Tabiplerden 663 E Hayır

Tabiplerden 663 E Hayır

22.12.2011 11:34:50

663 saylı Kanun Hükmünde Kararname’ye itiraz eden sağlık çalışanlarının bir günlük iş bırakma eylemi, tüm yurtta olduğu gibi Silivri’de de uygulandı. Silivri Necmi Ayanoğlu Devlet Hastanesi’nin bahçesinde toplanan tabipler, 663 saylı KHK’yı protesto ettiler.  Basın açıklamasına Eğitim-Sen Silivri Temsilciliği, CHP Silivri İlçe Kadın Kolları ve sağlık personeli destek verdi. Açıklamada ayrıca, sağlığını düşünen herkesin bu kararnameye hayır demesi gerektiğine dikkat çekildi.

663 SAYILI KHK’YA ÖFKE SELİ
663 sayılı KHK’yı bir günlük iş bırakma eylemiyle veto eden sağlık çalışanlarının Silivri Necmi Ayanoğlu Devlet Hastanesi önünde yaptıkları basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Biliyorsunuz 2 Kasım 2011 gecesi TBMM'de görüşülmeden sadece Sağlık Bakanlığı’nı değil bütün sağlık ortamını yeniden şekillendiren 663 sayılı bir kanun hükmünde kararname yayınlandı. Bu KHK bütün sağlık çalışanlarını ve tüm halkımızı yakından ilgilendiriyor. Bizler bugün burada bu KHK’yı reddetmek üzere toplandık.
663 sayılı KHK sağlık alanını yeniden düzenliyor ve bakın bizleri neler bekliyor.
Mevcut klinik şef ve şef yardımcılarının unvanları iptal ediliyor... Yurtdışından hekim ve hemşire ithalatının önü açılıyor... Sağlıkta yerli ve yabancı sermayenin önü açılıyor... Serbest sağlık bölgeleri kuruluyor... İlaçta reklam serbest bırakılıyor... Özel hastane/sağlık kurumlarının lisansları açık arttırmaya çıkarılıyor... Bütün sağlık mesleklerinin etik ilkeleri Sağlık Bakanlığı tarafından belirleniyor... “Mesleki yetersizliği tespit edilen" sağlık meslek mensupları meslek icrasından men ediliyor... Sağlık çalışanlarını meslekten (geçici veya sürekli) men etme yetkisi Sağlık Bakanlığı'na veriliyor... Meslekten sürekli men edilen sağlık meslek mensuplarının diplomaları, uzmanlık veya meslek belgeleri Bakanlık tarafından itinayla imha ediliyor... Türk Diş Hekimleri Birliği'nin asgari ücret belirleme yetkisi kaldırılıyor... Türk Tabipleri Birliği'nin "tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak" görevine son veriliyor...  Bizler hekimliği kamu ve kişi yararına yapmayacaksak ne için yapacağız.”

“DEVLET
HASTANELERİ
KHB’YE
BAĞLANACAK”
Yine 663 sayılı KHK'yla birlikte kamu sağlık örgütlenmesindeki en önemli düzenlemeler devlet hastanelerinde gerçekleşecek. KHK'ya göre, bir yıl içinde bütün illerde birer (büyük illerde daha fazla) Kamu Hastane Birliği (KHB) kurulacak ve o şehirdeki bütün devlet hastaneleri (işbirliği protokolü çerçevesinde tıp fakültesi hastaneleri de) bu KHB'ye bağlanacak. KHB'leri "Genel Sekreter" hastaneleri "Hastane Yöneticisi" yönetecek. Kamuda şimdiye kadar olmadığı kadar geniş yetkilere sahip olan Genel Sekreter ve Hastane Yöneticisi sözleşmeli çalışacak. Sadece onlar değil... Genel Sekretere bağlı tıbbi, idari ve mali işler başkanlarından, Hastane Yöneticisine bağlı başhekim, idarî ve malî işler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlerine, başhekim ve müdür yardımcılarından uzmanlara, büro görevlilerine kadar... Kamu sağlık kurumlarının toplam 10.300 yöneticisi sözleşmeli olarak istihdam edilecek. Yani hiçbir iş güvenceleri olmayacak. Genel sekreter, idarî ve malî hizmetler başkanı, hastane yöneticisi, müdür ve müdür yardımcısı olabilmek için herhangi bir sağlık mesleğine mensup olmak gerekmeyecek. Bu sınırsız yetkili, sıfır güvenceli, çoğunluğu özel sektörden transfer CEO'lar ve diğer yöneticilerin işlerini, pozisyonlarını koruyabilmek için tek bir çareleri var: KHB'leri ve Hastaneleri birer ticarethaneye, devlet hastanelerini şirket hastanelerine dönüştürmek.

Haberin devamı 22.12.2011 tarihli Hürhaber Gazetesi’nde…


YORUM YAP