Özer: Kaybetmeye tahammül yok

Özer: Kaybetmeye tahammül yok

21.08.2023 11:10:35

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Tekirdağ'da bulundukları incelemeleri Hürhaber'e yorumlayan İstanbul Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, “Ne ekilebilecek bir karış yer, ne de üretime devam eden bir çiftçimizi daha kaybetmeye tahammül yok" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçtiğimiz gün Tekirdağ'da kuraklık nedeniyle verim düşüklüğü yaşanan ayçiçeği tarlalarında incelemelerde bulundu. Ziyareti Hürhaber için değerlendiren İstanbul Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı olarak Bayraktar'a bölge incelemelerinde eşlik eden Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, kuraklık konusunda önlem alınması gerektiği uyarısını yinelerken çiftçinin malını değerinde satıp, karşılığını zamanında almasının önemine işaret etti.
Özer, tarımda üreticinin çok ciddi bir kuraklık tehdidi ile karşı karşıya kaldığını belirtirken, "Kuraklığın kaçınılmaz sonucu olarak büyük bir verim düşüklüğü var. Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın da dile getirdiği gibi mutlak surette Trakya bölgesindeki çiftçilerimize kuraklık yardımının yapılması lazım. Ne ekilebilecek bir karış yer ne de üretime devam eden bir çiftçimizi daha kaybetmeye tahammül yok. Bunun yanında çiftçimizin yetiştirdiği ürünü değerinde satıp, karşılığını zaman kaybetmeden alması gerekiyor. Yetkililere bu hususta hayati önem düşüyor" dedi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Trakya'da kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde verim düşüklüğü yaşanmasının ardından Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi'ndeki ayçiçeği tarlalarında incelemelerde bulunduklarını belirten Özer, bölgedeki Ziraat Odaları Başkanları ve çiftçilerle bir araya geldiklerini aktardı.
ÖZER, TRAKYA'DA AYÇİÇEK VERİM DÜŞÜKLÜĞÜNÜ
YORUMLADI
Özer, ayçiçeğinin çok önemli, stratejik bir ürün olduğunun altını çizdi. Son yıllarda artış gösteren ayçiçeği üretiminin yüzde 40'ının Trakya Bölgesi'nin sağladığı gerçeğine işaret ederek, şunları söyledi: “Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar ile yaptığımız incelemelerde üretimimizi perişan eden bir durumla karşı karşıya olduğumuzu gördük. Nedenlerinden bir tanesi aşırı yağışların olması neticesinde bu yaz ekim geç yapıldı, arkasından kuraklık geldi. Bunun dışında yabancı bir firmanın reklam yaparak, bu bölgede kuraklığa dayanıksız tohum dağıtması. Bu durum büyük düşüşe sebebiyet verdi. Bunun dışındaki zararlar sıcaklık ve kuraklıkla ilgili."
'AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ TALEPLERİ VAR'
Özer, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Şemsi Bayraktar'a, bölgedeki üreticilerin banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine ayni ve nakdi kredi borçlarını olduğunu belirterek, "Bu borçların muhakkak surette faizsiz olarak ertelenmesi lazım” şeklinde taleplerini ilettiler. Üreticiler sadece ayçiçeğinde değil, buğdayda da verim düşüklüğü olduğunu belirterek 'Kuraklıktan buğday ürünümüz de etkilendi, dolayısıyla bu bölge bir afet bölgesi ilan edilmeli' diyorlar. Bu taleplerini ben de dile getirmiş olayım.”
TOHUM VE KURAKLIĞIN TARSİM KAPSAMINA ALINMASI GİRİŞİMİ BAŞLATILDI
Ayçiçeği kuraklığı zararının TARSİM (Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş) çerçevesinde olmadığını belirten Özer, “Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak girişimde bulunuyoruz. TARSİM'le görüşüyoruz 2024 yılında tohum ve kuraklığın TARSİM kapsamına alınmasını bekliyoruz" dedi.
TMO ÖDEME GECİKMESİNE DİKKAT ÇEKTİ
Sabri Özer ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisinin çiftçinin ürününü aldıktan bir ay sonra ödeme yapmasının üretici açısından büyük zararlara yol açtığını belirtirken “Bir ay önce gübre 13 TL'yi şimdi 15 oldu. Mazot 26-27 TL'ydi şimdi 39 oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 1 aylık ödeme vadesinin üreticilerimize ciddi zararı var. Bu ortadan kaldırılmalı” dedi.
BAYRAKTAR: GIDA MİLLİYETÇİLİĞİ YAPILIYOR
Trakya incelemeleri esnasında Genel Başkanı Şemsi Bayraktar önemli bir başka konuya daha dikkat çekerek, "Bakın bir miktar ayçiçeğini Karadeniz Tahıl Koridoru açıkken temin ettik. Bir miktar buğday da temin ettik ama bu koridor kapandı. Bugün ne zaman açılacağı da belli değil. Bugün birçok ülke, pandemi sürecinde bunu çok iyi gördük, gıda milliyetçiliği yapıyor. Artık ihracatına kısıtlama getiriyor. İşte bunu Rusya yapıyor, bunu Hindistan yapıyor ve başka ülkeler yapıyor. Bu gıda milliyetçiliği devam edecek. O zaman da bizim ayçiçeğini de ayçiçeği küspesini de yağını da bulma imkanımız olmayacak. Belki buğday bulma imkanımız olmayacak. Yani başka ürünleri ithal ettiğimiz ürünleri pamuğu, soyayı bulma imkanımız olmayacak. Dolayısıyla biz bu ülkede bu ülkenin verimli topraklarını, bereketli topraklarını rasyonel politikalarla, akılcı politikalarla ve çiftçimizi destekleyerek, tarlada kalmasını sağlayarak bu toprakları bu manada doğru kullanabilirsek, üretimde kullanabilirsek birçok ürünü çok rahatlıkla yetiştirebiliriz. Çünkü üreticimiz para kazandığı ürünü ekiyor" ifadelerini kullandı.
“DESTEKLER GİRDİ MALİYETLERİNE PARALEL OLARAK YÜKSELTİLMELİ”
Çiftçilerin girdi maliyetlerinin hayli yükseldiğini söyleyen Bayraktar, prim, mazot ve gübre desteklerinin de girdi maliyetleriyle paralel olarak yükselmesini beklediklerini kaydetti.
Sevginar SALİ

YORUM YAP