Sodem Silivri De Toplandı

Sodem Silivri De Toplandı

19.12.2011 11:34:49

SODEM’in tanıtım toplantısı Silivri Klassis Resort Otel’de gerçekleşti. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın evsahipliği yaptığı toplantıda, birlik ve beraberlik mesajları verilirken, basına kapalı olarak gerçekleşen 2. bölümde parti içi sorunlar, soru cevap şeklinde tartışıldı. Başkan Işıklar’ın kapıda karşıladığı konuklar, ilk olarak kahvaltıda bir araya geldiler. Kahvaltının ardından toplantı salonuna geçen davetlilere ilk hitap eden Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar oldu.  Işıklar, SODEM’in kuruluş amaçlarını ve artılarını konuklarla paylaştı. SODEM Yönetim Kurulu Başkanı Selami Öztürk de, derneği kurmaya karar verdiklerinden bu yana geçen süreci değerlendirdi. Özellikle Öztürk’ün, özeleştirleri güne damgasını vurdu. Avrupa’da faşist bir parti olarak bilindiklerine dikkati çeken Öztürk, bu konuda yapılmaya çalışılan lehte çalışmalara CHP Genel Merkezi’nin yakın durmaya çalıştığını ancak, başını kaldırıp ‘Ben CHP’yim’ diyecek hali kalmadığını ifade etti.

Klassis Resort Otel’de gerçekleşen SODEM tanıtım toplantısına katılanlar arasında, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, SODEM Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, İpliktepe Belediye Başkanı Galip Gören, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Alpullu Belediye Başkanı Ahmet Durgun, Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Ali Üner, Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Büyükmandıra Belediye Başkanı Mehmet Şükrü Çölgeçen, Büyükyoncalı Belediye Başkan Vekili Şükriye Can, Çamlıca Belediye Başkanı Halil Büyükyatıkçı, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kavaklı Belediye Başkanı İnci Tunç, Kaynarca Belediye Başkanı Seyit Uçan, Keşan Belediye Başkan Vekili Alemdar Özbay, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Kıyıköy Belediye Başkanı İsmail Gök, Kurtbey Belediye Başkanı Mübeccel Çalışkan, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanlığını Temsilen Meclis üyesi Erkan Yılmaz, Mecidiye Belediye Başkanı Recep Çınar, Pınarhisar Belediye Başkanı Mustafa Cingöz, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Sultanköy Belediye Başkanı Ersin Çolpan, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Velimeşe Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, CHP Silivri İlçe Örgütü ve davetliler yer aldı.

AÇILIŞ KONUŞMASINI IŞIKLAR YAPTI
Toplantının açılış konuşmasını, Silivri Belediye Başkanı ve SODEM Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Işıklar yaptı. Işıklar, derneğin amaçlarını ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Derneğimizin amacı, sosyal demokrat belediyelerle, AB tarafları arasındaki siyasi, ekonomik, sosyal diyaloğun güçlendirilmesi, katılım müzakereleri sürecindeki çalışmalara katkıda bulunulması ve AB’ye üyelik sürecinde yapılması gerekli değişikliklere ilişkin değerlendirme ve bilgilendirme çalışmalarının yürütülmesi olarak düşünülebilir. AB, yerel yönetimler için neden önemli? Yerel yönetim perspektifinden baktığımızda, AB biz belediyelere ne ifade ediyor? AB’nin yerel yönetimlere yaklaşım biçimi ve bu konudaki düzenlemeleri, Türk yerel yönetimlerinin de değimlerine yön vermektedir. AB’de, yerellik ve yerindeliği vurgulayan çok önemli bir düzenleme bulunmakta. Avrupa yerel yönetimler özerklik şartı; Bu belgenin amacı, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, özerkliklerinin arttırılması, yerinden yönetim ve demokrasi gibi ilkelerin hâkim olduğu bir yönetim anlayışı. Belgenin en önemli ilkelerinden biriyse yerindelik ilkesi. Yani, kamu hizmetlerinin genellikle, tercihen halka en yakın birimler tarafından yerine getirilmesidir. Türkiye bu belgeyi 1988 yılında imzalamıştır. Avrupa yerel özerklik şartı, AB’nin yerel yönetimler politikasının gelişmesinde ve şekillenmesinde önemli bir yere sahiptir.

“ÖRGÜTLÜ BİR YAPIYA İHTİYACIMIZ VAR”
Yerelleşme ve yerindelik ilkesi, AB de merkezi yönetimin, yetki ve görevlerinin yerel yönetimlerce paylaşılmasında önemli rol oynamıştır. Yerel yönetimlerin değişik hizmet alanlarındaki projelerine katkı yapan AB fonları, yerel yönetimlerin mali olanaklarını arttırmaktadır. AB fonlarından faydalanmak için hazırlanacak ve uygulanacak projeler, sadece mali yardım sağlamaz, pek çok da fırsat sunar; AB’deki başarılı uygulamanın transferi, AB’deki çalışmaların, uygulamaların izlenmesi, proje hazırlama ve uygulama becerisinin geliştirilmesi, proje hazırlayan kurumun çalışanlarının ve yöneticilerinin bilgi becerilerinin geliştirilmesi, işbirliği kültürünün geliştirilmesi gibi. Bizler yerel yönetimler olarak bu süreçleri yeterince takip edebiliyor muyuz? Yeterince dâhil olabiliyor muyuz? Bu fırsatları yeterinde değerlendirebiliyor muyuz? Bu süreçleri daha etkin takip edebilmemiz, katılabilmemiz ve faydalanabilmemiz için örgütlü bir yapıya ihtiyacımız var. Derneğimizi bu inançla kurduk. Bu kuruluş sürecini Selami Öztürk ağabeyimin girişimiyle başlattık.

“TOPLUMUN BİZDEN BEKLENTİSİ VAR”
Özellikle Bürüksel’de Open Day’s toplantılarına katılma fırsatı bulduk. Orada şunu gözlemledik; Dünya coğrafyasındaki bir ülke ile Türkiye’nin yapay gündemleri arasındaki farkı gördük. Ve Türkiye’deki enjekte edilen yapay gündemlerde önemli bir mesafe alındığını gördük. Dünya artık sürdürülebilir çevre anlayışı, yaşanabilir kentler, demokrasinin yerelleşmesi, toplumsal hizmetlerdeki eşitlik ilkelerinin hayata geçirildiği bir gündemin içerisinde. Böyle bir yapıyla karşı karşıyayız. Türkiye’de de, karanlığa gidilen yolda, ümmetçi bir anlayışla ortaya atılan yapay gündemler var. Türkiye’deki bu dengesiz siyasete, yapay gündemlere kendi bilgimizi, ilkelerimizi ortaya koyarak son vermeliyiz. Bunun için de örgütlenmek zorundayız. Toplumun böyle bir beklentisi var. Ancak beklentisi bizden, tercihini ondan yana yapan bir toplum anlayışıyla da karşı karşıyayız.

Haberin devamı 19.12.2011 tarihli Hürhaber Gazetesi’nde…



YORUM YAP