
"ÖĞRENCİLER MAĞDUR EDİLDİ”
TEOG`da yanlış soru yüzünden geciktirilen açıklamadan sonra din dersinden muaf olan azınlık öğrencilerinin puanlarının da din dersine girmiş ve "sınıf" (0) almış gibi hesaplandığı ortaya çıkmıştır. Gayrimüslim öğrencilerinin puanlarının 5 ders üstünden hesaplanması gerekirken 6 ders üstünden hesaplanması ve muaf olunan din dersinin "0" olarak hesaplamaya dahil edilmesi, çocukların ciddi anlamda mağdur edilmesi anlamı taşımaktadır.
"ÖĞRENCİLER BU YIL DA ZORUNLU OLARAK ÖZEL LİSELERE, İMAM HATİPLERE VEYA MESLEK LİSELERİNE YERLEŞTİRİLECEK”
TEOG sonuçlarının açıklanması sonrasında öğrencilerin okullara yerleştirilmesi süreci ise geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu yıl da çok ciddi sorunları gündeme getirecektir. Sendikamızın daha önce defalarca dikkat çektiği gibi, düşük puan alan ya da tercih yapmayan öğrenciler zorunlu olarak özel liselere, imam hatiplere ve meslek liselerine yerleştirilecek, büyük bir bölümü açık liseye kayıt yaptırmak zorunda kalarak örgün eğitimin dışına itilecektir. Geçtiğimiz yıl Anadolu liselerinde kontenjan boşluğu olmaması nedeniyle otomatik olarak imam hatibe ya da meslek lisesine kaydı yapılan öğrencileri bu yıl da benzer bir sorun beklemektedir.
"ÖĞRENCİLERİN GELECEĞİNE RESMEN İPOTEK KOYULUYOR”
Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin bütün kademelerinde benimsemiş olduğu dayatmacı tutum ve uygulamalar nedeniyle eğitimde yaşanan sorunları derinleştirmiş, öğrencilerin geleceğine resmen ipotek koymaya başlamıştır. MEB, velilerin ve öğrencilerin tercihlerine saygı duymak yerine, otoriter ülkelerdeki gibi öğrencilerle ilgili bütün kararları tek bir merkezden almaya çalışmakta. Bakanlık, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda istedikleri okulda okuma koşullarını sağlamak için adımlar atmak bir yana, öğrencilerin hangi okula gideceğini, hangi dersleri seçeceğini bile bizzat kendisi belirlemek istemekte, bunun için öğrenci ve velilere dayatmalarda bulunmakta.
"İKTİDARIN SİYASAL HEDEFLERİNE YÖNELİK OLAN EĞİTİM POLİTİKALARI FAYDALI OLAMAZ”
Anlaşılan odur ki, MEB`in hedefleri arasında sağlıklı, herkesin memnun olacağı bir ortaöğretim sisteminin oluşturulması bulunmamakta. Eğitim politikalarını toplumun ihtiyaçları doğrultusunda belirlemekten çok iktidarın siyasal hedeflerine göre hayata geçiren bir bakanlık teşkilatının ne eğitim sistemine ne ülkeye bir faydası olacak.
"HİÇBİR ÖĞRENCİ İSTEMEDİĞİ OKULA ZORLANMAMALI”
Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG puanlarının hesaplanması ve yerleştirme sürecinde yaşanacak olası mağduriyetleri dikkate almalı, hiçbir öğrenciyi istemediği bir okul türünde okumaya zorlamamalı. MEB eğitime ilişkin konularda atacağı her adımı sonuçlarını düşünerek atmalı, öğrenci ve velilerin eleştirilerine ve endişelerine kulak vermeli.”
Haber Merkezi