“Ne mutlu, o bayrağı sallayabilecek birileri yetişiyor”

“Ne mutlu, o bayrağı sallayabilecek birileri yetişiyor”

17.04.2018 09:59:20

Lozan Mübadele Derneği tarafından Silivri Dans ekibi adına düzenlenen Yardım ve Dayanışma Gecesinde konuşma yapanlar arasında olan halk oyunları eğitmeni Mustafa Kepçeli, kültür mirasımız, barış ve hoşgörüye dikkat çekti ve “Ne mutlu o bayrağı sallayabilecek birileri yetişiyor” dedi.

Lozan Mübadele Derneği tarafından mübadil halk oyunlarını yaşatmak amacıyla, mübadil çocuklardan oluşan Silivri Dans ekibi adına Yardım ve Dayanışma Yemeği düzenlendi. 14 Nisan 2018 tarihinde Cumartesi akşamı Kumburgaz Marin Prencess Hotel'de düzenlenen geceye Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, İyi Parti Genel Merkez İstişare Kurulu Başkanı İskender Meriç, İyi Parti İstanbul İl Yönetimi ve Silivri İlçe Başkanı Ozan Ersaraç, AK Parti Büyükçekmece Belediye Meclis Üyesi Rıdvan Yavuzbilge, CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı Hüseyin Gökbulak,Turgut Reis İlkokulu Müdürü Hakan Can ve Müdür Yardımcısı Mehmet Karaman, Silivri Birleşik Esnaf Odası Başkanı Nuray Koçer katılanlar arasındaydı.
Lozan Mübadele Derneği Başkanı Şule Kocaman ve yönetimi, Halk Oyunları Eğitmeni Mustafa Kepçeli ve veliler, konukları kapıda karşıladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız okundu. Gecenin açılış konuşması Lozan Mübadele Derneği Başkanı Şule Kocaman tarafından yapıldı.

KOCAMAN, DESTEK OLAN HERKESE TEŞEKKÜR ETTİ
Kocaman, davetlilere “Hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasına, dernek olarak çıktıkları yolda halk oyunları eğitmeli Mustafa Kepçeli'nin önderliğinde kültürümüzü tanıtmak ve yaşatmak, geleceğimizin emaneti çocuklarımıza aktarma amaçlarını paylaştı ve kendisine teşekkür etti. Şule Kocaman, kültürümüzü sürdüren çocuklara, onları destekleyen velilere, birlik beraberlik ve yardım gecesine önemli katkılar sunan tüm konuklara teşekkür etti. Kocaman, Büyükçekmece, Çatalca ve Silivri Belediyelerinden görüşmeler talep ettiklerini, Çatalca ve Büyükçekmece Belediye Başkanlarının hemen kabul ettiklerini dile getirdi. Yapılan görüşmelerde Silivri Dans ekibinin 21-22-23 Nisan tarihlerinde Uluslararası Çocuk Şenlikleri'nde sahne alma isteğinin paylaşıldığını ve davet aldıklarını açıklayan Şule Kocaman, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün'ün 28 Nisan Mübadele programlarına kendilerini davette bulunduğunu dile getirdi. 27 Nisan'da Çatalca'da, 28 Nisan'da Büyükçekmece'de düzenlenecek Mübadele etkinliklerine katılacaklarını duyurdu.
Ayrıca Silivri Dans ekibinin Silivri Belediyesi tarafından 29 Nisan 2018 tarihinde düzenlenecek Ortaköy Börek Festivali programında da yer alacaklarını açıkladı.

KEPÇELİ: İNSANIN KÜLTÜRÜNE SAHİP OLMASI ZOR BİR SÜREÇTİR
Halk Oyunları eğitmeni Mustafa Kepçeli yaptığı konuşmada, yörenin kurucusu Hüseyin Görür'ü takdim etti, verdiği emeklerden söz ederek kendisine teşekkür etti. Kepçeli sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanın kültürüne sahip olması zor bir süreçtir. Evlat yetiştirmek gibidir. Bizim derdimiz, eğitim kurumlarında verilen hizmetlerin devamını sağlamak. Orta Asya'dan göçmeye başladık. Bu göç her birimizden bir şeyler aldı, karşılığında bir şeyler de verdi. Örneğin, Konya taraflarından insanlar Balkanlar'a Yunanistan'a, Bulgaristan'a, Makedonya'ya gönderildi. Oralarda huzursuzluk çıkarmadan barış içinde yaşadılar. Oraların kültürlerinden bir şeyler aldılar ve verdiler. Rahatsızlıklar baş gösterdiğinde yine topraklarımıza döndük. Yıl 1973 Hüseyin Görür hocamızı Silivri'ye çağırıp, “Bize halk oyunları çalışması yap” dediler. Hikâye Silivri'de böyle başladı. Yörede oyun oynayan insan yoktu. İlk nesle aktardı. Çocuklarımızın daha iyi, barışçıl olabilmeleri amacıyla bir şeyler anlatmaya çalışıyoruz. İstiyoruz ki bıçak çekme yerine el ele tutuşup terleyen evlatlarımız olsun. Bu barışık bir ortam gerektirir. Umuyoruz ucundan kenarından başarıyoruzdur. Ne mutlu o bayrağı sallayabilecek birileri yetişiyor. Hepinize iyi eğlenceler diliyorum.”
Silivri Dans Ekibi, sahne alarak sundukları oyunlarla, davetlileri mest ettiler. Coşku dolu anların kaydedildiği gecede çocuklar bol bol alkış aldı.

AKGÜN, TEBRİK ETTİ
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün: “Mübadil Halk Oyunları'nı yaşatmak amacıyla, Lozan Mübadele Derneği tarafından düzenlenen yardım ve dayanışma yemeğine katılmaktan dolayı mutluluk duydum. Mübadil çocuklarımızdan oluşan halk oyunları ekibini, sergiledikleri performanstan dolayı kutluyor, kültürlerin yaşaması ve nesiller arasında sürdürülmesi adına bu anlamlı geceyi düzenleyen Lozan Mübadele Derneği'ni de yürekten tebrik ediyorum.”
Yöremizde ilk nesli yetiştirerek, halk oyunlarını var eden ve Mustafa Kepçeli'ye devreden eğitmen Hüseyin Görür'e çiçeğini dernek adına Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün sundu.

Gecenin sonunda çekiliş yapılarak konuklara hediyeler dağıtıldı.
Renginar SALİ

YORUM YAP