Okullarımız temiz, çocuklarımız sağlıklı olsun diye yola çıkıldı

Okullarımız temiz, çocuklarımız sağlıklı olsun diye yola çıkıldı

05.12.2014 11:48:30

 

Silivri Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Silivri Eğitim Hizmetlerini Geliştirme ve Güçlendirme Derneği ve Opet işbirliği ile hayata geçecek olan "Köpüklü Eller, Neşeli Yüzler” Projesi, dün tanıtılarak ilk eğitim verildi. Ertuğrul Gazi İlk ve Ortaokulu konferans salonunda düzenlenen ve kokteylle başlayan etkinliğe Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, İlçe Spor Müdürü Sinan Büyükparmaksız, Silivri Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Recep Akıncı, Silivri İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocabaş, Silivri Eğitim Hizmetlerini Geliştirme ve Güçlendirme Derneği Başkanı Mehmet Gülcan Şirin, okul yöneticileri ve öğretmenler katılım sağladı. Program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

DOĞAN: HİJYEN OLMAYAN OKUL ORTAMLARINDAN VELİLER TEDİRGİN

Ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü proje komisyonunda görev alan Prof. Dr. Besim Üstünel Anaokulu müdiresi Nuriye Doğan’ın "Köpüklü Eller, Neşeli Yüzler” adı verilen projeyi tanıttı.  Doğan konuşmasına temizliğin önemine değinerek başladı, ihmal edildiği taktirde karşılaşılabilecek grip, soğuk algınlığı, zatürree gibi solunum yolu virüslerin yanında ishal, hepatit A gibi birçok bulaşıcı hastalıklara dikkat çekti. Bunların sebebinin ise doğru yıkanmayan ellerden kaynaklandığını açıkladı. Nuriye Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuklarını okula gönderen velilerin tedirgin olmalarının sebeplerinden biri de hijyen olmayan okul ortamlarıdır. Öğrenci devamsızlıklarının en önemli iki nedeni soğuk algınlığı ve el yıkamayla önlenebilen ishaldir. Okullarda sağlanan çevre standartları ve hijyen, öğrencilerde sağlığın eğitimdeki başarısının önemli belirleyicileridir.

"BİZ EĞİTİMCİLERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Bu nedenle; Eğer okul başarısı istiyorsak okullarımızın temiz ve hijyenik ortamlar olması şart olmaktadır. Aynı zamanda okul temizliğinin devamı için hijyen eğitiminin sağlanması gerekmekte. "Aile” çocuğun ilk, "Okul” da ikinci karşılaştığı model ortamdır. Okuldaki ve evdeki tuvaletlerin hijyen bakımından eğitim ortamına dönüştürülmesi hayati önem taşımakta. Öğrencilerin temizlik alışkanlıkları edinmelerinde, sağlıklı, temizliğe önem veren bireyler olarak yetişmelerinde, okulların ve okul tuvaletlerinin temiz, ferah ve sağlıklı ortamlara dönüştürülmelerinde biz eğitimcilere büyük görevler düşmekte.

PROJE ORTAKLARI VE HEDEF

Bu sorumluluk bilinciyle yola çıkarak Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Silivri Belediyesi, Silivri Eğitim Hizmetlerini Geliştirme ve Güçlendirme Derneği ve OPET’in desteğiyle programı uygulamaya koyduk. Teknik malzemeleri Silivri Belediyesi, Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Silivri Eğitim Hizmetlerini Geliştirme ve Güçlendirme Derneği’nin katkılarıyla alındı ve okullara dağıtılmasına karar verildi. Bununla birlikte anaokulu ve ilkokullarda öğrencilere temizlik bilinci ve alışkanlığının kazandırılması için yönlendirici broşürlerin asılan görsellerle davranışların pekiştirilmesi hedeflendi.

İstiyoruz ki; okullarımız en temiz ortamlar, çocuklarımız sağlıklı bireyler olsunlar. İşte o zaman mutlu bir gelecek bizimle olacak.”

AY: TEMİZLİK, GELENEĞİMİZDE SON DERECE ÖNEM VERİLEN BİR KONU

Doğan’ın ardından, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay’a söz verildi. Ay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanında sosyal ve kültürel etkinliklere, toplum hizmetine ve sosyal sorumluluk projelerine büyük önem veriyoruz. Bu projelerimizden bir tanesi de "Köpüklü Eller, Neşeli Eller” projesidir. Projemizin amacı; öğrencilerimizin temizlik alışkanlıklarını sağlamak, sağlıklı, temizliğe önem veren nesiller yetiştirmek, okulların temiz, ferah ve düzenli olmalarını sağlamak. Temizlik aslında geleneğimizde son derece önem verilen bir konu.  Sağlıklı yaşamın da üç altın kuralı var; temizliğe, yeme içmeye ve harekete dikkat.

AY, EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Projenin hazırlanmasında emeği geçen müdürlerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize, huzurunuzda teşekkür ediyorum. Tabi ki en büyük teşekkürü de çok ciddi maddi destek sağlayan Silivri Belediyesi’ne, Silivri Eğitim Hizmetlerini Geliştirme ve Güçlendirme Derneği’ne, eğitim desteği ve materyalleri sağlayan Opet’in çok değerli kurucusuna çok teşekkür ediyorum.”

ÖZTÜRK: SAĞLIKLI BİR TOPLUM İÇİN YILLARDIR MÜCADELE VERİYORUZ

Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Silivri’de yeni bir projeye başlamalarından son derece heyecanlı olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "2000 yılında yola çıktığım zaman tek başımaydım. Başlangıçta kimseyi inandıramadım, ama bugün görüyorsunuz 8 milyonu aşkın kişilere temizlik ve hijyen bilincini yaygınlaştırmak amacıyla seminerler verdik. Milyonlarca kilometre yol gittik ve Türkiye’de projeyi yaygınlaştırdık. Bu güne kadar gelmemizi sağlayan eğitimci olan geçmişimiz, ülkeye olan inancımızdı, ama her şeyden önce sağlıklı bir toplum yetiştirebilmek adına verdiğimiz mücadeleydi.”

ÇARPICI BİLGİLER

Öztürk, bu kampanyayı başlatmalarına neden olan ve başından geçen bir olayı anlatarak devam ettiği konuşmasına şu çarpıcı bilgilerle devam etti; "Dünyada her bir dakikada 6 çocuk ishalden, 4 çocuk gıda zehirlenmesinden ölmekte. Ölümlerin %44’ü enfeksiyon ve parazitlerden kaynaklanmakta. Yine ölümlerin %52’si 5 yaş altı çocuklardır. Tüm bunların nedeni hijyene ve temizliğe gereken önemin verilmemesidir. Unicep raporuna göre; Türkiye’de sağlıklı tuvalet bulunmayan hane oranı %31,3, Tuvaleti bulunmayan hane oranı %6, Tuvaleti kullanmayı bilmeyenlerin oranı %40. Tuvalet işletmecileri ile yapılan ankete göre; Türk insanının %95’i tuvalet kullanımını bilmemekte. Kadınlar daha pis kullanmakta. Kanalizasyonların sağlıksız olması durumunda mikroplar; yağmur suları vasıtası ile içme sularına veya tarladaki besinlere bulaşır. İnsan dışkısı dünyanın en pis ve en mikroplu maddesidir. Yapısının %99’u mikroplardan meydana gelmekte. 1 gram insan dışkısından 10 milyon virüs, bir milyon bakteri ve bin kadar parazit bulunmakta. Tuvaletlerden bulaşan hastalıklar; kolera,tifo, dizanteri, sarılık, ishaller, parazit hastalıklar v.s.”

Nurten Öztürk, su ve sabun kullanımına da dikkat çekerek çok önemli bilgiler paylaştı. Konuşmasının sonunda projede emeği geçenlere teşekkür etti.

İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Karipçin’in başkanlığında okul yöneticilerinden Mualla Varlıoğlu, Nuriye Doğan, Gürkan Ergün, Esra Zengin’den oluşan komisyon, bir aylık bir çalışma sonucunda oluşturulan bu proje kapsamında Silivri ilçesinde bulunan tüm okul müdürlerine, müdür yardımcılarına, öğretmenlere, hizmetlilere ve öğrencilere belirlenecek programlar dahilinde ‘temizlik ve hijyen’ eğitimleri verilecek. Tüm öğrencilere tuvalet hijyeni, tuvalet kağıdı kullanımı ve el yıkama alışkanlığı kazandırmak amacıyla geliştirilen proje ile aynı zamanda okullarda görevli personelin doğru malzeme ile doğru temizlik yapması ve öğretmenlerin öğrencilerine model olarak doğru temizlik eğitimi vermesini sağlamak amaçlanıyor. Tüm bu hedeflerin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik pekiştirici etkinlikler düzenlenmesi planlanan proje ile uzun vadede ilçede genel bir sağlık politikası oluşturulması öngörülüyor. Böylece toplumu etkileyen birçok hastalığın da önüne geçilmesi hedefleniyor.

Programda Opet firmasını tanıtan slayt ve proje kapsamında öğrencilere yönelik hazırlanan eğitimci slayt ve çizgi filmi izlettirildi.

Tanıtımların sonunda "Köpüklü Eller Neşeli Yüzler” projesine katkı sunanlara teşekkür plaketleri sunuldu.

Opet firması, katılımcılara hediyelerde bulundu.

Renginar M.SALİ

 

 

 

 

YORUM YAP