Özel öğrenciler, Alev Anne Havuzuna kavuştu

Özel öğrenciler, Alev Anne Havuzuna kavuştu

13.05.2016 19:39:43

Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi, Engelliler Haftası programını Alev Anne Hidroterapi Havuzu açılışıyla birlikte kaydetti.

 

10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla dün Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde tören düzenlendi. Engelliler Haftası programıyla birlikte okula kazandırılan Alev Anne Hidroterapi Havuzu'nun da açılışı yapıldı. Programa Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Mehmet Şen ve Osman Kesici, İlçe Spor Müdürü Emrah Yüksel Babuşçu, eski dönem bölgemiz CHP Milletvekili Sıdıka Sarıbekir, eski dönem Silivri Belediye Başkanı Selami Değirmenci, AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Elif Koryürek, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, Derneğin Başkan Yardımcısı Mesut Söylet, Silivri Rotary Kulübü üyelerinden Mustafa Balıkoğlu ve Hüseyin Dertop, Silivri Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Aynur Süleymanoğlu, hayırsever aileler; Alev ve Andon Arakelyan, İnci ve Arif Aydar, Zeren Sarıbekir Güzelbahar ve Zeynep Oğuz, okulun geçmiş dönem yöneticileri Lemi Çelik ve Mesut Özdoğan, diğer okul yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.

Program, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından okulun Müzik Öğretmeni İbrahim Orçin'in yönetiminde İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma okul öğretmenlerinden Eda Özçelik tarafından yapıldı. Ardından Okul Müdürü Nazım Öztürk kürsüye çıktı.

 

ÖZTÜRK: ÖZEL ÇOCUKLARIMIZIN SİZLERE İHTİYACI VAR

Öztürk, konuklara şu sözlerle hitap etti: “Yüreği engelsiz kıymetli misafirlerimiz, okulumuz adına, böyle farkındalık günlerinde, özel çocuklarımızı, yalnız bırakmayıp varlığınızla yanımızda olduğunuzu gösterdiğiniz için, teşekkür ediyorum hepinize hoş geldiniz diyorum. Bu yılki, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası, farkındalık etkinliğine ev sahipliği yapmakta, okulumuz adına onur duymaktayız. Çünkü özel çocuklarımızın hayata tutunmak için sizlere ihtiyacı var. Toplumların gelişmişlik düzeylerini gösteren en önemli etkenlerden biri, özel eğitim gerektiren bireylere yapılan hizmettir. Burada bulunan öğrencilerimizin, kendi benlikleri ve çevreleriyle mutlu bir hayat sürdürmeleri, onların en tabii hakkıdır. Özel gereksinimli bireyler, eğitim kurumlarında, doğru eğitim alarak hayata hazırlanır ancak hayatın içinde var olmaları toplumun farkındalık düzeyinin artmasına bağlıdır. Bu nedenle lütfen, farkındalığımızı günlük hayatımıza yansıtalım. Özel gereksinimli bireylere acıyarak, onlara bakıp duygulanarak onların sorunlarını çözmemiz olası değildir. Onlara yaşama sevinci veren ve en önemlisi sevgiyle yaklaşıp, istekleri doğrultusunda yapabileceklerine fırsat oluşturmak, yapamadıklarına ise destek olmanın en doğru yöntem olduğuna inanmakta ve uygulamaktayız. Bu yöntem, aynı zamanda öğrencinin kendi sorumluluğunu üstlenmesine, cesaretlenmesine, kendine güvenmesine, kendisiyle ilgili olumlu ilişkiler kurabilmesine, toplumda var olabilmesine ve üretkenliğine önemli yararlar getirecektir. Sizlerin ve toplumdaki herkesin üstlenmesi gereken çok önemli görev olan bu farkındalık, kutsaldır. Şöyle ki, onların olumsuz durumlarla başa çıkabilme, uygun iletişim içinde bulunabilmeleri sizin çabanızla mümkündür. Kendini yönetmekte sınırlılık gösteren bu öğrencilerin, iletişimi başlatma, sürdürme, sosyal beceri şanslarının arttırlması sizlerin çabası, fark etmesi ve fırsat vermesiyle somutlaşacaktır. İşte, her engeli bu şekilde aşabiliriz. Engel değil destek olalım.”

 

BEKARLAR: ASIL ENGEL BEDENLERDE DEĞİL, YÜREKLERDE

Okul Müdürünün ardından İlçe Kaymakamı Faruk Bekarlar bir konuşma yaptı. Bekarlar, şu sözlere yer verdi: “Toplumumuzun kendini engelli olarak tanımlamayan insanlarıyla birlikte ve oldukça yoğun bir oranda birlikte yaşadığımız, kendi tercihleri olmayan ama çeşitli eksikliklerinin fazlalıkları nedeniyle geri olarak tanımlanan insanlarımızın daha iyi anlaşılması, onların hayata daha iyi sarılması ve anlaşılmaları için bir farkındalık haftasındayız. Asıl engel insanların bedenlerinde değil, yüreklerinde olduğunu düşünüyorum. Hayatı yaşamak için paylaşmak, iş birliği yapmak, uzlaşmak, sevgi üretmek sağlam yüreklerin, engelli yüreklerin işi değil. Dolayısıyla engelli dediğimiz bireylerin aslında yüreklerindeki eksiklerin toplum hayatımızda nelere mal olduğunu hepimizin çevresini gözlemlemesiyle tespit etmesi mümkün olacak. Kendini engelli saymayan, toplum hayatına hiçbir katkısı olmayan nice insan var. Bir de hayata renkli bakan, güzel yaşamak için mücadele eden bu insanların varlığı hayatı güzelleştiren bir unsur. Olaya sadece görme engelli, işitme engelli olarak bakmak dar bir bakış olur ve bizi kısıtlar. Engelli diye tanımladığımız insanların hayatlarını kolaylaştıralım. Devletin öncelikli görevidir. Kamu hizmetlerinde buna çok dikkat ediliyor. Gerek eğitim, gerek sosyal imkanlarda birçok şeyin farkındayız, ama daha eksiklerimiz var.

İlçemizde engelli insanların istifa edebileceği kaldırımları bırakın bazen yürüyebilecekleri kaldırım dahi bulamıyoruz. 40 Santimlik kaldırımlar, yayaların yolu araçlarla birlikte paylaşmaya itiyor. Engellilerle birlikte yaşamaya kendimizi alıştırırsak eminim çok daha güzel bir toplum düzenine kavuşmuş oluruz. Hepimiz hayata küçük bir pamuk ipliği ile bağlıyız. Yarın başımıza ne geleceğini bilemeyiz. Bence engellileri anlamaya çalışmak kendimizi anlamaya çalışmaktır. Bu anlayışa farkındalık sağlayacak katkının yapılması, herkesin çevresine daha dikkatli bakmasına vesile olmasını diliyorum.”

Kaymakam Faruk Bekarlar, sözlerine son verirken Çağrıbey Ortaokulu Voleybol Takımı'nın Türkiye finallerinde katılmak üzere gittiği Tokat'ta iki maçı kazandığı ile ilgili müjdeli haberi de konuklarla paylaştı.

Konuşmaların ardından öğrencilerin sahne gösterileri başladı. Okul öğretmenlerinden Hasan Avni Kocabaş'ın hazırladığı dans grubu Hint Dansı adlı gösterilerini sundular. Ardından “Bakın Bakalım Neler Yapmışız” adlı slaytla yapılan çalışmalar paylaşıldı. Özel Mesut Çocuklar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri gösterilerini sundular. Ardında Ritmin Sultanları adlı ritim grubu İbrahim Orçin'in yönetiminde sahne aldı.

 

ÖZTÜRK, TEŞEKKÜR ETTİ

10-16 Mayıs Engelliler Haftası töreni burada sona erdi. Törenin ardından okula kazandırılan hidroterapi havuzunun açılış programı başladı. Okul Müdürü Nazım Öztürk, yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi: “Lions Leo Dernekleri ile hayırsever Gürcan İbak ve Silivri Belediye Başkanlığı tarafından tamamlanan okulumuz, 2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğünün, makam onayı ile açılmış olup, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında 15 öğrenci, 4 öğretmen ve 1 müdür ile fiilen eğitim-öğretime başlamıştır. Okulumuz 2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibariyle ana bina ve ek binada olmak üzere 1 müdür, 3 müdür yardımcısı, 15 özel eğitim öğretmeni, 15 branş öğretmeni, 25 ücretli öğretmen ve 110 öğrenci ile eğitim öğretime devam etmektedir. Açılışını yapmak üzere toplandığımız hidroterapi havuzu, Fiziksel ve Zihinsel yetersizliklerde, uzun yıllardan beri kullanılan, terapatik yöntmenlerdendir. Bu yöntem, su dışındaki yetersizliklerden ve bozukluklardan ziyade, su içindeki yeteneklere ağırlık vermektedir. Sudan alınan keyif üzerine durur, bağımsızlığı ve yaşam kalitesini artırır.

Çalışmalarımızda ve çabamızda bizi destekleyen İlçe Kaymakamımız Faruk Bekarlar'a, Belediye Başkanımız Özcan Işıklar'a, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Ahmet Ay'a, okulumuzun ve hidroterapi havuzunun inşaat aşamasından bugüne kadar büyük emeği geçen hayırsever İnci Aydar'a ve maddi destek sağlayan hayırsever duyarlı iş adamı Andon Arakelyan ve eşi Alev Arakelyan'a okulumuz öğrencileri adına teşekkür eder saygılarımı sunarım.”

 

AYDAR: HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL BİR ŞEY BAŞARDIK

Havuzun yapımı esnasında yaklaşık iki yıldır gece gündüz, hafta içi hafta sonu demeden çalışan, okulun kadrolu hayırseveri İnci Aydar'a söz verildi. Aydar, duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Çok heyecanlıyım. Kelimelerle anlatamıyorum. En önemlisi çok sevdiğim dostlarımın gözlerine bakarak konuşuyorum. Bu çok güzel bir şey. Lemi Çelik müdürümü görüyorum. Kendisi bu okulun ilk müdürüdür. O çizmeleri ayağından hiç çıkmadı, koltuğuna da hiç oturamadı. Ondan sonra Tarıkçığım, Mesut ve şimdiki müdürümüz. Hepsi çocuklarım, öğretmenlerim. Hepsi fevkaladedir. Bu okul, rahmetli Esen İbak, Gülhane Lions Kulübü'nün projesiydi. Bu projeye Esenciğimle giriştik. Birçok sorun atlattık tıpkı havuz problemi gibi. Ama bir şekilde üstesinden gelindi. Esen'imi kaybettikten sonra da bayağı problemli zamanlar geçirdik. Vefakar Başkanım Selami Değirmenci ablasını hiç yalnız bırakmadı, bize bu yeri verdi. Tüm başkanlarımız döneminde Özcan Işıklar başkanım da dahil okulumuz her zaman koruma altındaydı. Kaymakamıma teşekkür etmeden de geçemeyeceğim. İtiraf ediyorum yanında ara sıra da ağladım. Onun güzel konuşmalarıyla hep güç buldum. Sonunda biz bu havuz problemini çözdük. Çözdük ama tabi bugün başka problem çıktı. Kaymakam beyin tavsiyesiyle bu problemi yerinde bırakıyorum. Hep birlikte çok güzel bir şey başardık. Öğretmenlerim canla başla çalıştılar. Havuzla ilgili problemler yaşadık. İlk firma bizi çok üzdü. Zorda kaldık. Benim gerçek dostlarım, ilk baba dostum Mustafa Balıkoğlu bize cesaret verdi. Çok teşekkür ediyorum. SİAD Ailem ve Başkanım Hakan Kocabaş'a çok teşekkür ediyorum. Havuz projemize müdürümüz Mesut Özdoğan ve Hüseyin Dertop'la başladık. Üçümüz bu yola girdik. Ondan sonra bazı değişiklikler oldu yeni müdürümüzle devam ettik. Andon ve Alev Arakelyan hayırsever ailesiyle havuzumuzu tamamladık. Şükürler olsun yüzme vakti geldi. Çok şanslı bir insanım ve Silivri'de çok sevdiğim ve her an yanımda olan dostlarım var. Bunlar arasında Sıdıka ve Yusuf Sarıbekir ailesi var. Onlarla çok şeyi paylaşıyoruz. Onların desteğini çocukları da devam ettiriyor. Sizlere gönülden teşekkür ediyorum.”

 

Aydar'ın konuşmasının ardından, havuzun yapımının gündeme geldiği günlerde verdiği destekle ilk adımın atılmasını sağlayan hayırsever iş adamı Mustafa Balıkoğlu, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocabaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay adına Şube Müdürü Osman Kesici, İnci Aydar, Andon ve Alev Arakelyan'a, İlçe Kaymakamı Faruk Bekarlar'a teşekkür plaketleri sunuldu.

 

BEKARLAR: SONUÇ GÜZEL OLSUN, ÇOCUKLARIN YÜZÜ GÜLSÜN

İlçe Kaymakamı Faruk Bekarlar, “Devletimizin imkanları yeterli olamayabiliyor. Özel eğitim okullarında terapi havuzların varlığı çok önemli. O yüzden okulumuzun bu eksikliğinin giderilmesi için her kimin katkısı varsa teşekkür ediyor, Allah razı olsun diyorum. Bu hakikaten özveriyle yapılan bir iş. Protokol meselesiyle konu bana gelmişti. Çözülmesi en uzun süren havuz problemi bu oldu. Sonuç güzel olsun, çocukların yüzü gülsün. Katkıda bulunanlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yakinen izlediğim için sayın İnci Aydar'ın emeği çok büyük. Bu süreçte çok üzüldü. Hizmet alacağımız havuz bütün o sıkıntıları unutturacak. Çocuklarımızın yüzü gülecek. Önemli olan da zaten bu. Bu vesileyle sizlere bir kere daha teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından hidroterapi havuzunun açılışı yapıldı. Açılış kurdelası havuzun yapımında emeği geçenler tarafından hayırlı olsun dilekleri eşliğinde kesildi. Havuzun gezilerek incelenmesinin ardından kokteyl ve canlı müzik eşliğinde tören sona erdi.

Silivri Belediyesi yetkilileri ve AK Parti dışındaki diğer siyasi parti temsilcilerinin katılmaması dikkatlerden kaçmadı.

Renginar SALİ

 

YORUM YAP