Salim Çavdar: Yazılan borç rakamının 3’te 2’si hayal

Salim Çavdar: Yazılan borç rakamının 3’te 2’si hayal

6.05.2024 14:35:55

Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun geçmiş dönem borcu ile ilgili açıkladığı 1 Milyar 500 Milyon TL tutarına “Yazılan borç rakamının 3'te 2'si hayal” diyerek karşı çıkan AK Partili Salim Çavdar, “Bu tablonun başkana bir siyasi tuzak olabileceğini düşünmüyor değilim” şeklinde konuştu.

Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun Mayıs meclisinde açıkladığı önceki dönem borç tablosu ile ilgili ilk söz alan isim 2019-2024 döneminin Plan Bütçe Komisyon Başkanı ve tekrardan AK Parti Meclis Üyesi seçilen Salim Çavdar oldu.
“BELEDİYENİN BORCUYLA İLGİLİ ŞU GÖRDÜĞÜM TABLONUN NERESİNİ DÜZELTECEĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM”
Çavdar şöyle konuştu: “Meclis gündeminden önce bir tablo yansıtıldı, onunla ilgili söz aldım. Bu tabloyu, sizin diğer CHP'li belediyeler gibi Silivri'ye asmanızı bekledik.
Geçtiğimiz dönemde Başkan Yardımcısı veya Birim Müdürü değildim. Dolayısıyla tablonun içeriğindeki verilerin doğruluğu veya yanlışlığı ile ilgili çok fazla detaya girmek istemiyorum, geçmiş dönem Belediye Başkanımdan da bilgi almadım ama siz hep “15 Yıllık yerel yönetim tecrübem var” dediniz. Benim alanım da Ekonomi, Türkiye'nin en iyi üniversitelerin birisinden mezun oldum. Bu alanda çalıştım, devlet bilançolarını inceledim. Dolayısıyla Belediyenin borcuyla ilgili şu gördüğüm tablonun neresini düzelteceğimi düşünüyorum. Sizin hazırlamadığınızı tahmin ediyorum. Arkadaşlar neye göre hazırladılar? Firma borçları yazılmış işte 407 Milyon gibi bir rakam var. Bu rakam güncel mi, vadesi gelmiş mi, ödeme günü geçmiş mi? Faturası kesilmiş mi? Tahakkuk etmiş mi? Tabloda böyle bir bilgi yok.
Geçiyorum, “Vergi Dairesi mahsuplaşması devam eden” diyor. Yani bir mahsuplaşma yapılmış. Dolayısıyla bu borç düşmüş anlamına gelir. Düşmüş mü, düşmemiş mi oraya 15 Milyon TL yazılmış. Karşılığında bir şey verilmiş, orada yazmaması gerekir.
“BİRİSİ BİZİ KANDIRMAYA ÇALIŞIYOR”
Yapılandırılan Emekli Sandığı var. Yapılandırma yaparsınız, günü geldikçe borcunuzu ödersiniz, ödemediğinizde yapılandırma bozulur. Dolayısıyla bu vadesi gelmemiş bir borçlanma. 31 Mart itibariyle yazıyor ya öyle bir borç değil bu buraya dahil değil. Belki 2024-2026'da ödeyeceğimiz borcu 31 Mart itibariyle güncel borcumuz diye birisi bizi kandırmaya çalışıyor! Az buz da değil 92 Milyon TL.
Devam edelim, bakın hak edişi devam ediyor yazıyor. Ne demek? Daha hak edişi bitmemiş. Hatta yanına “Muhasebeleşmemiş kamu borçları 285 Milyon TL” yani Silivri Belediyesi 2024 yılı içerisinde örnek vermek gerekirse bir parke taşı veya asfalt ihalesine çıkmış, iş yapılmaya devam ediyor, yıl boyunca da yapılacak. Örneğin Kasım ayında bu yıl Değirmenköy'deki bir sokakta taş yaptıracağız, daha iş yapılmamış, faturası kesilmemiş. Orada da yazmış zaten “Muhasebeleşmemiş firma borcu 285 milyon TL.”
31 Mart öncesi doğrudan teminle alımı yapılan ‘muhasebeleşmemiş' faturalar 96 Milyon TL.
Devam edelim, asıl bomba burada sözleşmesi yapılmış, fiilen işe başlanılan ancak hak edilişi düzenlenmemiş yani iş başlamış (yol, asfalt, kaldırım) iş bu yıl boyunca belki iki yıl da devam edecek. 424 Milyon TL borç yazılmış.
“YAZILAN BORÇ RAKAMININ 3'TE 2'Sİ HAYAL”
Sadece bu 4-5 kalemi topladığımızda, diğerlerine girmiyorum, 1 Milyar TL yapar. Aşağıda 1 Milyar 500 Milyon TL borç yazılmış yani bunun 3'te 2'si hayal. Sadece bu tablodan bunu net bir şekilde çıkarırım, aksini iddia eden varsa buyursun söz alsın. 500 Milyon TL bir borç kalır. Onu da dediğim gibi verilerin doğruluğunu bilemem, hazırlayan arkadaşlarımızın vicdanına kalmış. Maalesef basit bir tablo hazırlanmış. Bunu Silivri Belediyesinin borcu diye karşımıza çıkarılmasını doğru bulmuyorum. Usulen yanlış buluyorum. Yakışık değil, göreve başlayalı daha bir ay oldu. Silivri Belediyesinin borcu değil.
“BU TABLONUN BAŞKANIN BİLGİSİ DIŞINDA, BELKİ KENDİSİNE BİR SİYASİ TUZAK OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYOR DEĞİLİM”
Biz geçmişte 2019 yılında Volkan Bey zamanında Belediyeyi devraldığımızda rakamlara girmeyeceğim o günkü borçlar ifade edildi ve altları doldurularak, kalem kalem yazıldı. Bu borçların nasıl ödendiğine ben şahit oldum. 5 Yıldır Plan Bütçe Komisyon Başkanlığı yaptım. Dolayısıyla her yıl Belediyenin gelir giderini, bütçesini, kesin hesabını tek tek inceledik. Başkanla (Bora Balcıoğlu) beraber Denetim Komisyonu'nda da görev yaptık. Orada da defalarca bunları inceledik. Neyin ne olduğunu biz de biliyoruz. Bu tablonun Başkanın bilgisi dışında, belki kendisine bir siyasi tuzak olabileceğini düşünmüyor değilim. Belediyenin önüne afiş hazırlayıp asacaksanız, düzelterek asmanızı temenni ve tavsiye ediyorum”.
Sevginar SALİ

 

YORUM YAP