
Katıldığı radyo programında Mahalle Konseyi Halk Toplantılarının önemine değinen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, karar alma ve yürütme sorumluğunu hemşerileriyle paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Saydamlık, hesap verme, yönetişim ve yerinden yönetim ilkeleriyle kamu hizmetindeki verimi artırdıklarını savunan Işıklar, halk toplantılarını ortak akıl ve uzlaşmayı esas alan demokratik bir yapı olarak tanımladı.
“OLAYA DOĞRUDAN MÜDAHALE EDİLEBİLEN BİR MEKANİZMA”
Özcan Işıklar, şöyle konuştu: “Bizim yönetim anlayışımız katılımcı bir temelde, herkesin ortak değerlerini, düşüncelerini paylaşabileceği ve kenti beraber yönetmenin omurgasını oluşturan bir yapılaşma şekli. Belediyeler kapatıldıktan sonra bu noktada tabi büyük bir eksiklik oldu. O zamanlar mahallenin ya da o beldenin seçimle gelen, hesap veren, hesap sorulabilen bir meclisi vardı. Meclisler kapatılınca, muhtarlıklar ve köy tüzel kişiliği kaldırılınca ortada bir boşluk oluştu. Silivri iki mahallesinin arası 55 kilometreye varan bir büyüklüğe, 42 kilometre bir sahil şeridine sahip. İnsanlara yerinden hizmet verebilmenin zorlukları ortada. Mahalle meclislerimizi yapmamızın sebebi budur. Her mahallede Mahalle Meclisi oluşturduk. Ebe, doktor, hemşire, okul müdürü, imam varsa kamu görevlisi, derneklerin, sivil toplum kuruluşlarının, spor kulübü başkanları hepsi bu Mahalle Meclisine katılır. Yaklaşık 17 veya 18 kişi yerine ve nüfusa göre değişiyor. Bu hemşerilerimiz orada oturuyor ve karar alıyorlar. Yılda 12 tane toplantı yapıyoruz. Her ay alınan kararı bir ay sonra yerinde incelemek, yapılıp yapılmadığını görmek için 1 ay sonra tekrar bir toplantı yapılıyor. Her ay bir önceki ayın sonuçları, yapılanları izleniyor; gelecek ay yapılacakların kararları yazılıyor. Birim müdürlerine bunlar dağıtılıyor. Teknoloji bununla ilgili şimdi çok müsait, toplantı anında bile paylaşabiliyorsunuz. Bunlar acilen işin yapılmasını, işin çabuklaşmasını sağlarken bürokrasiyi ortadan kaldırıyor; karar mekanizmaları üretmesini ve yerinde yaşayan insanların olaya doğrudan müdahalesini ve katılımını sağlayabilecek bir mekanizma haline dönüştü. Onun için çok önemseniyor Mahalle Meclislerimiz.
“SADECE YERELİ KONUŞUYORUZ”
Yılda bir tanede büyük bir toplantı yapıyoruz son derece şeffaf bir şekilde. Halkın tam ortasında, herkes katılıyor. O mahallede yaşayan herkes geliyor. Soru cevap şeklinde projelerimizi anlatıyoruz. Onların önerilerini, eksiklerini, şikâyetlerini, taleplerini alıyoruz. Orada her şeyi bir aile kavramı, hoşgörü içerisinde ve saygı çerçevesinde paylaşıyoruz. Verimli bir toplantıya dönüşüyor. Orada aylarca, yıllarca yaşamış insanların fark edip gördüğü şeyi siz göremeyebiliyorsunuz. Hemşerilerimiz yaşadıkları yerlerde konuya daha vakıf oluyorlar. O bilgileri çok önemsememiz gerektiğini orada anladım. Mahalle toplantılarımızın böyle bir önemi ve anlamı var. Sadece yereli konuşuyoruz. Bizim genelle işimiz yok. Siyaset orada geçerli değil, asla olmayacak. O toplantılar ayrışma sebebi değil. Mevlana usulü herkese açık toplantı yapıyoruz.”
Hazal BAŞARAN