SİLİVRİ’DE BEDAVA TÜRKİYE’DE KARABORSA!

SİLİVRİ’DE BEDAVA TÜRKİYE’DE KARABORSA!

24.06.2021 09:49:51

Silivri Belediyesi 40 bin balya samanı dar gelirli üreticiye ücretsiz olarak dağıtmaya başladı. 75 dönümlük araziye ektiği silajlık
mısırdan da 400 ton ürün elde ederek çiftçilerimize destek olarak sunmayı planlarken; geçen sene yetiştiricilerin tonunu 280-290 liradan aldıkları mısır silajın fiyatı 600 lirayı buldu. 2020'de tonu 500 lira civarında olan saman ise 1000 liraya çıktı ve karaborsaya düştü!

Silivri Belediyesi bu yıl ikinci kez 40 bin balya samanı Silivrili dar gelirli üreticiye ücretsiz olarak dağıtmaya başladı. Belediyenin bu çalışması çiftçilerimize de örnek oldu.

NEVZAT GÜRSU'DAN ÖRNEK DAVRANIŞ
Silivri'de küçük ve orta ölçekli hayvancılarımıza yönelik destekleme projelerimize katkıda bulunmak amacıyla Alipaşa Mahallesi'nde arpa hasadından elde ettiği 630 balya samanı ihtiyaç sahibi hayvancılarımıza ulaştırılmak üzere belediyemize bağışlayan Nevzat Gürsu'ya örnek davranışından dolayı, Silivri Belediyesi yetkilileri teşekkür ettiler. Belediye yetkilileri, bağışçı Gürsu'dan hibe olarak aldığımız 500 balya samanı Alipaşa Mahallesinde, 130 balya samanı da Fenerköy Mahallesi'nde bulunan 12 üreticimizin adreslerine teslim ettiler.

DAYANIŞMA
Geçtiğimiz yıl 5 bin 500 balya samanı küçük ve orta ölçekli hayvancıya hediye eden Silivri Belediyesi, bu yıl da 40 bin balya samanı Silivrili dar gelirli üreticiye ücretsiz olarak dağıtmaya başladı. Geçen yıl 300 dönüm araziye yapılan tohumluk arpa ekiminden elde ettiği 5 bin 500 balya samanı, küçük ve orta ölçekli hayvancıya hediye eden Silivri Belediyesi, bu yıl da belediye arazilerinin 1000 dönümüne arpa, 500 dönümüne de buğday ekti. Hasat edilmeye başlanan ürünlerden elde edilmesi planlanan 40 bin balya saman, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da hayvancılıkla uğraşan Silivrili üreticilere ücretsiz olarak dağıtılmaya başladı. Belediyenin bu çalışması Nevzat Gürsu gibi çiftçilerimize örnek oldu.
Samanın çiftçiler için önemini Ali Ekber Yıldırım, Dünya Gazetesinde Tarımın Dünyası'ndan gelişmeleri aktardığı yazısında “Saman, Türkiye'nin bitcoini oldu” başlığı ile geçtiğimiz günler köşe yazısında şöyle ifade etti:

“SAMAN KARABORSAYA DÜŞTÜ”
“Buğday ve arpada hasadın henüz çok az bölümü yapıldı. Türkiye'nin saman ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Mardin ve Şanlıurfa bölgesinde kuraklığın etkili olması nedeniyle saman karaborsaya düştü. Geçen sene 500 lira olan samanın tonu bu günlerde 1000 lira seviyesine ulaştı.

“FİYATI ARTACAK DİYE PARAYI SAMANA YATIRANLAR DA VAR”
Kuraklık nedeniyle "üretim az olacak, saman bulamam" endişesi ile daha hasat yapılmadan saman için üreticiye para ödenerek satın alınıyor. Üretici buğdayını hasat ederken danesini kendisi alırken sapını biçer parası karşılığında hasadı yapan biçerciye verirdi. Bu sene biçerciler, saman almak isteyenler, çiftçinin buğdayını hasat ederken samanı alabilmek için üstüne dekar başına 300- 400 lira para ödüyor. Ayrıca fiyatı artacak diye parayı samana yatıranlar da var.”

“TÜRKİYE'NİN BİTCOİNİ SAMAN OLDU DİYEBİLİRİZ”
Konya, Aksaray, Karapınar yöresinde yonca başta olmak üzere kaba yem üretimi, ticareti ve ihracatı yapan Mesut Örkçü, samanda fiyatın pik noktasına ulaştığını söylüyor. Telefonla görüştüğümüz Mesut Örkçü, kaba yemde yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi: “Fiyatı artacak diye herkes saman alıyor. Daha hasat edilmeden saman kapışılıyor. Türkiye'nin bitcoini saman oldu diyebiliriz. Bugün lokantacı, lastikçi, berber, parası olan saman alıyor. Neden böyle oldu? Türkiye'nin saman ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Ankara Gölbaşı'ndan Mardin'e kadar olan bölgedir. Mardin ve Şanlıurfa Ovası'nda kuraklık nedeniyle ürün olmadı. Buradan sap çıkmayınca piyasada saman bulamam endişesi doğdu. Hayvancılık yapanlar saman ihtiyacını önceden temin etmek için adeta yarışa girdi. Bir yandan da tedarikçiler samanı stoklamaya başladı. Saman para kazandıracak diye ilgisiz insanlar da buraya para yatırınca geçen sene tonu 500 lira civarında olan saman 1000 liraya çıktı. Ben de tedarikçi olduğum için yakından takip ediyorum. Bazıları tonunu 450-500 liradan aldı ve 600 liraya mal ederek stoka koydu. Bir kaç ay sonra 1200 lira olmasını bekliyorlar. Bu tamamen fırsatçılık. Tarım Bakanlığının sahaya inerek bu fırsatçılığı önlemesi gerekir. Yoksa bundan hayvancılık yapan yetiştirici de, et, süt, yumurta alan tüketici de zarar görür."

"SAMAN BULAMAM" ENDİŞESİ FİYATI ARTIRIYOR
Samanın ton başına 1000 lira ile pik noktaya ulaştığını anlatan Mesut Örkçü, son yıllarda danelik mısırın sapının saman gibi kullanılmaya başlandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: " Eylül-Ekim aylarında danelik mısır hasadı ile birlikte mısır sapı da devreye girecek. Bunu kullanan işletmeler var. O zaman fiyatlar gevşer. Ayrıca İç Anadolu'da kuraklıktan etkilenen yerler olsa da sulanan yerlerde ürün iyi. Bu bölge ve Trakya devreye girince fiyatlarda bir gevşeme olmasını bekliyoruz. Şu anda fiyatların bu kadar yükselmesinin nedeni, piyasada büyük bir telaş olması. Saman bulamazsam endişesi hakim."

“YONCA, KURU OT, SİLAJDAKİ FİYAT ARTIŞI CAN YAKIYOR”
Sadece samanın fiyatı değil, hayvancılıkta en çok kullanılan kaba yemlerden yoncanın da fiyatı son bir yılda yüzde 100'den fazla arttı. Geçen sene 600-700 lira olan yoncanın tonu 1500 liranın üstüne çıktı. Şimdi yeni ürün tarlada 1100-1200 liradan satılıyor. Kuru otun ton fiyatı 350-400 liradan, 500-600 liraya yükseldi. Geçen sene yetiştiricilerin tonunu 280-290 liradan aldıkları mısır silajı 600 lirayı buldu.
Dövizdeki artış, nakliye fiyatlarının artması nedeniyle ithal yem hammaddelerine neredeyse her gün zam gelirken, yetiştiriciler yerli ürüne, kaba yeme yöneldi. Ancak, kuraklık nedeniyle içerde de hem buğday, arpa, mısır hem de kaba yem fiyatları artıyor. Besicilik, süt hayvancılığı, beyaz et ve yumurta üreticileri için gerçekten çok zor bir yıl yaşanıyor. Maliyetler sürekli artarken, et, süt, yumurta fiyatları aynı oranda artmıyor.”

SİLİVRİ BELEDİYESİ SİLAJ MISIR DESTEĞİNDE DE BULUNDU
Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü aracılığıyla, küçük ölçekli hayvan yetiştiricilerinin kaliteli kaba yem ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 75 dönüm belediye arazisine silajlık mısır ekimi gerçekleştirdi. Silajlık mısır ekimi çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Yılmaz, “İlçemizde tarımı, tarımsal üretimi, çiftçiyi, hayvancıyı desteklemek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü olarak; üreticilerimizin kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla, yaklaşık 75 dönümlük bir araziye silajlık mısır ekmiş durumdayız.
Bu ekimden yaklaşık 400 ton mısır elde etmeyi planlıyoruz.
Hasat edilen ürünleri 500 kiloluk paketler haline getirerek, küçük ölçekli üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtmayı hedefliyoruz. Böylece üreticilerimizin yem maliyeti yükünü azaltmış olacağız.
Biz tarımı ve hayvancılığı desteklemeye ve inatla “Tarım Kenti Silivri” demeye devam edeceğiz. Silivri'mizde tarımla ve hayvancılıkla uğraşan hemşehrilerimizin yanında olarak, üretim gücümüzü her geçen gün daha da artıracağız.
Silivri için üretmeye, Türkiye için geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

BELEDİYE 2 YILDIR BİÇTİĞİ BÜTÜN OTLARI HAYVANCILIK YAPANLARA DAĞITIYOR
Ayrıca Silivri'deki boş arazilerden biçilen bütün otlar iki yıldır hayvancılık yapan vatandaşlara dağıtıyor.

***

75 DÖNÜM BELEDİYE ARAZİSİNE SİLAJLIK MISIR EKİMİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Silivri Belediyesi, yaptığı çalışmalarla çiftçinin ve üreticinin yanında olmaya devam ediyor. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, küçük ölçekli hayvan yetiştiricilerinin kaliteli kaba yem ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 75 dönüm belediye arazisine silajlık mısır ekimi gerçekleştirdi. Yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Yılmaz, “Silivri'de tarımı ve hayvancılığı desteklemeye ve inatla “Tarım Kenti Silivri” demeye devam edeceğiz.” dedi.

***

BELEDİYENİN ATIL ARAZİLERİNDE AYÇİÇEK ÜRETİMİ
2020 yılında Silivri Belediyesinin atıl durumdaolan 60 dönüm tarım arazisinde Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın talimatı ile Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Ayçiçek ekildi. Elde edilen 10 ton Ayçiçek yağı, Silivri'de yaşayan ihtiyaç sahibi
ailelere dağıtıldı.

***

10 BİN İHTİYAÇ SAHİBİNE AYÇİÇEK YARDIMI
Silivri Belediyesi bir yandan tarımsal üretim çalışmalarını hızla sürdürürken, bir yandan da elde ettiği ürünlerle ihtiyaç sahibi aileleri desteklemeye devam ediyor. Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, 450 dönüm belediye arazisine ayçiçeği ekimi gerçekleştirdi. Geçmiş dönemlerde işlenmeyen, atıl durumdaki belediye arazisine yapılan ekim ile yaklaşık 80 ton ayçiçek yağı üretilmesi hedefleniyor. Bu yağların maliyet bölümü çıkarıldığında elde kalacak 50 ton ayçiçek yağı; 5 kiloluk tenekeler haline getirilerek, Bizden Size Sosyal Market aracılığıyla 10 bin ihtiyaç sahibi aileye ulaştırılacak.

YORUM YAP