Silivri’nin Eğitimde Yenilikçilik Ödülleri Başarısı

Silivri’nin Eğitimde Yenilikçilik Ödülleri Başarısı

23.06.2016 11:10:35

Eğitim ve Öğretim alanında özgün ve modern uygulamaların geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve ödüllendirilerek teşvik edilmesi amacı ile 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılında 4.sü düzenlenen "Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik ödülleri" kapsamında ödül başvuru raporlarının değerlendirme sürecinin tamamlanmasının ardından saha ziyaretine kalma başarısı gösteren kurumlar belirlendi.
Bakanlık Sitesinde Saha ziyareti hakkı kazanan projeler arasında yer alan “Fatih Projesi Konuşma Egzersizleri”ni Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak ile konuştuk.


Hürhaber: İlker Bey, sizi daha yakında Eğitimde İyi Örnekler Başarısı ile duyurmuştuk. Yenilikçilik Ödülleri ile yeniden büyük bir başarı elde ettiniz. Neler hissediyorsunuz?
İlker BAYRAK: Öncelikle Hürhaber'e çok teşekkür ederim bu güzel röportaj için. Evet, Eğitimde İyi Örnekler'i bu sene 4. kez kazandık. Eşim İngilizce Öğretmenimiz Gülden BAYRAK ile birlikte. Eğitimde İyi Örneklerde son yıllarda A Multi Cultural School Magazine olsun Europe's Dream Tree olsun hep uluslararası projelerle başarılar elde ettik. Bu projelerimiz çok başarılı ve önemli projelerdi. Fakat ben artık başka bir şey; yeni bir şey yapmak istedim. Konusu ile, yöntemi ile, uygulama alanı ile yepyeni bir çalışma... Sanırım Türkçe Öğretmenliği yönüm ağır bastı. Uluslararası projelerden sıkıldım demiyorum ama, alanımda bir farkındalık, farklılık ve yenilik oluşturma gayretim hep vardır. Bu gayretimin bir mahsulü olarak bu projemiz doğmuştur. Projem bireysel bir projedir. Milli Eğitim Bakanlığımız FATİH PROJESİ ile çok güzel bir alt yapı hazırladı. Biz Öğretmenler; FATİH PROJESİ ve EBA argümanlarını kullanarak disiplinler arası içerik geliştirme çalışmalarını yapacak olan belki de en önemli gücüz. Bakanlığımıza yardımcı olmak zorundayız. Müfredata uygun materyal ve içerik geliştirme faaliyetlerinin öğretmenlerin en asli görevlerinden biri olduğunun meslek hayatımın ilk gününden beri hep bilincindeyim. Hep yeni materyaller kullanırım. Yeni materyaller geliştiririm. FATİH PROJESİ bana inanılmaz bir ufuk açtı. Çağımız teknoloji çağı ve sonuçta Türkçe Dersi Konuşma Kazanımlarını sahada çok rahat kazandırabileceğimiz yeni bir yöntem ve yeni bir araçla yeni bir materyalimiz oldu.


Hürhaber: Gerçekten çok güzel. Süreç nasıl işledi?
İlker BAYRAK: Renginar Hanım, bana Eğitimde İyi Örnekler veya başka proje yarışmaları başvuruları sırasında oradan buradan çok telefon geliyor. Bunların bazıları arkadaşlarım. Bazıları portaldan beni takip eden e-Twinning öğretmenleri. Soru hep aynıdır. Ne yollayalım, nasıl kazanırız? Benim de cevabım 5 senedir hiç değişmez. Ne yapmıştınız? derim. Öyle ya, proje yarışmasına katılmak için çalışma yapılmaz. Siz çalışma yaparsınız, projenizi yarışmaya sunarsınız. Projenizi de öğrencilerinizin ihtiyaçlarına göre şekillendirmeniz gerekir. Yani yarışmada ödül almak en son iş. Ben çalışmalarıma Eylül 2015'te başladım. Eğitim- Öğretimde etkili ve güzel konuşma kazanımlarının bireye kazandırılması Türkçe dersleriyle olmaktadır. Türkçe derslerinde fonetiğe ve artikülasyona bağlı etkinliklerin geliştirilmesine her zaman ihtiyaç vardır. Ben orijinal egzersizler geliştirdim. FATİH PROJESİ'ne de bu egzersizleri entegre ettim. Eğitim- Öğretim yılı boyuca da projeyi derslerimde uyguladım. Sonuçları iyileştirdim. En son aşamada bu projeyi Eğitimde İyi Örnekler'e göndermek istemedim. Bu tamamen orijinal bir çalışma olduğu için Bakanlık düzeyinde Eğitimde Yenilikçilik Ödüllerinin projem için daha uygun olacağı kanaati ile başvurdum.


Hürhaber: Saha ziyaretine geldiler değil mi?
İlker BAYRAK: Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığından ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE Biriminden EĞİTİMDE YENİLİKÇİLİK ÖDÜLLERİ saha ziyaretime çok değerli misafirlerimiz, hocalarımız geldiler. Fatih Projesi Konuşma Egzersizleri isimli projemin sunumunu gerçekleştirdim. Türkiye çapında 3609 başvuru olmuş. Yine Türkiye çapında yaklaşık 300 proje içine girmemden dolayı, saha ziyaretine kalma başarısı göstermemizden ötürü Sayın Daire Başkanımızın tebriklerini ve selamlarını getiren her biri çok değerli Sayın Komisyon üyelerine sizin vasıtanızla teşekkürlerimi sunuyorum.


Hürhaber: Sunumunuz nasıl geçti?
İlker BAYRAK: Sonucu bilemem ama ben çok keyif aldım. Kadir kıymet bilen insanlar bir kere... Çok teşekkür ettiler, başarılar dilediler. Çok güzel sorular yönelttiler. En son seslendirdiğim tekerlemeyi de sanırım çok beğendiler. Videoya aldılar. Türkçe'deki en uzun ve en zor tekerlemeyi fonetiğe ve artikülasyona dikkat ederek okudum. Böylesi önemli bir komisyon karşısında takılırım diye korkmadım desem yalan söylemiş olurum. Neyse ki takılmadım.


Hürhaber: Siz projeleri çok seviyorsunuz. Yanılıyor muyum?
İlker BAYRAK: Evet, çok seviyorum. Bütün dünya artık Proje Tabanlı Öğrenmeye geçmiş durumda ve beni en çok üzen şey, akıllı tahtaların televizyon gibi kullanılmasıdır. Yaptığım proje bu hareket noktasından doğdu. Proje Tabanlı Öğrenme öğrencilerin ekip ruhu taşımasını, sorumluluk almasını, sosyalleşirken öğrenmesini, eğitilmesini kolaylaştırıyor. Bence çağımızın en büyük eğitim sorunları “İnovasyon”dan uzaklık, klasik metotlara olan aşırı bağımlılık, öğretmenliği 40 dakika derse girmekle sınırlı olarak gören yaklaşım. Proje Tabanlı Öğrenme eğitimcilere inanılmaz fırsatlar sunuyor.


Hürhaber: Bir gün Fatih Projesi Konuşma Egzersizleri'ni de ayrıntılarıyla duymak ve duyurmak isteriz. Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederiz.
İlker BAYRAK: Memnuniyetle, onur duyarım. Asıl ben teşekkür ederim, ilginiz için...


Haber MERKEZİ

YORUM YAP