Takva, sorumluluk bilinci

Takva, sorumluluk bilinci

4.04.2023 13:20:01

Silivri İlçe Müftülüğü Vaizi Yusuf Eroğlu, Takva hakkında bilgilendirmede bulundu. Eroğlu'nun, konuya ilişkin açıklaması şöyle: "Farklı varyasyonları ile birlikte Kur'ân-ı Kerîm'de toplamda 285 yerde geçen takva kelimesi, sözlükte “korumak, korunmak, korkmak, sakınmak ve saygı göstermek” gibi anlamlara gelirken, Kur'ân-ı Kerîm'de bazen sözlük anlamında, bazen de “Allah'ın emirlerine uyup yasaklarından kaçınarak azabından korunma” anlamında kullanılır. Takvâ ve türevlerinin Kur'an'da çeşitli vesilelerle sık sık zikredilmiş olması bu kavramın İslâm dinindeki önemini göstermektedir. Takvâ kelimesinin içerdiği korku, Allah'a duyulan saygıdan kaynaklanır. Bu duygu müminleri kötülükten ve günahtan vazgeçirirken iyiliğe ve hayra sevkeder.

Kur'an'da ahlâkî faziletlerle takvâ arasındaki bağlantıya da işaret edilerek takvâ ile af (el-Bakara 2/189), akrabalık bağı (en-Nisâ 4/1), adalet (el-Mâide 5/8), dürüstlük (el-Bakara 2/177; ez-Zümer 39/33), doğru söz (el-Ahzâb 33/70), şükür (Âl-i İmrân 3/123), merhamet (el-En‘âm 6/155; Yâsîn 36/45), iyilik (el-Bakara 2/189) gibi kavramlar arasındaki bağlantılara dikkat çekilmiştir. Allah katında en değerli müminin takvâ noktasında en çok hassasiyete sahip kişi olduğu vurgulanmıştır (el-Hucurât 49/13). Hz. Peygamber de takvâ sahibi bir müminin ahlâkının da güzel olacağını belirtmişti (Tirmizî, “Birr”, 55).
Takva, kişinin sorumluluk bilinciyle hareket etmesini sağlayan en önemli hasletlerden biridir. Allah'tan korkan ve O'na hesap vereceği şuuruyla yaşayan muttaki kul, yaptığı işlerden yalnızca bu dünyada değil âhiret hayatında da sorumlu olacağını bilir. Ölümün bir son değil yeni ve sonsuz bir hayatın başlangıcı olduğuna ve Allah'ın huzurunda hesaba çekileceğine inanan insan, ahiret için hazırlığını dünyada iken yapmalı ve hesap günü yalnızca kendi amellerinin karşılığını bulacağını bilmelidir.
Dinimize göre insan, dünyada bulunduğu süre zarfında imtihana tabi tutulmaktadır. Başıboş ve sorumsuz olarak bırakılmamıştır. Bu hakikat Kur'ân-ı Kerîm'de şöyle ifade edilmiştir: “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!” (Bakara Suresi 155). İnsan; sağlığından, gençliğinden, gücünden, güzelliğinden, zenginliğinden, fakirliğinden... (Tirmizî, Sıfatü"l-kıyâme, 1) kısaca her şeyinden sorguya çekilecektir.
Takva, insanın hem Rabbine hem de diğer insanlara karşı sorumlu olduğunu ve bu sorumluluk bilinciyle yaşaması gerektiğini sürekli hatırlatan ve bu itibarla kurtulmayı ümit eden her müminin hassasiyetle riayet etmesi gereken Kurani bir düsturdur."

YORUM YAP