Şair-Yazar İhsan Tevfik’ten Mübadele konferansı

Şair-Yazar İhsan Tevfik’ten Mübadele konferansı

13.11.2018 10:21:45

Şair-Yazar İhsan Tevfik, Çerkezköy Türk Ocağında Mübadele konulu konferans verdi.

Silivrili şair-yazar İhsan Tevfik, 7 Kasım Çarşamba günü Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliğinin geleneksel “1 Kitap 1 Yazar” projesi kapsamında Çerkezköy Türk Ocağında mübadele konulu bir konferans verdi. Yazar İhsan Tevfik, ‘İnsan ve Mekân Yüzüyle Mübadele' adlı kitabından yola çıkarak Türk ve Rum toplumunu mübadeleye götüren süreçleri ve bunların sosyal, siyasal, ekonomik, politik etkilerini anlattı.
Panele Türk Ocakları Çerkezköy Temsilcisi Burak Candaş, öğretmen ve öğrenciler, toplumun çeşitli kesimlerinden konuyla ilgili vatandaşlar katıldı. Bir buçuk saat süren konferans ilgiyle takip edildi. Konferans sonunda yazar İhsan Tevfik'e Çerkezköy Türk Ocağı Başkanı Burak Candaş tarafından plaket takdim edildi.
Silivri'de 27 yıldır Edebiyat öğretmenliği yaptığını belirten İhsan Tevfik kısaca hayat hikâyesini ve çalışmalarını anlatarak konferansa başladı. İhsan Tevfik şunları söyledi: “Altısı şiir ikisi araştırma olmak üzere sekiz kitabım yayımlandı ve dokuzuncusu da yolda. “İnsan ve Mekân Yüzüyle Mübadele” adlı kitabım 2014 yılında çıktı, şimdi “Trakya ve Mübadele” adıyla diğer cildi hazırlıyorum. Birinci ciltte Anadolu'ya daha çok İç Anadolu ve Karadeniz'e olan göçü anlatmıştık. Şimdi Trakya'yı bütünüyle ele alan ikinci cildi hazırlıyorum. En az 7-8 yıldır ikinci cilt üzerinde çalışıyorum. Trakya'ya ait birçok göç belgesini inceledim. Gördüm ki çok fazla asayiş olayları var. Bunlar her iki toplumu da adım adım Mübadele'ye götürdü. Birinci Dünya Harbi, Kurtuluş Savaşı ve sonrasındaki gelişmeler mübadeleyi zorunlu hale getirdi. Mübadele 30 Ocak 1923'te imzalanıyor” dedi.
İhsan Tevfik, konferansına Mübadele öncesi hazırlanan ve sonradan çok değişikliğe uğrayan iskân planını anlatarak başladı. Daha sonra bölgelere ve vilayetlere göre Mübadele ile ilgili rakamlar verdi. Buna göre Mübadele'nin var olan insan yapısını en çok değiştirdiği illerin üçü de Trakya'dadır deyip oranları verdi. Buna göre nüfus artışında göçmenlerin payının en çok olduğu il % 71.3'lük oranla Edirne'dir. Edirne'yi % 57.8 ile Tekirdağ, % 52.1 ile Kırklareli takip etmektedir.
İhsan Tevfik, çeşitli göçle ilgili çeşitli istatistiksel rakamları sunduktan sonra şunları söyledi: “Türklerin ‘Mübadele', Rumların ‘Andalayi' diye adlandırdığı, karşılıklı yaklaşık iki milyon insanın hayatını etkileyen göç hareketi, dünya tarihinin devletlerarası bir anlaşmayla gerçekleştirilen en büyük nüfus değişim hareketlerinden biridir. Asırlardır ata yurtlarında yaşayan insanların çok kısa bir süre içerisinde değiş-tokuşa tabi tutulması her iki toplumda da çok acı izler bırakmıştır.”
İhsan Tevfik, konferansın devamında Yunanistan'ın kuzeyinde yaşayan mübadillerle yaptığı röportajları video eşliğinde sundu. Hem Türk hem Rum mübadillerle yaptığı röportajlardan kesitler gösterdi. Panelin sonunda ise 1912 Balkan Harbinde Çorlu-Çerkezköy'de çekilen bir göç fotoğrafını okurlarıyla paylaştı.

Haber Merkezi

YORUM YAP