Sanayicilerin enerji alanındaki gündemi ele alındı

Sanayicilerin enerji alanındaki gündemi ele alındı

2.10.2019 10:38:26

İstanbul Sanayi Odası (İSO), enerji alanında sanayicilerin gündemindeki konuları ele almak amacıyla, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın ev sahipliğinde Meslek Komiteleri İstişare Toplantısı gerçekleştirdi.

Odakule'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan'ın da katıldığı toplantıda Meslek Komitesi Üyeleri yaptıkları sunumla kendi sektörlerinin enerji alanındaki sorunlarını Bakanlık yetkililerine aktardı. Yapılan her sunumun ardından konuyla ilgili olarak başta Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ile olmak üzere, Bakanlık yetkilileri ile interaktif istişarelerde bulunuldu.

TURHAN, ELEKTRİK ALT YAPI SORUNUNU GÜNDEME TAŞIDI
Toplantıda söz alan İSO Meclis Üyesi ve SİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Turhan Silivri'nin ve bölgenin elektrik alt yapı sorunlarıyla ilgili SİAD'ın hazırladığı kapsamlı raporu sundu.
Turhan, Silivri'de Elektrik Trafo merkezi ihtiyacı başta olmak üzere elektriğinin kaliteli gelmemesi, dalgalanması, harmoni oluşması ve elektrik kesintilerinin sanayiciye etkileri konusunda bir sunum yaparak sorunun çözümü için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ve Bakanlık yetkililerinden destek istedi.

MERTÖZ: ELEKTRİK SORUNU SANAYİCİYE ZARAR VERİYOR
İSO Meclis Üyesi ve SİAD Üyesi Rıdvan Mertöz de yaptığı konuşmada Silivri, Hadımköy ve İkitelli'de tesislerinin bulunduğunu, elektrik sorunlarının sanayiciye zarar verdiğini aktardı.

BAHÇİVAN: SORUNLAR ARZU ETTİĞİMİZ ÇÖZÜME KAVUŞMUŞ DEĞİL
İstanbul gibi neredeyse bir ülkeye eşdeğer boyutta olan mega şehrin, enerji alt yapı yatırımlarında Bakanlığın da katkıları ile önemli bir yol kat edildiğine değinen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Silivri, Çatalca, Büyükçekmece'de sanayiye gelen elektrikte kesintiler, dalgalanmalar ve gerilim düşümüne yönelik sorunlarımız halen arzu ettiğimiz çözüme kavuşmuş değil. Sağlanan elektriğin kalitesindeki düşüklük hem üretim, hem de malzeme kayıplarına yol açmaktadır. Bu nedenle dalgalanma ve elektrik kesintilerinin mutlaka önüne geçilmelidir. Dağıtım ve iletim altyapılarının hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Keza İstanbul dışından da benzer problemleri birazdan sanayicilerimiz dile getirecekler.

“İSTANBUL SANAYİNİN GÜNDELİK SORUNLARDAN KURTULMASI, KURTARILMASI GEREKMEKTE”
Altyapımıza değinmişken 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisindeki hedeflere ulaşmaya yoğunlaşmış bir İstanbul Sanayisinin trafo kapasitelerinin eksikliği nedeniyle enerji tedarikinde yaşadığı gibi gündelik sorunlardan kurtulması, kurtarılması gerekmektedir. Altyapıya dair bu sorunlardan sonra enerji ithalatımızı azaltacak bir kaynağa değinmek istiyorum. Bu kaynak da en ucuz enerji kaynağı olan yenilebilir enerjidir. İşte bu noktada yenilenebilir enerji desteklerinin 2020 sonrası için netleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımcılarımızın motivasyonunu bozmayacak, biz sanayiciler üzerindeki YEKDEM yükünü azaltacak bir uygulamanın tüm tarafların görüşleri ile bulunabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

SORUN VE ÇÖZÜM
ÖNERİLERİ TARTIŞILDI
Konuşmaların ardından 15 sektörü temsil eden MESKOM Üyeleri tarafından gündemlerindeki önemli konular ve çözüm bekledikleri sorunlar hakkında sunum yapıldı. Özetle şu konularla ilgili sorun ve çözüm önerileri, Bakanlık yetkililerine iletildi:
Doğalgaz ve Elektrik Maliyetleri
Cebeci Maden Bölgesi Projesi
Madencilikte Orman İzinleri ve Orman İzin Bedelleri
Madencilik kapsamında kamu alacaklarının yapılandırılma
Yenilenebilir enerji
Maden Vergileri
Kentsel Yenileme
Elektrik Kesintileri
Son Kaynak Tedarik Tarifesi – SKTT
Enerji Verimliliği Destekleri
Kamuya yapılan işlerde enerji indirimi
Kompozit Doğal Gaz (Kojenerasyon)
Kömür Kullanımı
Serbestleşen Elektrik Piyasası
Güç Artırımı
Kaliteli ve Kesintisiz Enerji Temini
Güvence Bedeli
Son Kaynak Tedarik Tarifesi
Güvence bedeli
İstanbul Beylikdüzü OSB'de yer alan Bakırcılar, Mermerciler ve Birlik Sanayi Siteleri
Silivri Bölgesinde Yaşanan Sorunlar
Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Sanayi Üzerindeki Etkisinin Azaltılmasına Yönelik Öneriler
Öz Tüketime Yönelik GES Uygulamalarına İlişkin Öneriler
Enerji Verimli Ürün Teşvikleri
Yerli Elektrik Motoru Üretiminin Desteklenmesine Yönelik Teşvik Talebi ve Sürdürülebilir Verimli Motor Dönüşümü için Uygulama Önerisi
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Yapılacak Yatırımın YEKDEM Maliyetlerine Etkisi
Enerji Kalitesinin Sürekliliği
Enerji Birim Fiyatlarındaki Artış
İhracata Proje Destekleri
GES Kurulumu
Enerji Yatırımlarında Yaşanan Sorunlar
Sevginar SALİ

YORUM YAP