Termik Santral isyanı

Termik Santral isyanı

02.12.2016 09:37:24

Termik santral kâbusuyla yatıp kalkmaya başlayan Trakya için kolları sıvayan Silivri Belediyesi, insan, hayvan ve çevre sağlığı üzerinde geri dönülmez yıkımlar oluşturacak kömürlü termik santraline karşı başlattığı mücadelede kamuoyundan büyük destek gördü. 

Trakya diken üstünde. Silivri'miz ve Çerkezköy'de yapılması planlanan termik santrale karşı direnişe geçen Silivri Belediyesi, ‘ölüm bacalarına hayır' demek için dün Yaşar Kemal Sergi Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Mücadeleye öncülük eden Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın ördüğü dayanışma ağına Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP Çerkezköy İlçe Başkanlığı, CHP İl Çevre Komisyonu Başkanı Şeyma Dumrul ve komisyon üyeleri, İstanbul Çevre ve Doğa Hakları Komisyonu Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Boğaziçi Dernekleri Platformu Yetkilisi Cemal Beşkardeş, Doğa Emanetçileri Çevre Eğitim Derneği Başkanı Utku Kızıltan, Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, Termik Santrale Hayır Platformu Sözcüsü Murat Sevgi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Silivri Temsilciliği, İnşaat Mühendisleri Odası Silivri Temsilcisi, Elektrik Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği, Kadın Girişimciler Derneği Başkanı, Silivri Demokrasi Platformu, Ziraat Odası Başkanı, Silivri Sanayi Sitesi Başkanı, Silivri Kent Konseyi Başkanı, Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı, Silivri Tabipler Odası, Eğitim Sen Silivri Temsilciliği, TEMA Silivri Temsilciliği, Marmara Çevre Gönüllüleri, Ergene Kent Konseyi, Marmara Ereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu İstanbul Dönem Sözcüsü, siyasi parti başkanları, muhtarlar, Trakya'nın termik cehennemine dönüşmesinden endişe duyan yaşam ve doğa savunucusu birçok vatandaş katılımlarıyla dahil oldu.

IŞIKLAR: TOPRAĞIMIZA, HAVAMIZA, SUYUMUZA, GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ
Yaşanabilir bir Silivri için mücadele başlatan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, yaşam hakkını savunmak ve korumak adına çağrı niteliğinde şu basın bildirisini paylaştı: “Dünya Kömürlü Termik Santralleri ve Nükleer Santralleri iptal etme kararı alırken; bölgemizde 585 hektarlık alanda – ki bu 5 milyon 580 bin metrekare birinci derece tarım ve ormanlık alanı kapsayacak- ve linyit kömürü ile çalıştırılması planlanan bir termik santral hazırlıklarına başlanmıştır. Birinci derece tarım alanı olan topraklarımızın, “Tarım Sit Alanı” ilan edilerek korunması için çaba gösterirken, termik santral için seçilmiş olması bölgemizde üzüntüyle karşılanmıştır. İstanbul'un anayasası olan 1/100.000'lik planda, ilçemiz mevcut doğal koşulları korunan, Eğitim, Bilişim ve İleri Teknoloji Alanları, Fuar Alanı, Tarım Teknolojileri Alanı, Raylı Sistemleri, Limanlarıyla geleceğe bilişim ve teknoloji kenti olmaya aday bir planla donatılmıştır. Trakya topraklarımızın her karışı verimli tarım arazisi, İstanbul'da kent ve kent çevresi tarım yapabilecek tek bölge de ilçemizdir! Yedi senedir, tarım bölgesi olarak 430 km2 toprak zenginliğimizi koruyup, geliştirme çabası içindeyiz. Yenilenebilir enerjinin hayata geçirilebileceği, üstelik kömür havzası da olmayan bir bölgede termik santral yapılacak olması doğru değildir. Sürdürülebilir bir kalkınmanın temeli olabilecek bu toprakların korunması, hepimizin vicdani borcudur. Tüm Trakya halkının, çevreye duyarlı tüm yurttaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarının, odaların ve basın mensuplarının bu konuyla ilgili desteğini bekliyor, bu yanlıştan biran evvel dönülmesi için Bakanlıklarımızdan ve Sayın Başbakanımızdan bu konuyu bir kez daha değerlendirmesini diliyorum. Toprağımıza, havamıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkmalıyız. Trakya'da Termik Santral istemiyoruz!”

AKAY: GÖLETİMİZ GİTTİ BİR DE BAŞIMIZA TERMİK SANTRAL BELASI GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, konu hakkında şunları söyledi: “480 hektarı Silivri, 64 hektarı Çerkezköy sınırlarında kalan bu bölgenin ortak belasını püskürtmek üzere toplandık. Bu meselesinin siyasi taraflara çekilmeden, bu topraklarda yaşayan insanların ortak anlayışla istemeyeceği ölüm bacalarını yaptırmamak üzere toplandık. Bir hukuk mücadelesi içine girdik. Bu ölüm bacalarını burada istemeyen tüm kurumlar üzerine düşen sorumlulukları yerine getirecektir ancak bizim esas meselemiz bu ölüm bacalarının getireceği zararları bütün hemşerilerimize, duymak istemeyenlere dahi çok net ifadelerle anlatma ihtiyacı içerisinde olduğumuzdur. Çerkezköy olarak büyük bir çoğunluğu termik santral bölgesinde kalan Ambarlıdere bölgesindeki göletimiz gitti bir de başımıza termik santral belası getirmeye çalışıyorlar. Biz bu ölüm bacalarını bu bölgeye yaptırmayacağız. Biz çevresine duyarlı, geleceğine umutla bakan bir Trakya görmek istiyoruz. Bu duygularla bu toplantıyı düzenleyen Sayın Silivri Belediye Başkanım Özcan Işıklar'a çok teşekkür ediyorum. İkinci toplantıda Çerkezköy'de inşallah daha geniş katılımlarla hemşerilerimizle buluşacağız.”

PROFESÖRDEN EKOLOJİK ETKİ DEĞERLENDİRMESİ
Belediye Başkanlarının katılımcılara sesleniş konuşmalarının ardından söz verilen Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Çerkezköy/Beyciler/Halaçlı/Çayırdere/Sinekli kömürlerinin işletilmesi ve bu kömürler ile çalıştırılacak termik santralin çevreye yapacağı etkiler üzerine ekolojik bir değerlendirmede bulundu.

HAS: DOĞAL ORMAN ALANLARI ÜZERİNE KURULMAK İSTENİYOR
Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has, ilçemizle ilgili planları açıkladı: “Bakanlığımızın 02/11/2016 tarihli ve E.17786 sayılı yazısı ile bildirilen toplamda 545 ha. büyüklüğündeki alanda öngörülen “EÜAŞ Çerkezköy Termik Santrali'nin ilimiz, Silivri İlçesi sınırları içerisinde kalan yaklaşık 485 ha. büyüklüğündeki alanının “Enerji Üretim Alanı” olarak (F20 plan paftası) planlamasına ilişkin düzenlenen ve Bakanlığımızca 27/10/2016 tarihinde onaylanan “İstanbul İli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” , Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin 33. Maddesi gereğince, 14/11/2016-13/12/2016 (30 gün) tarihleri arasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilan panosu ile internet sitesinde askıya çıkarılmıştır. Enerji Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Çerkezköy EÜA, İstanbul İli, Silivri İlçesi sınırları içerisinde Çayırdere Köyü'nün yaklaşık 5 km batısında, Tekirdağ İli Çerkezköy İlçe Merkezi'nin ise 7 km doğusunda yer almaktadır. EÜAŞ Çerkezköy EÜA”nın yüzölçümü yaklaşık 545 ha.(5450 Dekar) olup Tekirdağ İl sınırlarındaki kısmı yaklaşık 60 ha.(600 Dekar), İstanbul İl sınırlarındaki kısmı ise yaklaşık 485 ha.(4850 Dekar)'dır. EÜAŞ Çerkezköy EÜA, İstanbul İli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ile Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı (ÇDP) sınırlarının birleşim hattında yer almaktadır. Sınırları itibariyle büyük bir çoğunluğu İstanbul İli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı kapsamına, az bir kısmı Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı sınırları içerisine girmektedir. Söz konusu alanın Tekirdağ İl sınırlarındaki bölümü yürürlükteki Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100 000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı'nda “Tarım Arazisi” ve “Orman Alanı” olarak yer almakta, ayrıca “Aşırı Yeraltı Suyu Çekim Alanı” ve “Yeraltı Suları Besleme Alanı” kapsamında bulunmakta, İstanbul İl sınırlarındaki bölümü ise yürürlükteki İstanbul İli 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda “Ağaçlandırılarak Ormanla Ekolojik Olarak Bütünleştirilecek Alan” olarak yer almaktadır. Söz konusu alanın Tekirdağ İl sınırlarındaki bölümü, bir alt kademede yürürlükte olan Tekirdağ İli 1/25 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda ise “Orman Alanı” ve “Gelişme Alanı” olarak yer almakta, ayrıca “Aşırı Yeraltı Suyu Çekim Alanı” ve “Yeraltı Suları Besleme Alanı” kapsamında bulunmaktadır.”

“ÇERNOBİL'DEN 100 KAT DAHA TEHLİKELİ”
Has, bu konuşmalarına artı olarak termik santrallerin çevresel etkileri başlığı altında bir de sunum yaptı. Termik santrallerin çevreye olabilecek önemli etkilerini fiziksel, biyolojik ve sosyoekonomik olarak ayıran Has, “Çernobil'den 100 kat daha tehlikeli” olduğunu öne sürerek olayın vahametini ortaya koydu.

DUMRUL: TRAKYA ÇEVRE KATLİAMI TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
CHP İl Çevre ve Doğa Hakları Komisyonu Başkanı Şeyma Dumrul, düşüncelerini şöyle aktardı: “Herkese merhabalar, öncelikle böyle bir toplantıya öncülük ettiği için Silivri Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Çerkezköy Belediye Başkanımıza da çok teşekkür ediyorum. Çok iyi bir amaç için buradayız çünkü bizler termik santral istemiyoruz, İstanbul nefes alsın istiyoruz. Trakya çevre katliamı tehlikesiyle karşı karşıya. Hükümet 2 tane termik santral kurulmasını öngörmüş. Biri Vize'de biri de Çerkezköy-Silivri'de. Bunların planları İstanbul İl Çevre Şehircilik Müdürlüğünde askıya çıkmış. Termik santralin plan açıklamalarına bazı İTÜ'lü hocalar olur raporu vermiş. Peki, bu rapor nerede? Bu hocalar hangi vicdan ve bilimsel bakışla buraya olur raporu vermişler? Hepimizin bunu sorgulaması gerekiyor. Planlarda gördük, burası ormanlık arazide kalıyor yani yapılmaması gereken bir alanda olduğunu kendileri de itiraf ediyor. 10 Kasım tarihinde, İl Çevre Şehircilik Müdürlüğünde “ÇED gerekli değildir” raporu çıktı. Bu neyin raporuydu? Silivri, Çerkezköy ve Çatalca'da 81 tane kuyu açılacak ve buralarda linyit araması yapabilecekler. 2 tane koskoca termik santrali açacaklar, bunun betonu nereden gelecek? Yakında Trakya'nın bağrına taş ocakları da açacaklar. Olmaz demeyin. Olmayan yerlere termik santrali yapanlar taş ocaklarını da açacaklar. Yani bize Trakya'yı bize teslim edin ve gidin diyorlar. Plan açıklama raporlarında, “Biz ileri teknoloji kullanacağız. Bu çevreciler, CHP'liler, belediye başkanları boşuna ayaklanıyor yine bizleri hedef alıyorlar” diyorlar ama Elbistan Ovası yok oldu, Yatağan yok oldu, insanlar kanserden kırılmış vaziyetteler. Burada Silivri Belediye Başkanımızın çok güzel tarım projeleri var, bunları değerlendireceğinize, tüm Trakya'yı tarım bölgesi haline getireceğinize siz bu halka termik santralini reva görüyor ve hiç de fikrini sormuyorsunuz. Buna karşı bir arada durmamız gerekiyor. Biz kimseden korkmuyoruz. Sonuna kadar direneceğiz. 14 yıldır Ergene Nehri'ni temizleyemeyen iktidara Trakya'yı teslim etmeyiz.”

KORSAN: HEPİMİZİ KANSER EDECEK
“Trakya'nın tam ortasına böyle bir santralin yapılması cinayet olur” diyen Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, görüşlerini açıklamayı şöyle sürdürdü: “Bacalarından çıkan tozları hepimizi kanser edecek. Yapılmaması için bütün girişimleri başlattık. Başbakanlığa, İl Çevre Müdürlüğüne şikayet dilekçemizi verdik ama bu yetmiyor, köy köy dolaşıp zararlarını anlatacağız. Hep beraber buna karşı çıkmalıyız.”

IŞIKLAR: SİYASİ KAYGIMIZ YOK, ÜLKEMİZİ KORUMA DERDİMİZ VAR
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar kapanış konuşmasında, “Değerli dostlar, bu bilgilendirme kısmıydı başlattığımız mücadeleyi sürdüreceğiz. Altını çizerek söylüyorum; Türkiye'nin otokontrolünü sağlama görevini yapmanın dışında hiçbir siyasi çabamız ya da kaygımız yok. Biz sadece sağlıklı yaşam hakkımızı korumak ve bu güzelim toprakların değerinin bilinmesini istiyoruz. Hep söylüyorum; bizim yeraltında fazla bir zenginliğimiz yok ama üstünde toprak ve insan zenginliğimiz var. Aslında biz onlardan daha zenginiz ama korursak! Birkaç sayfalık açıklamalarla bunun yapılmasını haklı ve kabul edilir gösterme çabalarını kesinlikle kabul etmiyoruz. Bizim amacımız tamamen sürdürülebilir çevre anlayışının yerleşmesine katkıda bulunmak. Ülkemizi, çevremizi koruma derdimize ortak olan ve katkı yapan herkese teşekkür ediyorum. En kısa zamanda Çerkezköy'deki toplantıyı ulusal çapta yapma ve eylemlerimize devam edeceğimiz konusunda kararlılığımızı da sizinle paylaşıyorum. Gelişmeler oldukça kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP