Önder Çİftçİ eğitim toplantıları devam ediyor

Önder Çİftçİ eğitim toplantıları devam ediyor

2.02.2017 11:01:56

Konuşmacı olarak Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dr. Sami Süzer ile Dr. İrfan Öztürk'ün katılımıyla, dün Park Hotel'de, Silivri Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği tarafından çiftçilere yönelik Buğday Tarımı Ve Kuraklığın Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri konulu seminer düzenlendi.

Çiftçi bilgilendirme faaliyetlerine devam eden Silivri Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği, 31 Ocak Salı tarihinde, Buğday Tarımı Ve Kuraklığın Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri konulu bir seminer vermek üzere alanında uzman Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dr. Sami Süzer ile Dr. İrfan Öztürk'ü konuşmacı olarak ağırladı. Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı Metin Oral'ın davetine yönetim kurulu üyeleri, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, Tarım Kredi Kooperatifleri Müdürü İzzettin Esin, Yağlı Tohum Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Gökmen Esin, tarımla ilgili kuruluşların temsilcileri ve üreticiler icabet etti.

BUĞDAY TARIMINDA VERİMLİLİĞİ VE KALİTEYİ ARTIRMANIN YOLLARI ANLATILDI
Tarım doktorları, buğday tarımının önemi ve verim hedefleri, buğday tarımında karşılaşılan başlıca sorunlar, verimli ve kaliteli buğday yetiştirme teknikleri, yaygın olarak görülen yabancı ot, hastalık ve zararlılarıyla mücadele yöntemleri, hasat zamanının önemi ve dane dökülmesinin azaltılması, buğday tarımında başarılı kararların alınması hususlarında bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundu.
Kazançlı buğday tarımı için kaliteli çeşitlerin ekimi tercih edilmeli, sertifikalı tohumluklar kullanılmalı, toprak analizine göre dengeli bir gübreleme yapılmalı, azotlu gübreleme, topraktan yıkanmayı önlemek için en az üçe bölünerek uygulanmalı, aşırı sık veya seyrek tohumluk ekiminden kaçınılmalı, zamanında ekim yapılmalı, yabancı ot ilaçlaması zamanında yapılmalı, hastalık ve zararlılarla ZMT talimatı doğrultusunda entegre mücadele teknikleri uygulanmalı, kurak yıllarda mümkün olan yerler sulanmalı, hasat zamanında yapılmalı, ürün depolaması uygun şartlarda olmalı gibi önemli tavsiyelerde bulunuldu. Sonuç olarak ülkemiz için büyük önem taşıyan buğday tarımında birim alandan yüksek ve kaliteli ürün alınmasının, üreticilerin iyi toprak hazırlığı, mütecanis ekim, bilinçli gübreleme, yabancı otlar, zararlılar ve hastalıklar ile zamanında mücadele yapmalarına bağlı olduğu ortaya konuldu.

Toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.
Hazal BAŞARAN

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Unutmamak lazım...
Sonraki » REFERANDUMA DOĞRU...

YORUM YAP