
AK Parti Silivri Belediye Meclis Üyesi Salim Çavdar, Metropol FM'de katıldığı canlı yayında hem siyasi geçmişini anlattı hem de yerel yönetim sürecine dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. “Beş yılda tarihi hizmetler kazandırdık, ama 2024 seçimlerinde sonucu halk belirledi” dedi.
AK Parti 2. Dönem Silivri Belediye Meclis Üyesi Salim Çavdar, Metropol FM'de Kamil Bilici'nin sunduğu “Bir Gündem” programının canlı yayın konuğu oldu. Siyasete girişinden belediyecilik tecrübesine, 2019-2024 dönemindeki hizmet sürecinden, 2024 yerel seçim sonuçlarına kadar pek çok başlıkta önemli açıklamalarda bulunan Çavdar, “Volkan Yılmaz döneminde Silivri'ye bir kuruş harcatmadan kalıcı eserler kazandırıldı. Biz de o süreçte çıraklığımızı yaptık. Bugün muhalefetteyiz ama görevimizin başındayız” ifadelerini kullandı.
Kamil Bilici: Silivri'nin yetiştirdiği genç ve başarılı siyasetçilerimizden biri. Bugün AK Parti Silivri Belediye Meclis Üyesi Salim Çavdar ile birlikteyiz. Hem kendisini daha yakından tanıma şansı bulacağız hem de ilçe ve ülke siyasetine dair düşüncelerini konuşacağız. Stüdyomuzda bulunan konuğumuza hoş geldiniz diyelim.
Salim Çavdar: Hoş bulduk Kamil Bey, teşekkür ederim. İyi yayınlar diliyorum. Ben de öncelikle Metropol FM ailesine şahsınıza beni davet ettiğiniz için teşekkür ederim. Silivri için iki önemli değer: Metropol FM'in kurumsal yapısı ve Kamil Bilici markası. İkisi bir araya gelince de ortaya kötü bir iş çıkma şansı yok. Keyifli bir program olacağından eminim.
“SİYASETE ÇEKİRDEKTEN GELDİM, UZAK KALMAK MÜMKÜN DEĞİLDİ”
Kamil Bilici: Salim Çavdar kimdir?
Salim Çavdar: 1991 Silivri doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimlerimi Silivri'de tamamladım. Akabinde Marmara Üniversitesi'nde İngilizce İktisat bölümünü bitirdim. Kısa dönem askerlik süreci vesaire derken iş hayatına başladık. Yaklaşık 2015 yılından bu yana Silivri'de ailemle birlikte inşaat, müteahhitlik hizmetleri, iş sağlığı ve güvenliği, sigortacılık gibi çeşitli sektörlerde hizmet veren şirketlerimizde yöneticilik yapıyorum.
Tabii bu süreçte hasbelkader siyasete de bulaşmış olduk diyelim. Ailede de olunca, çok uzakta durmak pek mümkün olmuyor. Çekirdekten aslında. Yani evet… 2016 yılında TÜGVA ile ilk sivil toplum faaliyetlerine başladım. TÜGVA'nın Silivri'deki kuruluşunda bulundum ve burada ilçe temsilciliği görevi yaptım.
2019 yılında ise, o dönem belediye başkan adayı olan Volkan Yılmaz'la beraber meclis üyeliği adaylığı sürecine girdim ve akabinde 5 yıllık meclis üyeliği dönemi başladı. Şu anda da ikinci dönemime devam ediyorum. AK Parti çatısı altında bu şekilde özetleyebilirim.
“CUMHUR İTTİFAKI'NIN ZAFERİ KAÇINILMAZDI”
Kamil Bilici: 2019'da ilk kez resmi olarak siyasete, temsil makamında yani meclis üyesi olarak adım attınız. O seçim sürecini biraz değerlendirelim mi? Cumhur İttifakı'nın Silivri'de kazandığı o seçimde nasıl çalışıldı, neler yaşandı?
Salim Çavdar: Tabii ki 2019 yılında Volkan Yılmaz'ın adaylığı, bütün Silivri için olduğu gibi bizler için de bir sürprizdi. Hızlı bir kabullenme ve çalışmaya başlama süreci oldu. O dönemde AK Parti ve MHP teşkilatları, yani Cumhur İttifakı'nın tüm bileşenleri burada el ele, kol kola ciddi bir çalışma yaptı. Ve güçlü bir aday profili de önümüzde hazırdı.
Bir de 10 yıllık yıpranmış bir Cumhuriyet Halk Partisi belediyeciliği vardı burada. Tüm bunları bir araya getirdiğinizde seçimi kazanmak artık kaçınılmaz oldu. Güzel bir süreçti, keyif aldığımız bir dönemdi. Hem seçim süreci hem de sonrasındaki o 5 yıllık çalışma dönemi oldukça verimliydi diyebilirim. Ayrıca Cumhur İttifakı belediyesi, Milliyetçi Hareket Partisi açısından da çok önemli bir imkandı.
“BEŞ YILDA ÇOK ŞEY YAPILDI AMA YETERLİ OLMADI”
Kamil Bilici: Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurucu lideri Alparslan Türkeş'in de aslında vasiyetinin bir parçasıydı; İstanbul'da bir belediyeyi almak. 5 yıl boyunca Cumhur İttifakı olarak elde çalışıldı ama sonuç ikinci dönemi kazanmaya yeterli olmadı. İlk olarak bu beş yılı değerlendirelim. Birçok şeyin yapıldığını Silivri kamuoyu da biliyor. Nasıl çalıştınız, neler yapıldı, size neler kazandırdı ve seçim sonuçları neden böyle oldu?
Salim Çavdar: 5 yıllık süreçte Volkan Bey'in çok üstün gayretleriyle, Cumhurbaşkanımızın da olumlu anlamda sürekli destekleriyle Silivri'nin uzun süredir bekleyen bütün sorunları çözüme kavuşturuldu ve büyük projeleri neredeyse tamamen gerçekleştirildi. Burada bir el birliği vardı. Hem merkezi hükümetin sağladığı destek hem de yerel belediyenin işi sıkı şekilde takip etmesi, zaman zaman sürükleyerek bu hizmetleri buraya getirmesi sayesinde bu başarı sağlandı.
Neticede Silivri'nin her mahallesinde, her sokağında, her kaldırımında bir iz bırakıldı. Gerçekten çok güzel eserler yapıldı.
“HER GÜN BİR AÇILIŞ, HER GÜN BİR TEMEL ATMA”
Belediye artık öyle bir noktaya gelmişti ki… Son zamanlarda neredeyse her gün bir açılış ya da temel atma programına davet ediliyorduk. O dönemki Halkla İlişkiler Müdürümüz Eren Ermiş ile birbirimize, “Ya bugün de mi bir program var?” dediğimiz zamanlar oluyordu. Gerçekten böyle bir yoğunluk söz konusuydu.
Üstelik belediyenin asli görevleri dışında kalan işlerde dahi Volkan Yılmaz öncülük ediyordu. Mesela sağlık ocağı yapmak, belediyenin yasal görevi değildir. Ya da bir anaokulu, bir kreş yapmak yine aynı şekilde… Ama bu alanlarda da hayırseverlerle iş birliği yaparak, onların önünü açarak, teşvik ederek sayısız eser kazandırıldı Silivri'ye.
“HAYALDEN GERÇEĞE: HAVUZDAN VİYADÜĞE HİZMET ZİNCİRİ”
Her mahalleye, her bölgeye dair yıllardır bekleyen birçok ihtiyaç vardı. Mesela Silivri'de bir yüzme havuzu yoktu. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile belediye el ele verdi ve bugün o havuz kazandırıldı. Şu anda Silivri'de en çok kullanılan yerlerden biri haline geldi. Bir dakika, bir saniye bile boş kalmayan bir yer oldu o havuz.
Yine uzun yıllardır hayalini kurduğumuz bir viyadük projesi vardı. O da el birliğiyle hayata geçirildi. Sadece Silivri'ye değil, Kanal İstanbul bölgesinden Büyükçekmece'ye kadar uzanan, E-5 Karayolu'nun da ihale edilerek düzenlendiği çok kapsamlı bir ulaşım projesiydi bu.
“YETMEYEN BELEDİYE BİNASINDAN, GELİR GETİREN YENİ TESİSLERE”
Tabii Silivri'nin yıllardır bekleyen birçok sorunu o dönemde çözüldü. Mesela belediye binamız 2007-2008 yıllarında yapılmıştı. O dönem Hüseyin Turan Başkanımız zamanında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kazandırılmıştı. Ama artık yetmiyordu. Çünkü Silivri her geçen gün büyüyordu. Sonrasında beldeler bağlandı, nüfus arttı, ihtiyaçlar çoğaldı. Belediye birimleri konteynerlerde hizmet vermeye başlamıştı, arka tarafta geçici çözümlerle işler yürütülüyordu.
Ama şimdi ne oldu? Hem katlı otoparkı olan, hem altında ticari alanlardan kira geliri elde edilen, hem de geniş bir belediye hizmet alanını kapsayan kocaman bir bina yapıldı. Bu da yine Volkan Başkan öncülüğünde Silivri'ye kazandırıldı. Aynı şekilde Alipaşa Mahallesi'nde de çok büyük bir eser hayata geçirildi.
“BİR KURUŞ HARCATMADAN UNUTULMAZ ESERLER KAZANDIRILDI”
Tabii bunların en güzel tarafı da şu oldu: Belediyenin kasasından bir kuruş çıkmadan, tamamen bağışçılar yoluyla bu projeler hayata geçirildi. Marifet aslında bu işleri organize edebilmektir. Ve Volkan Yılmaz bu marifeti fazlasıyla yerine getirdi. Ben de kendisinin bu anlamda iltifata tabi tutulması gerektiğini düşünüyorum. Bir kez daha buradan da teşekkür etmiş olayım, gerçekten unutulmaz eserler kazandırdı Silivri'ye.
Bu süreçte onunla birlikte yol arkadaşlığı yapmak bizim için de çok keyifliydi. Benim ilk siyasi tecrübemdi ve yaşım da o zamanlar daha gençti. Buna rağmen bize güvenip o dönemde görevler vermesi, sorumluluklar yüklemesi ve beraber yol yürümesi kıymetliydi.
Şimdi bazen şakayla karışık söylüyoruz; evet, biz çıraklığı Volkan Yılmaz'ın yanında yaptık. Hatta diyoruz ki, “10'a çıkart görev yılını!” Şimdiki belediye başkanımızla da konuşurken söylüyoruz bunu. Bizim de tecrübe kazandığımız, çok şey öğrendiğimiz, keyifli bir dönemdi.
Elbette işin sonunun böyle olmasını istemezdik. 2024 seçimlerinde seçimi kazanamadık. Bora Bey o yarıştan galip çıktı.
“VATANDAŞIN KARARINA SAYGILIYIZ, MUHALEFETİ DE EN İYİ ŞEKİLDE YAPACAĞIZ”
Tabii ki o seçim sonuçlarının çok fazla, saatlerce konuşulacak birçok sebebi vardır. Ama burada netice itibarıyla vatandaşın kararına sonsuz bir saygımız var ve bunu da açık yüreklilikle kabulleniyoruz.
Vatandaş, bu dönemde bize muhalefet görevini uygun gördü. Biz de nasıl ki önceki 5 yılda iktidar kanadında elimizden gelenin en iyisini yaptıysak, şimdi de muhalefeti en iyi şekilde yapmak için aynı gayretle çalışıyoruz. Şu anda da var gücümüzle sahadayız, meclisteyiz, takipteyiz.
“ARTIK PLAN DEĞİL, İCRAAT ZAMANI”
Kamil Bilici: Aslında altını çizdiğin konulardan biri çok önemli: Bu 5 yıldaki tüm yapılanlar el birliğiyle gerçekleşti. Özellikle de başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bakanlarımızın Silivri'ye ciddi bir teveccüh gösterdiğini hatırlıyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı, yanlış hatırlamıyorsam belediyeyi birkaç kez de ziyaret etti. Öyle değil mi? Gerçekten iyi destekler sundu ve sonuçta da bu 5 yılda tarihe geçen eserler hayat bulmuş oldu. Ama az önce de konuştuğumuz gibi seçim sonucunda Bora Balcıoğlu ve ekibinin kazanmasıyla bu dönem sona erdi.
Bora Balcıoğlu da ekibiyle birlikte artık bir buçuk yılı geride bırakıyor. Yavaş yavaş soralım: Onun bu bir buçuk yıllık sürecini nasıl değerlendiriyorsun?
Salim Çavdar: Tabii biz Bora Bey'i yakından takip ediyoruz, sıkı bir şekilde izliyoruz. Bir buçuk yıldır da muhalefet görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz.
Her şeyden önce şunu söyleyeyim: Bora Bey seçildikten sonra elbette ilk 3, 5 ya da 6 aylık bir adaptasyon süreci, ekibini kurma, oryantasyon dönemi olur. Ama artık bu sürecin sona erdiğini düşünüyoruz. Bunu Silivri Belediye Meclisi'nde de açıkça ifade ettik. Artık Silivri'nin, Bora Bey'in seçim sürecinde vaat ettiği projeleri yavaş yavaş görmemiz gerekiyor. Vatandaş da bunları görmek istiyor. Artık “planlıyoruz, planlayacağız” gibi söylemleri bir kenara bırakıp icraata geçilmesi lazım.
“İLK İZLENİM NE YAZIK Kİ OLUMLU DEĞİL”
Fakat tabii her zaman bir ilk izlenim vardır. Bu bir, bir buçuk yıllık süreçteki ilk izlenimimiz keşke çok olumlu olsaydı da Silivri'ye bu 5 yıl içinde güzel hizmetler kazandırılsaydı. Ama maalesef şu anda hem kamuoyunun hem bizim hem de vatandaşlarımızın ilk izlenimi çok da iyi olmadı. Bunun birçok sebebi var tabii ama Sayın Başkan göreve geldiğinde Silivri'de devam eden 3 büyük proje vardı...
“KÜLTÜR MERKEZİ HEM YAVAŞLADI HEM DE SİLİVRİ'YE MALİYET YÜKLEDİ”
Bakın, o 3 büyük projeden bir tanesi Kültür Merkezi'ydi. İnşaatın temelleri atılmıştı, zemin iyileştirme çalışmaları yapılmıştı, finansmanı da ayarlanmıştı. Yani sadece yapılıp bitirilecek bir projeydi. Fakat geçen bir buçuk yıllık süreçte henüz kaba inşaatı güç bela bitirildi. Ve bu kaba inşaat için Silivri Belediyesi tam 94 milyon TL kredi çekti, yani borçlandı. Bu borç toplamda 150 milyon TL olarak geri ödenecek. Bu para Silivri'de yaşayan hepimizin, tüm hemşehrilerimizin cebinden çıkacak. Sadece faiz olarak 55 milyon TL fazladan ödenecek. Üstelik şimdi bu projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devretmeyi düşünüyorlar. İnce işlerini yapması karşılığında bir protokol imzalandı. Ama açık konuşayım, bu işin takdir edilecek bir tarafı yok.
“VİYADÜKTE AYLAR SÜREN BEKLEYİŞ, 10 GÜNDE BİTİRİLDİ”
Onun dışında bir de viyadük projemiz vardı. Bu projede viyadüğün alt kısmında yapılacak peyzaj çalışması yer alıyordu. Hepimiz hatırlıyoruz; geçen sene aylarca bu konuda “Ya bir viyadüğün peyzaj işi bu kadar uzun sürer mi?” diye konuştuk. Bekledik, bekledik, bekledik... Sonra ne oldu? Şu anda Marmara Cezaevi'nde bulunan Ekrem İmamoğlu, Silivri'ye bir ziyaret gerçekleştirecekti. O ziyaretten hemen önce, 10 gün içerisinde paldır küldür o peyzaj çalışması tamamlandı. Hızla yapıldı, bitirildi.
“SPOR ADASI TAMAMLANAMADI, MÜTEAHHİT PARASINI MAHSUPLAŞMAYLA ALDI”
Bir diğer proje ise Spor Adası projesiydi... O da büyük ölçüde inşaatı tamamlanmış bir projeydi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Silivri Belediyesi'nin iş birliğiyle yürütülen bir iş. Fakat orada da belediye, maalesef müteahhit firmaya olan ödemelerini yapmadığı için proje sürekli gecikti, aksadı ve hâlâ tamamlanamadı.
Günün sonunda müteahhit farklı yollarla, yani belediyenin gerçekleştirdiği arsa satışları ihalelerine girerek, parasını mahsuplaşma yoluyla aldı. Şu anda işi tamamlayacak gibi görünüyor, inşallah yakında orası da hizmete geçer.
Ama şunu sormak lazım: Bu kadar dolambaçlı yollara gerek var mıydı? Silivri Belediyesi kurumsal kimliğe sahip bir kurum; bu işleri doğrudan yapacak güce sahip değil mi? Elbette sahip. Ama maalesef finansal anlamda ve yönetimsel anlamda hâlâ bazı sıkıntılar var. Sistem henüz tam olarak oturmadı.
“SİLİVRİ BELEDİYESİ EMLAK OFİSİNE DÖNÜŞTÜ”
Bunun dışında, son bir yıl içinde en çok konuştuğumuz konulardan biri de arsa satışları oldu. Şu anda Silivri Belediyesi adeta Silivri'nin en büyük emlak ofisi gibi sürekli arsa satıyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Elbette belediyenin bir kaynak ihtiyacı olabilir; belediye bir toprak ağası değil, elindeki arsaları satabilir. Ama biz bu satışlardan elde edilen gelirlerin nerede kullanıldığına bakarız. Hangi projeye, hangi esere dönüştü bu gelirler?
Hiçbir eser ya da proje ortaya koymadan, sadece Yoğurt Festivali düzenlemek için arsa satarsanız, kusura bakmayın ama bunun takdir edilecek hiçbir tarafı yoktur.
“PERSONEL SAYISI ARTTI, MAAŞLAR GEÇ ÖDENMEYE BAŞLADI”
Tabii bunlarla beraber maalesef şöyle bir tabloyla karşı karşıyayız: Silivri Belediyesi, Bora Bey göreve geldiğinde 1.400 çalışanla devralındı. Şu anda yanlış bilmiyorsam, belediyenin çalışan sayısı 1.900 civarına ulaştı. Yani bir yıl içinde 500'e yakın personel artışı var. Emekli olanları, ayrılanları da işin içine katarsak bu sayı 600-700 kişiyi buluyor. Peki Silivri'nin hizmet alanında ne değişti, ne gelişti de bu kadar personel alındı?
Günün sonunda şu tablo ortaya çıktı: Belediye artık maaşlarını geç ödemeye başladı. İkramiyelerle ilgili durumu geçtiğimiz mecliste konuştuk. Önce yarısı ödendi, sonra kalan yarısının 2 taksitte 3 ay sonra ödenebileceği açıklandı.
Bunlar, Volkan Bey döneminde hiç konuşmadığımız meselelerdi. Ama maalesef son bir yılda belediyenin ciddi anlamda finansal problemleri olduğunu açıkça görüyoruz.
“SİLİVRİ VE BELEDİYE BÜTÇESİ ADIM ADIM İFLASA GİDİYOR”
Bütçe ile ilgili bizim zaman zaman eleştirilerimiz oluyor. Burada da açıkça söylemek isterim: Silivri Belediyesi'nin 2024 yılı bütçesi 3 milyar TL iken, bu yıl 4 milyar TL'ye çıkarıldı. Yani yaklaşık %33 oranında bir bütçe artışı yapıldı.
Fakat Sayın Başkan diyor ki, “Biz personelimize %57 oranında zam yapıyoruz.” Şimdi bu çok basit bir hesap: Geliriniz %33 artarken, giderlerinizi %50'nin üzerine çıkarırsanız bu dükkân iflas eder.
Şu anda maalesef Silivri de dahil olmak üzere belediye yapısı, adım adım iflasa doğru gidiyor. Biz bu konularda eleştirilerimizi yapıyoruz ve sürecin de takipçisi olmaya devam edeceğiz.
(Devam edecek…)