
CHP Grup Sözcüsü Bora Balcıoğlu'nun Mayıs meclisinde gündeme taşıdığı konular arasında müsilaj ilgili önlemler geniş bir paragraf şeklinde yer aldı. Balcıoğlu önlemler konusuna dikkat çekerken, Başkan Volkan Yılmaz ve AK Parti'den arıtma tesisleşmesi ile ilgili yeni dönem İBB'nin icraatsızlığına vurguda bulunuldu.
Silivri Belediye Meclisi Mayıs oturumunda muhalefetin gündeme getirdiği müsilaj tedbirleri İBB'nin tedbirsizliğine dönüştü.
BALCIOĞLU'NDAN MÜSİLAJ ÇIKIŞI
CHP Grup Sözcüsü Bora Balcıoğlu'nun, Mayıs ayı Silivri Belediye Meclisinde dikkat çektiği konular arasında Marmara Denizi'ni tehdit eden müsilaj da yer aldı. Balcıoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: “Geçtiğimiz yaz mevsiminde etkisini tüm Marmara'da gösteren deniz salyası ya da diğer adıyla müsilaj konusunda kısaca bilgi vermek ve bazı önerilerde bulunmak istiyorum müsaadenizle. Özellikle azot ve fosfor kirleticileri yüzünden bitkisel çalılar denen fitoplanktonların normalin üzerinde artış hızı ile çoğalması sonucu, onların salgıladığı ve deniz ekosistemi için ciddi anlamda tehlikeli olan deniz salyaları, geçtiğimiz yaz mevsiminde Marmara'da yoğun biçimde görülmüş ve deniz altı canlılar için tehdit oluşturmuştur.
Nisan ayında yapılan gözlem ve tahliller gösteriyor ki, müsilaj, önümüzdeki yaz mevsiminde de Marmara denizi için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. İvedilikle önlem alınmaz, gerekli düzenleme ve yeterli denetim yapılmazsa zaten her geçen gün gittikçe azalan Marmara Denizi canlı türleri, çok da uzak olmayan bir gelecekte tümden yok olacaktır. Bu sebeple bir an önce hükümetimizle, Marmara Denizine kıyısı olan şehirlerimizle ve İstanbul Büyükşehir belediyemiz ile koordineli olarak çalışmalar yapmalı, gerekirse meclisimizi komisyonlar vasıtasıyla harekete geçirmeliyiz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 2021 yılında kurulan Müsilaj Araştırma Komisyonu geçtiğimiz günlerde raporlarını yayımladı. Raporda Marmara Denizi'nin son 40 yıldır çevresel sorunların baskısı altında olduğu; ilk müsilajın 2007 yılında tespit edildiği ve kirlilik kaynaklarında öne çıkan şehirlerin İstanbul, Bursa ve Kocaeli olduğu tespiti yapılmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Bunlardan, yerel yönetimlerin doğrudan çalışma yapabilecekleri bazı önerileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Önerilerimize geçmeden önce Sayın Başkanın nezdinde şu isteğimizi ifade etmek isterim: Sıra sayısı 325 olan ve tam adı “Başta Marmara Denizi olmak üzere denizlerimizdeki müsilaj sorununun sebeplerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan meclis araştırması komisyonu raporu” olan çalışmanın, belediyemiz ilgili birimlerince ivedilikle incelenmesi, ardından konu ile ilgili değerlendirmeleri ve varsa önerileri hakkında yüce meclise brifing vermeleri, konunun hassasiyeti bakımından uygun olacaktır kanaatindeyiz? Grubumuz raporun yayımlanmasından (Nisan 2022) sonra bu meclis toplantımıza kadar yaptığı çalışmalarda ilk etapta şu önerileri sizlerle paylaşmayı uygun bulmuştur: İlgili raporun “Eğitim ve farkındalık çalışmaları” başlığını incelemeli, yerel yönetimlerin teknik ve fiili anlamda uygulayabileceği önerilerle ilgili bir an önce çalışmalara başlamalıyız.
Raporunun “Tarımsal kaynaklı kirliliğin önlenmesi” başlığını dikkatlice incelemeli, yerele adapte ederek tarımla uğraşan yurttaşlarımızla paylaşmalı ve bir an önce “iyi tarım” uygulamasına geçilmesini sağlamalıyız.
Yine aynı şekilde, “Denizcilik Faaliyetlerinden Kaynaklanan Kirliliğin Önlenmesi” başlığını dikkatlice incelemeli, yerele uyarlayarak balıkçılık ve diğer denizcilik faaliyetleri ile uğraşan yurttaşlarımızla paylaşmalı ve müsilaj oluşumunu önlemede etkili olan düzenleme ve düzeltmelerin yapılmasına katkı sunmalıyız.
İlgili Raporun muhalefet şerhleri bölümünde de rahatlıkla görebileceğiniz üzre “yapılması planlanan Kanal İstanbul Projesinin, Marmara Denizi havzasının kirliliğine yapacağı negatif katkıya hiçbir şekilde yer verilmemiş olması” oldukça üzücü ve endişe vericidir. Jeopolitik, siyasi, sosyal ve ekonomik nedenleri hakkındaki görüş beyan haklarımız saklı kalarak; negatif çevresel etkisi nedeniyle de kanal İstanbul Projesinin hayata geçirilmesini hem İBB yönetimince hem de Silivri Belediye Meclis Grubumuzca uygun bulmadığımızı bir kez daha belirtiyor, mevcut ilçe belediye yönetimimizi de bu hususta duyarlı olmaya davet ediyoruz.
SİLİVRİ BELEDİYESİNE EVSEL ATIK AYRIŞTIRMA TEŞEKKÜRÜ
Müsilaj konusundaki değerlendirmemi teşekkürle bitirmek isterim: Belediyemiz, evsel atıkların ilk noktada ayrıştırılması ile ilgili çeşitli çalışmalar yapıyor; bu çalışmaları destekliyor ve artarak devam etmesini temenni ediyoruz.”
YILMAZ: YENİ YÖNETİM
TARAFINDAN NE TEMELİ ATILAN NE DE PROJESİ YAPILAN BİR ARITMA TESİSİ VAR
Konuyla ilgili söz alan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz şu açıklamada bulundu: “Marmara Denizi maalesef geçtiğimiz yıl, bir müsilaj belasıyla karşı karşıya kaldı. Hepimizi utandıran görüntüler basına ve kamuoyuna yayıldı.
“ATIKLARIN MARMARA DENİZİNİ GETİRDİĞİ NOKTA ORTADA”
Marmara Boğazlar Birliği diye bir kurum var. Kuruluş amacı; Marmara'ya kıyısı olan tüm Belediyelerin denizi koruması, kollaması, evsel ve endüstriyel atıkların arıtılarak atılmasıydı. Suçlunun kim olduğunu arayalım ama uzun yıllar denizde yapılan çalışmalara rağmen bir kirlilik yaşandı. Özellikle sanayileşen Kocaeli, İstanbul, Bursa gibi şehirlerin, endüstriyel ve evsel atıkların Marmara denizini getirdiği nokta ortada.
EYLEM PLANI
Tabi her musibette bir hayır var mantığı ile müsilajla ilgili Çevre Bakanlığımızın başkanlığında Büyükşehir Belediyelerinin, Valilerin de katıldığı bir toplantı yapıldı. Eylem Planı ortaya konuldu. Planın ana fikri şu; Marmara Denizi'ne bir m3 dahi olsa İleri Biyolojik Arıtma Tesisinden geçirilmeden atık bırakılmayacak.
9 TESİS VAR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde şu an 9 tane İleri Biyolojik Arıtma Tesisi var. Bunların tamamı Ekrem beyin hizmet döneminden önce yapılmış ve hizmete girmiş.
“YENİ YÖNETİM TARAFINDAN NE TEMELİ ATILAN NE DE PROJESİ YAPILAN BİR TESİS VAR”
İBB'de de şunu söyledim; 3 yıl doldu yeni yönetim tarafından ne temeli atılan ne de projesi yapılan bir İleri Biyolojik Tesisi var. Çevre Bakanlığı ile istişare edilip, bütçelendirilip, o günkü rakamlarla İstanbul'daki suyun İleri Biyolojik Tesisten geçirilmesi için 6-8 milyar TL'ye ihtiyaç olduğunu ifade etmişlerdi.
“SİLİVRİ'YE YAPILAN BİR TEK PAKET ARITMA DAHİ YOK”
Silivri'den örnek vermek gerekirse, çok sayıda köyümüzün kanalizasyonu önce derelere, oradan da Marmara Denizi'ne akıyor. Paket arıtma yapılması noktasında defaten görüşmemize rağmen yapılan bir tek paket arıtma dahi yok.
“GÜMÜŞYAKA SAHİLİ
KİRLETİLMEYE DEVAM EDİYOR”
Gümüşyaka'da 3 yılı geçtik, hala atıklar gürül gürül Marmara Denizi'ne akmakta, Gümüşyaka sahilini kirletmekte.
Çevre felaketine yol açmadan, siyasetini de yapmadan, hızlı bir şekilde, ilçe belediyelerinin yapabilecekleri çok şey ama Su Kanalizasyon İdareleri bulunduran Büyükşehirlerin Çevre Bakanlığının eylem planıyla bu işi çözeceklerine inanıyorum.
Cumhurbaşkanımız da 3 yıl içinde bütün Marmara Denizi'ndeki tesislerin bitirileceği sözünü vermişlerdi.”
Sevginar SALİ