NOTLAR - HÜSEYİN KURU

NOTLAR - HÜSEYİN KURU

10.12.2015 11:53:15


3. havalimanının güzergâhında bulunan Çatalca'da emlak satış fiyatları son 1 yılda yaklaşık yüzde 76,46, Eyüp'te ise yüzde 29,81 oranında arttı.
Söz konusu artış kendisini kira fiyatlarında da hissettiriyor. Ortalama kira fiyatları Arnavutköy ve Çatalca'da 1.000 lirayı, Eyüp'te 3.000 lirayı, Sarıyer'de ise 4.000 lirayı aştı.
Ekim ayı verilerine göre Arnavutköy'de satılık emlak fiyatlarında artış aylık yüzde 4,58 olarak belirlendi ve emlakların ortalama satış fiyatı 313 bin 447 TL'ye ulaştı.
Arnavutköy'de satılık emlaklarda m2 fiyatı da yüzde 24,46 oranında arttı ve ortalama 2 bin 200 TL oldu.
Sahibinden Emlak Endeksi verilerine göre, havalimanının canlandırdığı bir başka ilçe olan Çatalca'da kiralık emlak fiyatları geçtiğimiz yıla oranla yüzde 28,29 arttı. 2015 Ekim ayı ortalamasına göre ise kiralık emlak fiyatı ortalama 1.045 TL oldu. Satılık konut fiyatlarında ise artış yüzde 76,46 oranında gerçekleşirken, ortalama fiyat 456 bin 099 TL'ye ulaştı. Çatalca'da satılık konut metrekare fiyatı da yüzde 28,14 artışla ortalama 2,124 TL oldu.
***
Konut sahibi olmak isterken doğal olarak daha da dikkatli olmak gerekir. Alması ve satması zor olan, yüksek meblağların ödendiği ve çoğu zaman kredi kullanmak yoluyla sahip olunan evler için satın almadan önce dikkat edilmesi gereken ve öne çıkan bazı noktalar bulunuyor.
Alınacak evde oturulacaksa sosyal yaşam beklentisi, işyerine olan uzaklık ve ulaşım gibi olanakların yanı sıra yakınlarda okul olup olmadığı hatta diğer aile bireylerine olan mesafe gibi konular gözden geçirilmeli.
 
Gelişen bölgeleri inceleyin: Yatırım amacıyla alınacak konutlarda hedef 'düşük maliyet, yüksek getiri' olduğu için, gelişen bölgeler ön plana çıkıyor. Evin özelliklerinin yanı sıra hastane, havaalanı, metro, üniversite gibi bölgeye değer katan yatırımlar hakkında bilgi edinmek yararlı olur.
Burada en önemli konu inşaatın niteliği, bölgesel altyapı, zeminsel özellikler ve konsept ön plana çıkıyor.

Konutları karşılaştırın: Evlerin satış fiyatını karşılaştırırken kira bedelleri baz alınabilir. Satış bedelinin kiraya bölünmesi ile evin kaç yılda kendini amorti edeceği kabaca hesaplanıp alternatiflerle bu değer üzerinden karşılaştırma yapılabilir.

Markalı konut alın: Bilinen şirketlerden konut alın. İkinci el ya da piyasada bilinmeyen şirketlerden konut alma gibi seçenekler değerlendiriliyorsa, inşaattan anlayan uzmanlara danışın, inşaat kalitesi ve binanın depreme dayanıklı olup olmadığı incelenmeli.
Yakın bir zamanda gayrimenkullere karne de geliyor… İzolasyon, yalıtım, asansör, iskân, çevresel nitelikler v.s. gibi birçok etken değerleme ve kredilendirme konusunda da belirleyici olacak!

Konut doluysa: Satın alınacak konutta ev sahibi oturuyorsa, evi ne kadar zamanda boşaltacağı, kiracı varsa, mevcut kira sözleşmesinin ne kadar süresinin kaldığı gibi konular değerlendirilmeli.

Tapuya dikkat: Kredi kullanılacaksa, evin tapu durumu önemli. Bankalar kat irtifakı veya kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipotek bulunan konutlar için kredi kullandırmıyor.
Karar vermeden önce tapu dairesinden bilgi alın.

Parayı belirleyin: Bankalara ön başvuru yapılarak kredi alınabilecek miktar önceden belirlenebilir.
Zira bazen planlanan ve alınabilen kredi miktarı birbirinden farklı olabiliyor.

Kredi de karşılaştırılmalı: Konut fiyatı kadar krediler de karşılaştırılmalı. Faizi karşılaştırmak da yeterli değil. Kredi masrafları ile birlikte vade boyunca ödenecek toplam tutardan karşılaştırma daha gerçekçi. 120 ay vadeli 100 bin liralık kredide karşılaştırma yapmak 10 bin liralık tasarruf sağlıyor.

İlave sigorta güvencedir: Konut kredisinde sadece deprem sigortası zorunludur. Bankalar, hayat sigortası ya da konut sigortası gibi ilave sigortalar önerir. Bunlar ek maliyet değil güvence olarak görülmeli.

YORUM YAP