Silivri siyasetinin baş aktörleri

Silivri siyasetinin baş aktörleri

30.09.2016 10:33:02

Seçim havasına girmenin eşiğinde Silivri siyasetine yön veren ilçe başkanları ile teşkilat/örgütlerinin çizdiği tabloya bir göz atalım mı? Parti ‘mutfaklarındaki' çalışma ve ‘şeflerin' oluşturduğu ‘menü'ye siyaset ziyafeti hakkında son kararımızı vermeden önce bir göz gezdirelim.

Siyasi partilerin işleyişine yönelik eleştiri ve övgülerin genelde tek bir hedefi olur “ilçe başkanları”… Kocaman örgüt veya teşkilatlar, yönetim bir çırpıda ve kolayca göz ardı edilir ve tüm sorumluluk veya marifet ilçe başkanına kitlenir. Beklentilere göre başarı ve başarısızlık durumu farklılık göster. Koşullar ve imkanlar dahilinde siyaset sahnesinin belirleyici aktörleri; ilçe başkanlarımızın vaziyetine bir göz atalım.
Silivri'de siyasi hayatın içinde aktif olarak şu an için üç parti bulunuyor. 4. Partinin de ilçe başkanı olduğundan son derece emin olabilirsiniz, yönetimi de olduğuna dair kuşkular yersiz ama teşkilat ile üye tabanının akıbeti epey karışık mesele.
Bugün Silivri siyasetine yön vermesi beklenen ilçe başkanlarının durumunu değerlendirelim istedik.

DEMOKRAT PARTİ
İlçe Başkan ve yönetimin varlığından söz edebildiğimiz ama tabanının muhafazası konusunda derin kuşkular olduğunu iddia etiğim; Demokrat Parti. Halide Avlu'nun üstün gayreti ile partisi Silivri'de varlığını sürdürüyor ama daha ötesi ve fazlası ilçe sınırlarını aşan bir süreç. Avlu, bence en azimli ilçe başkanı unvanını sonuna kadar hak ediyor. İstikbal beklentileri ile açıklanamayacak bu emeği alkışlamaktan başka yapacak bir şeyimiz yok. Avlu, 5 yıldır Demokrat Parti'nin ilçe başkanlığı görevini yürütmekte.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ
Cumhuriyet Halk Partisi, yerelde iktidar olmanın rahatlığını ziyadesiyle yaşıyor. Silivri'nin Sol'un kalesi olduğu anlayışı da siyaset konforlarını arttıran bir diğer unsur. Belediye başkanının gölgesinde, partinin etkisizleştiği gerçeğini göz ardı edemeyiz. Etkin bir siyasetin ötesinde, örgüt işleyişini rutin bir şekilde sürdürdüklerini söylemek mümkün. Suna Göçengil, Mart 2015'te atandıktan sonra tek liste ile Kasım 2015 seçilmişlik unvanını aldı. İktidar partisi ilçe örgütü olarak CHP'nin Silivri'de tempo ve etkinliğini artırması, belediyeden farklılaşma yoluna gitme zorunluluğu aşikar. Belediye başkanının gölgesinde bir örgüt başkan ve yönetimi, yeri geldiğinde Işıklar'ın ihtiyaç duyduğu desteği, katkıyı da sergilemek konusunda zayıf kalıyor. Işıklar, örgüt yapısını kontrolü altında kalması için zayıf tutmak yerine güçlenmesinin önünü açıp, işbirliği/dayanışma/ortak mücadele ruhunu artırmalı; demokrat olduğu iddiasına yakışan da bu!


MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ
Milliyetçi Hareket Partisi Silivri İlçe Teşkilatı bence CHP'den daha başarılı. Sahip oldukları imkân ve koşullara bakarak MHP'nin yaptıkları, CHP'ninkilerden daha ileride. İmkansızlıklar içinde bir şey yapmak, imkanlar içinde yapmamak arasındaki adalete bakmalıyız. Şenol Türkyılmaz, 12 yıldır MHP'nin Silivri İlçe Başkanı… Metal bir yorgunluktan da söz etmemiz mümkün; buna rağmen önemli konular ve noktalardaki tavırları eksiksiz, her daim etkili, güçlü olmuştur.
MHP ile CHP'yi Silivri yerel iktidarı hususunda bir kıyasa daha değinmek lazım mutlaka ama susuyorum. MHP, Silivri'de kendisi için değil ilçemiz için siyaset yapıyor; ağırlığı, etkisi de büyük ölçüde bu sebepten.

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ
Rıfat Kutlu, en yeni ilçe başkanımız, en genci olma özelliğini de koruyor. Zor dönemde, güç bir görevi üstlendi. Beklentiye göre, performansına ilişkin değerlendirmeler değişiklik gösterir ama bence şu an için ilçe başkanlarımız arasında en başarılısı… Genelde iktidar, yerelde muhalefet karmaşık bir yapıda, içinde önemli güç ve denge mücadelelerinin yürütüldüğü bir teşkilata başkanlık etmek birçoğumuzun tahminlerini aşan zorlukta. Kutlu'yu eleştirenlerin önemli bir çoğunluğunu bugün koltuğuna oturtsanız haftayı doldurmadan arkasına bile bakmadan kaçıp gidecek duruma gelirler. Yerinde olmak isteyenlerin de farkındayım tabi. Kutlu'nun durumu “içi kendini, dışı başkalarını yakar” vaziyeti. Bildiğim kadarıyla Rıfat Kutlu, AK Parti İlçe Başkanlığı görevine uygun görüldü, kendi isteğinden çok partisinin kararı belirleyici oldu o da rıza gösterdi. Bugün de siyasi sorumluluğu gereği verilen görevi yerine getirmek için elinden geleni yapıyor. Fikir ve anlayışımızın en çok çakıştığı ilçe başkanı olmasıyla birlikte, iyi niyetinden kuşku duymam, çaba ile emeğini inkâr etmek mümkün değil.
Her kişi ve olay muhakkak sahip olduğu koşullarda değerlendirilmeli. Buna ilaveten paylaşmak istediğim bir söz var; “En akıllı kral, hizmetindeki kişilerden yapamayacakları şeyi istemeyendir.”
Haber:
Sevginar SALİ

YORUM YAP