşın altına koymak gerekiyor.”
Boğluca deresindeki ıslah ve çevresindeki kamulaştırma sürecinin maliyetine atıfta bulunan Turan, “O dönem için (bugün de çok farklı olduğu söylenemez muhtemelen) Silivri ilçesi bunu kendi bütçesi ile karşılamaya çalışsa, yaklaşık 50 yıllık bütçesini sadece bu projeye harcaması gerekmektedir. Ancak Merhum Topbaş'ın talimatlarıyla ve hukuki süreçlere rağmen yatırım tamamlandı. Hatta son etabı da CHP'nin muhalefetteyken itiraz ettiği ancak iktidarda desteklediği şekliyle bitirildi” dedi. Sevginar SALİ

YORUM YAP