Acınmaya değil, sevgiye, eğitime ve kabul görmeye ihtiyaçları var

Acınmaya değil, sevgiye, eğitime ve kabul görmeye ihtiyaçları var

06.12.2014 11:48:30

 

 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü programı, her yıl olduğu gibi bu yıl da Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi tarafından hazırlandı. İlçe programına ilçemiz protokol üyeleri, okul yöneticileri, öğrenci ve velileri katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

 

TÜMEĞ: NEREDEYİZ HANGİ İŞLERİ HANGİ İSTİKAMETE YÖNLENDİRMEMİZ GEREKTİĞİNİ GÖRMEK İÇİN YENİDEN BİR ARADAYIZ

Okul öğretmenlerinden Sedef Tümeğ, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: "

1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü "Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etti.  Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün "engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi. Ve o günden beri, 3 Aralık "engelliler günü” olarak bilinmekte.

 

Her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde yetersizliği olan insanlarla ilgili konuyu daha fazla dile getirmek, dikkatleri buraya çekmek ve nerede olduğumuzu hangi işleri hangi istikamete yönlendirdiğimizi görmek amacıyla bir araya geliyoruz.

 

"HAYATI, HEM BİREY HEM DE AİLESİ İÇİN KOLAY VE YAŞANILIR KILMAYI HEDEFİNDEYİZ”

Özel eğitim, çocuğu bulunduğu yerden alıp ulaşabileceği en uç noktaya ulaştırma sanatıdır. Bu doğrultuda okulumuzda orta ve ağır düzeyde öğrenme güçlülüğü çeken, down sendromu, otizm, görme ve bedensel engelli öğrencilerimiz eğitim öğretim almaktalar. Okulumuzda temel gelişim becerileri, günlük yaşamda gerekli sayısal bilgiler, günlük yaşamda gerekli okuma ve iletişim, uyum becerileri gibi konular akademik bir bütünlük içerisinde verilmekte. Yapılan bu çalışmalarla çocuğun mutluluğu, kendi sınırları içerisinde mümkün olduğunca bağımsız olması, ailenin ve toplumun günlük yaşamına entegre olup, yaşamı hem birey hem de ailesi için güzel, kolay ve yaşanılır kılmak hedeflenmekte.

 

Bugün burada, fırsat verildiğinde, engeller kaldırıldığında bu öğrencilerimize destek verildiğinde neler yapabileceklerini göstermek istedik.

 

"ENGELLİLERE HİZMET GÖTÜRENLER GÜÇLENDİRİLMELİ”

Yetersizliği olan insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. İnsanların yetersiz olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, yetersizliği olan insanların normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle yetersizliği olanlara hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmeli. Bizim anayasamız ve yasalarımız da engellilere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş, devleti engellilerin sorununa yönelik yükümlü kılmıştır. Devletimizin evrensel ölçülerde engellilerini sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır.

 

"ONLARIN ACINMAYA DEĞİL, SEVGİYE, EĞİTİME VE KABUL GÖRMEYE İHTİYAÇLARI VAR”

Engelliler ile ilgili politikalar; sadece engellilerin insani haklarını ve sosyal güvencelerini sağlamakla sınırlı olmayıp, aynı zamanda engele neden olan etmenlerin çözümünü de kapsamalıdır.

Yetersizliğin önlenmesi konusunda başarılı olabilmek açısından; erken tanı amacı ile sağlık taramaları için gerekli koşulların sağlanması, eğitim programlarının geliştirilmesi, güvenilir, sağlıklı veriler elde edilebilmesi için kayıt sistemlerinin iyileştirilmesi, alt yapı hizmeti veren kuruluşlar ile koordinasyonun sağlanması, sağlıklı çevre bilincinin ve ulaşılabilirlik-erişebilirlik koşullarının oluşturulması, sürekli tıp eğitimi kapsamında yetersizlikten korunma ve rehabilitasyon konularına yer verilmesi gerekmekte.

 

Onların sevgiye, eğitime ve kabul görmeye, bizim için önemli olduklarını hissetmeye ihtiyaçları var acınmaya değil. Hep birlikte bunları yapalım ve davranışlarımıza yansıtalım. Bu 3 aralık dünya engelliler gününde kalbimizdeki ve beynimizdeki engellerin kalkması dileğiyle hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım.”

Konuşmanın ardından program, öğrencilerin renkli gösterileriyle devam etti.

Okulla ortak projelerle bulunmayı sürdüren Sarten firma yetkilileri Zeynep Oğuz ve Zeren Güzelbahar Sarıbekir de özel çocukları yalnız bırakmayanlar arasındaydı. Öğrencilere hediyeler vererek onları çok mutlu etmeyi de ihmal etmediler.

 

Renginar M.SALİ

YORUM YAP