Sultan Aşkın: Bize özür borçlusunuz

Sultan Aşkın: Bize özür borçlusunuz

6.05.2024 14:17:00

Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun geçmiş dönem ile ilgili açıkladığı 1 Milyar 500 Milyon TL borç tutarına itiraz eden MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın gerekçeleri ile rakamı 522 Milyon TL olarak açıklarken, “Bize bir özür borçlu olduğunuzu düşünüyorum” dedi.

Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun geçmiş dönem borcunu 1 Milyar 500 Bin TL olarak açıklamasından sonra MHP Grubu adına söz isteyen Sultan Aşkın'a açıklama yaptırmama hususundaki direnci uzun süremedi.

Gündem maddelerinin ardından kürsüye çıkıp söz alan Aşkın, “Teşekkür konuşması bekliyorduk” dedi ve Balcıoğlu'nun açıkladığı rakamları Silivri'yi kandırmaya yönelik olarak değerlendirdi.

AŞKIN: BORA BEY'DEN TEŞEKKÜR KONUŞMASI BEKLİYORDUK

Aşkın şöyle konuştu: “Söz aldığım 5 yıl boyunca her zaman dile getirdim ki belediye yönetiminde hem mali hem de idare açısından her zaman gurur duyduk. Gururla Silivri'mize hizmet ettik. Öncelikle Bora Beyden teşekkür konuşması bekliyordum. ‘Biz şu rakamlarla teslim aldık, bizim devrettiğimiz rakamlar ortadaydı'. ‘Ve belediyemizde mali açıdan böyle güzel bir yönetim sergiledikleri için…' teşekkür etmelerin beklerdik.

“SİLİVRİ'Yİ KANDIRMAYA YÖNELİK RAKAMLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Silivri'yi kandırmaya yönelik, tamamen rakamlarla oynanmış bir tablo ile maalesef karşı karşıyayız. Geçmiş dönemde bütçesi kadar borcu olan belediye devraldık biz. Bu aldığımız borç yükünü sorumlularından biri Bora Başkandı. Çünkü o dönemde mali işlerden sorumlu başkan yardımcısıydı ve başkan, başkan yardımcısı olarak esas bu borcun müsebbibiydi kendisi. Her herhâlde onu hafifletmek adına mı böyle bir tablo ile karşıya bıraktı?

Salim kardeşimizin de dediği gibi belki Başkan Beyin bundan haberi yok. Bakmış incelemiş olsa aradaki tezatlıkları kendisi de görmüş olurdu. Mesela firma borçları içerisinde EZGİ AŞ'nin brüt gideri konmuş! Belediye iştiraki borcu olarak da konmuş!

SİYTAŞ'ın borcu yok araçları var envanterinde artıda.

SİLKENT'in bütün borcu eski dönemden geliyor. “Borç devraldık diyor ya” kendi dönemindeki borcu devraldı. Mesela İller Bankasından gelen bütçe borcu? 2017 yılından devralan 92 Milyon TL yapılandırma borcu.

İhalesi yapılmış ama hak edişi olmamış kalemleri de kalkıp borç hanesine yazmayı başarmışlar.

“Biz nasıl algı yaratırız, nasıl belediyeyi borçlu gösteririz, geçmiş yönetimi nasıl kötü gösteririz” çabası. Maalesef bu çabayı şimdi gösteriyorlar ileride kendileri devrederken “Şu kadar borçla devraldık” diyebilmek için.

2019-2024 arası mali tablodan biraz bahsetmek istiyorum ki açıkça anlaşılsın.

“KASADA 10 KATI FAZLA PARA BIRAKTIK”

Kendisinin başkan yardımcısı olduğu dönemden bize intikal eden borçlara bakalım. (Dolar kuru 5,65 bizim devrettiğimizde 32 TL ) 2019'da biz yönetimi devir alırken kasadaki para 1 Milyon 500 Bin TL (265 Bin Dolar), bizim bıraktığımız 80 Milyon TL (2 Milyon 500 Bin dolara) 10 kat fazla para bırakmışız.

“KAMU BORCUNUN %90'I ÖDEMİŞİZ”

Kamu borcu 200 Milyon TL devralmışız (35 Milyon 400 Bin Dolar) kamu borcu 92 Milyon TL (2 Milyon 875 Dolar) devretmişiz; %90'nını ödemişiz.

Müteahhit borcu 100 Milyon TL (17 Milyon 700 Bin Dolar) devralmışız, 430 Milyon Tl (13 Milyon 437 Bin Dolar) devretmişiz. Müteahhit borcu kısmıyla geçmiş dönemle bu dönem arasında yapılanlara kıyas kabul etmez, değinmek bile istemiyorum. Sağınıza bakıyorsunuz Silivri Belediyesi yatırımları solunuza bakıyorsunuz belediye yatırım. Hatta isminizi üzerin yazıyorsunuz biz müteahhit borçları ile bunları yaptık. Arkada Bora Beyin ismini yazdığı binadaki dükkanların değeri 200 Milyon TL.

“BİZE BİR ÖZÜR BORÇLU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

433 Milyon TL tahsil edilecek alacağımız var. Hiç bunları söylemeden belediyenin aşırı borcu varmış gibi Silivri ve Silivrilileri kandırmaya yönelik bir algı içerisindesiniz. Bize bir özür borçlu olduğunu düşünüyorum. 2019'da 300 Milyon TL (53 Milyon Dolar) ile devir aldığımız belediyeyi, 2024'te 522 Milyon TL (16 Milyon 250 Dolar) borçla devir ettik.

Geçmiş dönemde insanların alamadıkları, maaşlar, sosyal denge tazimatları vardı. Personel borcu bırakmadık, kasada artı parayla bütçemizi teslim ettik bununla da gurur duyuyoruz.”

Sevginar SALİ

YORUM YAP