Sarıbekir’de çifte kutlama

Sarıbekir’de çifte kutlama

31.05.2014 10:46:16


Necip Sarıbekir Ticaret Meslek Lisesi, dün gerçekleştirdiği programla geleneksel Bahar Şenliği’ni kaydetti ve 29 Mayıs İstanbul’un Fethi’ni kutladı. Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Solak, İlçe Milli Eğitim Müdürü İkram Kayapınar, AK Parti İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, Silivri Kent Konseyi Başkanı Dilruba Önal, okul yöneticileri, Okul Aile Birliği üyeleri, veli ve öğrenciler katılım sağladı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

ERDOĞAN: MİLLETLER BÜYÜK ŞAHSİYETLERE SAHİP ÇIKTIKÇA GELECEKLERİNDE DE ONLARI YETİŞTİREBİLECEKLER

Okul Müdürü Emrah Erdoğan günün anlam ve önemini belirten konuşmasını şu şekilde yaptı: "Konuşmama sizleri ve ortaçağın karanlığına aydınlık Türk-İslâm mührünü vuran Fatih Sultan

Mehmet Han'ı ve tüm Türk büyüklerini saygı ile selamlayarak başlıyorum. Bugün gözbebeğimiz, uğruna kitaplar, romanlar, hikayeler, şiirler, şarkılar yazılan dünyanın incisi İstanbul'un fethinin 561. yıldönümünü kutlamak üzere buradayız.

Ulu Önder Atatürk: "Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça, kendinde daha büyük işler yapmak için güç bulacaktır.” diyor.

Milletler, tarihlerindeki büyük şahsiyetleri ve büyük günleri, gelecek nesillere aktarabildikleri sürece büyük devlet ve büyük millet olma yolunda önemli mesafeler kat edebilirler. Milletler, geçmişlerindeki büyük şahsiyetlere sahip çıktıkları müddetçe, geleceklerinde de büyük şahsiyetler

yetiştirebilirler. Aksi dejenerasyon ve aslını inkârdır!

Fatih. Oğuzhan ile başlayıp büyük Önder Atatürk'e kadar devam eden ve inşallah bundan sonra da devam edecek olan, baştan sona utanılacak en ufak bir devresi olmayan, şan ve şeref sayfaları ile dolu 5000 yıllık Türk Tarihindeki dâhiler zincirinin en önemli halkalarından birisidir.

Fatih fetihten sonra İstanbul halkına: "Herkes dilinden, dininden, malından ve canından müsterih olsun. ” diyerek, Türk’ün hoşgörüsünün en güzel örneklerinden birini vermiştir.

İşte tarihimiz, işte ecdadımız!.

Bunu, ancak yüksek seciyeli insanlar kavrayabilir ve anlayabilir.

Fatih, bir yandan Zağanos ve Şehabettin Paşa gibi büyük kumandan ve devlet adamı olan iki lalasından savaş stratejileri öğrenirken, diğer yandan Akşemseddin, Molla Gürani ve Molla Hüsrev gibi alimlerin manevi iklimlerinden aldığı dersler ve feyz ile çocuk yaşından beri fetih aşkıyla büyümüştür.

Fatih, yaşıtlarının tek başlarına mezarlıktan geçmeye cesaret edemediği bir çağda, müthiş bilgi ve zekâsıyla gemileri karadan yürütmüş, teknik resimlerini bizzat kendi çizdiği toplar döktürerek "Surda mukaddes bir gedik açmış” ve çağ açıp, çağ kapatmıştır.

Fatih alimlerle tartışmaya girince; Sultan sarığı yerine, ulema sarığı ile en tehlikeli dini konuları tartışıyor, diğer yandan çağın en ileri düzeydeki medreselerini kuruyor, diğer yandan da İtalyan ressamı Bellini’ye portresini yaptırıyordu.

Fatih, fetih görüşmeleri sırasında da; ordunun bütün ileri gelenlerini, din alimlerini, ve dervişleri toplayarak meşverette bulunmuş ve "Fikriniziaçık açık söyleyiniz. Biz doğrulardan kaçan değil, doğruları arayan bir Hünkârız.” diyerek "İsabet buyurdunuz efendimcileri” destekleyen değil, yapıcı eleştiriler yapan çevreye değer veren ideal bir yöneticidir.

Adaletin şaşması, kılıcın körelmesi, közün küllenmesi, ilimden uzaklaşılması, gaflet, dalalet ve hıyanet rüzgârlarının sonbaharlarda çınarın yapraklarını Kuzey Afrika’da, Kafkasya’da, Balkanlar’da, Çanakkale’de, Yemen'de dökmesi sonucu ulu çınar kurudu. Bize Yâd edilen ve ders alınması gereken, gurur ve ibret dolu bir geçmiş kaldı. Fakat aynı kaynaktan, aynı sudan, aynı havadan, aynı topraktan beslenen yeni çınarın, aynı bayrağın gölgesinde, Anadolu'nun dört bir yanında sancılarla destanlaşan vatanımız kuruldu.Unutmayın bugün burada rahat, özgürce yaşıyorsak bunun bedeli ya ödenmiştir, ya da ödenecektir. Allah bu millete bir daha bedel ödetmesin.Çınarları dikenlerden, büyütenlerden, kanlarıyla sulayanlardan, emeği geçen ve geçeceklerden Allah razı olsun.

"EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR”

Konuşmama son verirken öncelikle programın hazırlanmasında emeği bulunan idareci arkadaşlarıma. öğretmen arkadaşlarıma, personelimize, özellikle Tarih Öğretmenimiz Hatice Konyalıoğulları ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenimiz Dilek Özsoy hocamız ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca lojistik destek sağlayan Silivri Belediye Başkanlığına müteşekkir olduğumuzu bildirir ve teşekkürlerimi sunarım.Yeni çınarın kem göz ve niyetlerden korunarak ebediyete kadar yaşatılması dileğiyle... Saygılar.”

Okul Müdürünün konuşmasının ardından program, mehteran gösterisi, Ayçe Elçin adlı öğrencinin "Siste Söyleniş” adlı şiir sunumu, okul öğrencilerinin İstanbul’un fethiyle ilgili tiyatrosu, Feride Şaduman adlı öğrencinin "Canım İstanbul” adlı şiir okuması, oratoryo ve İstanbul Şarkılarının sunumuyla devam etti. Program okul öğrencilerinin değişik yörelere ait folklor gösterisiyle son buldu.

Renginar M.SALİ


YORUM YAP