Özel eğitim alan çocuklarda davranış problemleri

Özel eğitim alan çocuklarda davranış problemleri

8.03.2021 09:46:17

Özel Silivri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, kurum öğretmeni Hülya Çubukçu tarafından “Özel eğitim alan çocuklarda davranış problemleri” konulu hizmetiçi eğitimi gerçekleştirildi.

Özel Silivri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde geçtiğimiz günlerde, kurum öğretmeni Hülya Çubukçu tarafından “Özel eğitim alan çocuklarda davranış problemleri” konulu sunum gerçekleştirildi.

Çubukcu, problem davranışı “Çocuğun sosyal ilişkilerine, iletişimine ve öğrenmesine engel olan kendine, ailesine, yaşıtlarına ve yetişkinlere zarar vermesine sebep olan süreklilik halini kazanmış davranışlar” olarak tanımladı ve örnekler sundu.

Hülya Çubukçu, türlerini; tikler, aşırı hareketlilik, yeme ve uyku sorunları, koklama, saldırganlık, korkular, inatçılık, öfke nöbetleri ve takıntılar olarak sıraladı ve problem davranışı önlemek adına yapılabilecekleri anlattı.

“BİREYİN ÖZEL OLDUĞUNU VE KENDİE ÖZGÜ OLMASI GERÇEKLİĞİNİ UNUTMAYIN”

Çubukcu, şu özetlemeyi yaptı: “Bireyin özel bir birey olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Onu ve davranışlarını değerlendirirken “normal” olan farklılıklarını değil; “kendine özgü olması” gerçekliği içinde düşünün. Çünkü bu bireyler “normal olarak” değerlendirilen bireylerden farklı ve özel olduğu için davranışları da farklı ve özeldir. Bireyin davranışlarını neye göre problem olarak tanımladığınıza doğru karar verin. Problem davranışlar karşısında teslim olmuş boyun eğmiş kabullenmiş bir tavır sergilemekten uzak durun.

Sabrınızı asla ve asla yitirmeyin. Unutmayın iyi şeyler inandığımızda daha iyi şeyler sabrettiğimizde ve en iyi şeyler hiç vazgeçmediğimizde gelir.”

Renginar SALİ

YORUM YAP