Mübadiller anısına denize çelenk bırakıldı

Mübadiller anısına denize çelenk bırakıldı

31.01.2023 12:35:57

Lozan Nüfus Mübadelesinin 100. yıl dönümünde hayatlarını kaybeden mübadiller anısına denize çelenk bırakıldı ve sergi açıldı.

Lozan Nüfus Mübadelesinin 100. yıl dönümü kapsamında dün kaybettiklerimiz anısına Hızır Hılkın Köprüsü'nden denize karanfil bırakıldı ve 1. Kuşak Silivri Mübadilleri Fotoğraf Sergisi gezildi.
İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, Belediye Başkan Yardımcısı Emre Sarı Saltıkoğlu, Kültür Müdürü Eren Ermiş, Silivri Belediyesi Spor Koordinatörü Dr. Ahmet Uslu, Büyük Mübadele Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Semiz katılanlar arasındaydı.1_27
SEMİZ: GÖÇLER YAŞANMASIN
Mübadele Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Semiz, konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “100 yıl önce bu dramı yaşamış olanların torunları olarak bizler Büyük Mübadele Derneği ve Silivri Belediyesi olarak göç yollarında hayatlarını kaybetmiş olan ecdadımızı anmak, ruhlarına karşı görevlerimizi yerine getirmek için bugün Silivri'de karanfillerimizi denize atacağız.
Bir daha savaşlar olmasın, göçler yaşanmasın, göç yollarında kimse hayatlarını kaybetmesin.”6_42
YILMAZ: HAYATLARINI BİR BAVULA SIĞDIRMIŞLAR
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yaptığı konuşmada, “Hayatlarını, vatanlarını, hüzünlerini, sevgilerini, sevgililerini bir bavula sığdırıp anayurtlarına dönen mübadilleri anıyorum. 4. Kuşağı geliyoruz.
“ÜLKEMİZİ MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNE ÇIKARMAK VE KORUMA VAZİFESİNDEYİZ”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'imizin 100. yılında Türkiye Cumhuriyeti devletinin vatanın ne olduğunu anlamak açısından bu Mübadele hikayesi çok önemli. Onun için biz Cumhuriyet'imizin 100. yılında ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak ve koruma vazifesindeyiz.
“GELECEK KUŞAKLARA MÜBADELEYİ ANLATMAK ÜZERE MÜZEMİZİ AÇIKTIK”
Silivri Belediyesi olarak Valiliğimiz ve Kültür Bakanlığımızla Mübadele Müze Evi'ni açtık. Buraya göç etmiş mübadillerin torunları olarak bu vazifemizi tamamlamak ve bu vesileyle genç kuşaklara Mübadelenin ne olduğunu, yaşananları aktarmak ve tarihte yaşananlardan ders almak adına müzemizi açtık. Mübadelede hayatlarını kaybeden çocuklarımız ve büyüklerimiz var. Ruhları şad olsun.” ifadelerine yer verdi.
TOĞAN: ALLAH BİZE BİR DAHA BÖYLE ZORUNLU GÖÇLER YAŞATMASIN
İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Osmanlı İmparatorluğunun dağılması ve daha evvelki süreçlerde belli coğrafyaları kaybettik. Oradaki soydaşlarımız oralarda kaldı. Balkanlar'dan, Kafkaslardan bu coğrafyaya gelenler vatan kaybetmenin ne demek olduğunu iyi bilirler. Mübadelede ve diğer göç yollarında hayatlarını kaybeden soydaşlarımızı rahmetle anıyorum. Allah mekanlarını cennet eylesin. Allah bize bundan sonra böyle zorunlu göçler yaşatmasın.”
Mübadil şehitleri dualarla anıldı, ardından denize çelenk ve karanfil bırakıldı.
1. KUŞAK SİLİVRİ MÜBADİLLERİ FOTOĞRAF SERGİSİ
Oğuz Aral Sanat Galerisi'nde açılan Lozan Nüfus Mübadilleri Fotoğraf Sergisi ziyaret edildi. Geçmiş dönem Belediye Başkan Yardımcılarımızdan Yılmaz Kandemir'in arşivinden olan fotoğraflar tek tek incelendi.
Renginar SALİ

YORUM YAP