
Gerçekleştirilen açılış programına Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Ali Çakıroğlu, İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nazif Koca, Silivri İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Müftüsü İdris Çatmakaş, CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil ve yönetimi, MHP Silivri İlçe Başkanı Şenol Türkyılmaz ve yönetimi, DP Silivri İlçe Başkanı Halide Avlu, AK Parti, Bağımsız ve CHP Silivri Belediye Meclis Üyeleri, CHP Kadın Kolları Başkanı Elif Yılmazer, Belediye Başkan Yardımcıları, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan ve muhtarlar, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, banka temsilcileri ve üreticiler katılım gösterdi.
BENLİ: DAHA VERİMLİ KAYNAK KULLANIMI VE YÜKSEK HASAT İÇİN "İNOVASYON” DİYORUZ
Programın açılış konuşmasını Silivri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli gerçekleştirdi. Benli, Silivri’de "Tarımda İnovasyon” çalıştayının kaynakların daha verimli ve tarımsal hasadın daha yüksek olması amacıyla düzenlendiğini belirtti.
Benli’nin konuşmasından sonra kısa bir slayt sunumu ile Silivri Belediyesi’nin Gümüşyaka’da oluşturduğu Tarım Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirdiği çalışmalar anlatıldı.
IŞIKLAR’DAN BEKARLAR VE BENLİ’YE TEŞEKKÜR
Programda söz alan Işıklar, konuşmasının başında Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli’ye tarımın geliştirilmesi adına gerçekleştirdikleri çalışmalara sunduğu destek dolayısıyla teşekkür etti. "Derdimiz başkaydı aslında. Ama vahşi bir hayvandan kaçarken koşma rekoru kırılması gibi bir duruma tutulduk” diyen Işıklar, "Beraber yaşamanın yolu” şeklinde tarım üretimini ve "Korumak vicdan ve namus borcumuz” şeklinde özetledi toprak yaklaşımını.
NEDİR YEREL KALKINMA AJANSI?
Balıkçılık ve tarım üretimi üzerinden yerel yönetim olarak oluşturdukları politikalar ve bunların kuramsal tanımı Yerel Kalkınma Ajansı hakkında değerlendirmelerle konuşmasını sürdüren Işkılar şunları söyledi: "Dünyada yaşanan ekonomik ve politik etkileşim bazı ülkelerin belli bölgelerinde iyileşme sağlarken, bazı ülkelerde ise aynı sınırlar içerisinde bile farklı gelişme düzeylerinin görülmesine yol açmıştır. Bu negatifliği ortadan kaldırmaya yönelik ülkeler farklı modeller uygulamıştır. Ülkemizde, yaşanan benzer problemleri ortadan kaldıracak temel politika aracı Avrupa Birliği'nin de telkinleri ile kalkınma ajanslarının kurulması olarak belirlenmiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kabul edilen "Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkındaki Kanun” ve Bakanlar Kurulu kararı ile 2006 yılında İzmir ilini kapsayan "İzmir Kalkınma Ajansı", Adana ve Mersin illerini kapsayan "Çukurova Kalkınma Ajansı" ilk kurulan Bölgesel Kalkınma Ajansları olmuştur. 2015 itibarı ile bu ajanslar ülkemizde 26 adettir.
Uluslararası ekonomik ilişkiler ve uluslararası ekonominin bütünleşmesi büyük ölçüde hızlanması; sermayenin, mal ve hizmetlerin akışkanlığındaki artış ile ülkeler arasındaki bağların güçlenmesi, küreselleşme ile birlikte bölgeselleşme ve bölgesel kalkınma kavramlarını ortaya çıkarmıştır. Bu kavram ülkelerin kalkınma politikalarının şekillenmesinde ve kalkınma temelli bölge kavramlarının oluşumunda temel etken olmuştur.
Bu konuda ki tezimiz, Bölgesel Ajansların yanı sıra "Yerel Ajanslar”ın oluşturulmasına yönelik bir çalışmanın yapılmasından yanadır. Her ne kadar ‘tez’ olarak nitelesem de bu uygulamayı Silivri ilçemizde başlatmış ve ‘Yerel Kalkınma Ajansı’nın prototipini oluşturmuş bulunmaktayız.
Bir bütünü oluşturan coğrafi koşulların aynı olduğu, demografik yapının çeşitlilik göstermesine karşın, ekonomik olarak birkaç başlık altında toplanan, belirli fiziki koşullar çerçevesinde yaşam sürülen, kendi gibi, birkaç özelliği bir arada toplamış olan ve bölgeyi oluşturan çekirdeklerden her biri.
Yerellik, kent ve metropol alandan, çok geniş kırsal bölgeye kadar çeşitli boyutlardadır. Bir kısmı ekonomik, sosyal, kültürel açıdan homojen mekân parçası iken, diğer bir kısmı işlevsel açıdan bütünlük gösteren birimlerden oluşur yerellik.
Yerel Ajans ise, yerel sınırlar içerisinde yer alan insan topluluklarının daha iyi yaşam koşullarına sahip olması için; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, bölgesel ve ulusal kalkınma plânı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak yerel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, ilçeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak üzere oluşturulan bir sistemdir.
"BÖLGESEL FARKLILIKLARIN AZALTILMASI ÇABASI”
Silivri Yerel Kalkınma Ajansımıza göre yerellik sınıflandırması, uygulanacak planlamanın etkinliğini güçlendirmektedir. "Yerel" kavramının kapsamı, bölgenin büyüklüğü ve özellikleri, bölge planlama açısından önem arz etmektedir. Uygulanacak bölgesel planlamanın başarılı olabilmesi için, planlama açısından ele alınacak "bölge”nin içeriğinin anlaşılması ve planlamanın odaklanacağı "yerellik" türünün iyi belirlenmesi gerekmektedir. Yerel planlama; "mekansal olarak sınırlı bir alanın ekonomik, sosyal ve fiziksel kaynaklarının entegre yönetimi" olarak tanımlanmalıdır. OECD'ye göre bölgesel planlama ise; bölgelerde istihdam ve refah yaratıcı ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi suretiyle bölgesel farklılıkların azaltılması çabası olarak görülmektedir.
"YERİNDE VE YERİNDEN YÖNETİMİN TEMEL İLKESİ BİR KENT ENVANTERİNİN BELİRLENMESİ İLE MÜMKÜN”
Silivri Yerel Kalkınma Ajansı adı altında toplanan hizmetlerimize kısaca göz atmak ve siz değerli katılımcıları bilgilendirme adına Yerel Kalkınma ajansımızın işlevselliğini kısaca anlatmam yararlı olacaktır. Yerinde ve yerinden yönetimin en temel ilkesi bir kent envanterinin belirlenmesi ile mümkündür.
Yerel Kalkınma Ajansı; her bölgenin kendi coğrafi koşullarının ayrı ayrı tanımlanarak ve ayrı projelendirerek bir kalkınma modeli olarak düzenlenmesi demektir.
Kalkınmaya yönelik çalışmalarımıza envanter çıkararak başladık. Sanayi Envanterini çıkaran ilk belediyelerden birisiyiz. Bir Tarım Envanteri, Din ve Kültür Turizmi Envanteri, İstihdam Envanteri çıkararak kentimizi en ince ayrıntısına kadar tanımayla işe başladık.
2009 ve 2010 yıllarında Bölgemizdeki sektörel dağılımı, işsizliği, engelli yapısını, turizm potansiyelini, tarımı, hayvancılığı; kısaca bölgemizin Svot analizini çıkararak yani güçlü ve zayıf yanlarını tespit ederek projelendirme çalışmalarının ilk basamağını tamamladık.
ALTERNATİF BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE YÖNLENDİRİLMESİNE
İLİŞKİN ÇALIŞMALAR
Yerel Kalkınma Ajansımız bölgemizin büyük bölümünün tarım arazisi olması ve çiftçilik ile uğraşan yurttaşlarımızın topraklarından daha çok yararlanmaları, daha çok kazanmaları ve arazilerini satmalarına engel olmak üzere Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’ni kurmuş, geleneksel tarım yanında, geleneksel tarımdan çok daha fazla kazanç elde edecekleri alternatif bitki yetiştiriciliğine yönlendirilmesine ilişkin çalışmalar başlatmıştır. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Bezm-i Alem Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile yaptığı protokoller çerçevesinde bölgemizde yetişebilen ve kazancı geleneksel tarımın en az 10 katı olan aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda halkımıza eğitimler vermekte ve tarım arazilerinin yok olmasına yönelik önlemler alma çalışmalarını 4 yıldır sürdürmektedir.
Tarım Politikasından, İhtiyaç sahibi yurttaşlarımızın temel ihtiyaç malzemelerinin karşılanmasına, Zihinsel ve Bedensel engelli yurttaşlara sahip olan ailelerimize maddi ve manevi destek sağlamayı, Mesleksiz ve İşsiz aile bireylerinin önce meslek sahibi olmaları, ardından da iş sahibi olmalarına yönelik çalışmaları yürütüyor olabilmesini "Yerel Kalkınma Ajansı” çalışmalarına borçludur.
Yerel kalkınmayı oluşturmak için, ilçemizin güçlü ve zayıf yanlarını tespit edip onları izole etmek, sosyalize etme çalışmalarını sürdürdük. Bu çalışmaları Mahalle Konseylerini kurarak sağladık. Dezavantajlı grupların belirlenmesi ve aralarındaki uçurumu kapatma çalışmalarını başlattık. Beraberinde Temel yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları yürütmek üzere Silivri Gıda Bankası’nı kurduk.
Kariyer İstihdam Projesi, Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi, Gıda Bankası ve Tarım Projesi aynı dönemde hizmet vermeye başladı.
Neden? Çünkü hepsi birbiriyle bağlantılı. Her bir projenin zayıf yönleri tespit edilip güçlü yönlerinin öne çıkarılarak dezavantajı ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaları hızlandırdık.
Bu bir sosyalizasyon projesi; Mahalle Konseyleri, Engelli Yaşlı Koordinasyon Merkezi, Kariyer İstihdam Ofisi, Gıda Bankası, TÜRAM, Din ve Kültür Turizmi…
İşte bu 6 sosyal projenin de bir arada olması bir sosyalizasyon projesidir.
Mahalle Konseyleri; karar alma süreçlerine katılma. Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi; envanter çıkarılarak zayıf yanlarımızın sosyalizasyonu ve dengelenmesi. Kariyer İstihdam ile istihdama ve iş gücüne katılmanın nitelikli hale getirilmesini sağlamak için kuruldu. (Vasıfsız işçinin, nitelikli ve vasıflı hale getirilerek gelir arttırıcı şekilde düşünülmesini sağlamak) Gıda Bankası; bir kent yoksulluğunu ortadan kaldırma, Din ve Kültür Turizmi ve TÜRAM; bölgedeki imkanların ve fiziki gücün tanınması ve maksimum düzeyde fayda sağlamasına yönelik teknolojik girdilerle desteklenip, bilimsel çalışmalarla bu zenginliğin yerel kalkınma aracı haline dönüştürülmesi amaçlanmıştır.
Silivri’de bugün 1500 kişiyi aynı anda işe sokabilir duruma geldik. Çünkü bölgemizdeki sanayi ve sektörel dağılımın tespiti yapıldı. Sanayicilerimiz ile diyalog halindeyiz, onların taleplerini biliyoruz. Kent paydaşları ve ortaklarıyla bir konunun üzerine birlikte giderseniz, oradaki çözümü daha da kolaylaştırırsınız. Kamu, sanayi, üçüncü sektör dediğimiz halk sektörü, kooperatifler, dayanışmayı gerektiren sivil toplum örgütleri ve üretim birlikleri kent paydaşlarının tamamını oluşturuyor. Böylece hedefimiz ‘her evde bir sigortalı oluşması, işsiz kişi kalmaması’ amacına doğru süratli bir biçimde gidildiği müjdesini verebilirim.
Bir kenti yönetmenin yolu tüm paydaşlarının ortak bilgiden, ortak verilerden faydalanacağı bir havuz oluşturmasından geçiyor. Bu konuda bir farkındalık yaratmak lazım. Yerel Kalkınma Ajansı bilgiye ulaşmada eşitliği ve kolaylığı sağlamakta. Önce toplama, sonra da ortak bir yerde kullanma avantajı sağlamakta. Kent diyaloğunu en verimli biçimde bu şekilde sağlayabiliriz. Bir kentte fakirliğin yok edilmesi, istihdam sağlanması, yeni sektörlerin gelişmesini sağlamak gibi çalışmalar da Yerel Kalkınma Ajansı faaliyetleri arasında yer almalıdır.
Yerel Kalkınma Ajansımızın son geliştirdiği proje Silivri Ziraat Odamız ile birlikte oluşturduğu Toprak , Su ve Yaprak Analiz Laboratuvarıdır. Böylece bir yandan çiftçilerimize analiz raporlarını sunarken öte yandan Silivri’mizdeki Toprak, Su ve Yaprak envanterlerini de çıkarmış oluyoruz.
En öncesi envanter, envanter, envanter… Yerin altında ve üstünde ne olduğunun tespitiydi, biz bu çalışmaların bir bölümünü tamamladık. Ve bu envanterler zincirini daha da geliştireceğiz.”
Geliştirdikleri yerel kalkınma modelini anlatan Başkan Işıklar, "Yerinden yönetimin ne demek olduğunu gösteren bir proje oluşturduk” dedi ve tarım topraklarımızı geleceğe üreterek emanet etme hedefini vurguladı.
KOCA’DAN TARIMIN ÖNEMİNE VURGU
Işıklar’ın ardından söz alan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nazif Koca, Silivri’de gerçekleştirilen çalıştayın önemi ve sonuçları bakımından anlamına vurgu yaptı; programda emeği geçenleri tebrik etti, ilçemiz açısından hayırlı uğurlu neticeler sağlaması temennisini paylaştı.
ÇAKIROĞLU, İBB’NİN TARIM VE HAYVANCILIK DESTEK YATIRIM-LARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Gıda ve Tarım Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, İBB’nin su ürünleri ile sebze ve meyve hali yatırım hazırlıkları hakkında bilgi verdi. Meyve ve sebze pazarlama alanlarının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Çakıroğlu, üretimin pazarlama alanları ve pazarla daha fazla buluşması gerektiğine dikkat çekti. Ülkemizde üretilen meyve ve sebzelerin yüzde 25’lik kesimin pazarla buluşmadan çöpe gittiğini aktardı, İstanbul için büyük bir gıda toptan satış merkezinin kazandırılması noktasında sona gelindiğini paylaştı. Et, süt, kuru gıda, meyve sebze, su ürünleri ve kesme çiçek konusunda A’dan Z’ye faydalanacak bir merkezin oluşturulduğunu müjdeledi. "Tesisi kurmak yetmez ürün desteği lazım” diyen Çakıroğlu, İstanbul’un en önemli üretici bölgelerinden biri olan Silivri’ye çok iş düştüğünü ifade etti.
BEKARLAR, TARIMIN İNOVASYON İHTİYACINA VURGU YAPTI
Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar, verdiğimiz şehitlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasına ilçemizin tarım parametreleri hakkında bilgi vererek devam etti. Tarım çalıştayımızın ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diledi; inovasyonun tanımı üzerinde durdu, gerekliliğini anlattı. Üreticilerin hızla tüketiciye dönüştüğü süreçte tarımın yeni teknolojilerle gelişmesi lazım geldiğini ifade eden Bekarlar, Silivri’nin tarımsal üretimi ile sadece kendine değil İstanbul’a da değer kattığını söyledi.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, İBB Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu’na bir hediye takdim etti.
Tarım üreticileri, balıkçılara temsilen Aysun Sökmen, Tamer Argun, Barkın Taşkın, Duyun Arat, İbrahim Elmaslı, Barış Köksalan ve Şahin Konuksever’e katılım belgelerini Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar sundu.
Çalıştayın ilk günü sektör paydaş konuşmaları ve çalıştay grupları ön hazırlık ile tamamladı.
Bugün Silivri Tarımında İnovasyon konulu talıştay saat 09.00 itibariyle Eser Diamond Hotel’de akşam saat 17.00’a kadar devam edecek.
Sevginar Sali UYGUN