Menderes kabri başında anıldı

Menderes kabri başında anıldı

20.09.2016 09:34:49

Merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam edilişlerinin 55. yılında Topkapı'daki Anıt Mezarda anma töreni düzenlendi. 

Topkapı'daki Anıt Mezarda düzenlenen anma törenine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Adem İpek, Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes'in yanı sıra Demokrat Parti Silivri İlçe Başkanı Halide Avlu da yönetim kurulu üyeleriyle katılım sağlayanlar arasındaydı.
Şehitlere saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, Kuran'ı Kerim tilaveti okunarak devam etti.

SOYLU: EZİYET EDİLEN BU MİLLETTİ, BU MİLLETİN DEĞERLERİYDİ
Anıt mezar inşa edildiği günden bu yana her 17 Eylül'de 3 demokrasi şehidini anmak üzere toplandıklarını ancak bugün farklı bir gururla bir araya gelindiğini dile getiren Soylu, "Biraz önce kıymetli Valimizin Cumhurbaşkanımızın yaptığı ziyarette ettiği cümle, aslında burada yaptığımız konuşmalarda o duygu, vücudumuzun her bir zerresini, belleğimizi, aklımızı donatıyordu. Çok ağır ama çok sorunlu bir kelime; Mahcubiyet. O mahcubiyet bu milletimiz içerisindeki demokrasiye, gelişmişliğe, zenginliğe, Türkiye'nin ulaşması gereken hedeflerine yönelik bir tomurcuğu büyüttü" dedi.
İnsanın unutan bir varlık olduğunun söylendiğini ama unutmadığını belirten Soylu, şöyle konuştu: "Bu elbette sözlerle ve cümlelerle anlatılabilir ama bugün sözlerin ve cümlelerin değil, hal dilinin ortaya konulduğu resmin ta kendisidir. Bugün her şey hal diliyle mevcuttur. 1960 darbesi yapıldığında, yapılmadan önce, yapıldıktan sonra orada eziyet edilenler, aslında sadece rahmetle Menderes, Polatkan, Zorlu, Bayar, onların arkadaşları değildi. Eziyet edilen bu milletti, bu milletin değerleriydi, milletin birliğiydi, bu milletin millet olma azmi, kararlılığıydı. Eziyet edilen istiklal mücadelesinde hürriyetini kazanmış bir anlayışın o hürriyetini tekrar çeşitli oyun ve kurgularla geri almaktı. 'Biz bu coğrafyanın büyük bir coğrafya olduğunu biliyoruz' dedi Büyükşehir Belediye Başkanımız. Elbette doğru. Bu coğrafya zor bir coğrafya ve türlü türlü sıkıntıları bu coğrafyada meydana getirmek yakın tarihimizde gördüğümüz, yakın gelecekte göreceğimiz önemli gerçeklerden bir tanesidir ama bir gerçek var ki milletin kendisidir."

ŞAHİN: BUNDAN SONRAKİ GÖREVİMİZ BU MİLLETE GÜZELLİKLER YAŞATMAK
“Azizi şehitlerimize cenab-I Haktan rahmet diliyorum” diyerek konuşmasına başlayan Vali Vasip Şahin, “1960 bu ülkede maalesef birçok yanlışın, farklı anlayışın ve yanlış geleneklerin başlatıldığı günlerden birisidir. İnşallah bundan sonra bir daha böyle meşum hadiseler bu millet yaşamaz. Ama bu millet her yaşadığı olayda aynı zamanda ders çıkarmasını da bilen bir millet” dedi.
Vali Şahin, “İnşallah bu millet bundan sonra bu tür niyetleri olanlara karşı çok daha dik, çok daha yürekli ve çok daha fedakar bir şekilde aynı refleksi gösterecektir ve göstermeye devam edecektir. Onun için bu millet ve ülke üzerinde oyun oynayanlar hesap yapanlar bunu artık ister istemez göze almak zorunda. Bizim görevimiz bundan sonra bu ülkeyi daha iyi daha mükemmele doğru taşımaktır her bakımdan sadece ekonomik değil, sosyal kültürel ve toplumsal ilişkiler noktasında bütün iyilikleri, güzellikleri bu ülkeye bu millete yaşatmamız lazım. İnşallah bu yolda hep beraber başarılı olacağımıza ben yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

TOPBAŞ: DÜNYAYA MİLLET NE DEMEK GÖSTERDİK
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da insanlık tarihinde darbeler ve halk iradesine rağmen yönetimi ele geçirmek isteyenler olduğuna değinerek, darbelerin birbirine düşmüş, ötekileştirilmiş, zayıf toplumlarda başarılı olduğunu söyledi.
15 Temmuz'da Türkiye'de de böyle bir oyun oynanmaya çalışıldığını belirten Kadir Topbaş, “Milletimiz, gerçekten imanıyla, yüreğiyle, vatan, bayrak sevgisiyle liderine, devlet başkanına tabi olarak hep beraberce tek yürek oldu. Siyasi kimlikleri etnik ayrımları bir tarafa bıraktı; 'Ülkenin, devletin bekası ve geleceği söz konusuyla diğerleri teferruattır' diyebildi. Dünyaya millet olmak nedir gösterildi” diye konuştu.
Kendisini ziyarete gelen yabancı devlet adamları, idareciler, belediye başkanlarının Türkiye ile gurur duyduğunu söylediğini anlatan Topbaş, şöyle konuştu; “Lübnan Belediyeler Birliği Başkanı, 'Eğer bu 3 yıl önce olsaydı, Mısır darbesi gerçekleşemezdi' dedi. Artık bütün toplumlara, mazlum toplumlara bir örnek olarak şehitler ve gaziler verdik ama duruşumuzu net olarak koruduk. Bugün burada bu anma programını yapabiliyorsak, bu bayrağın gölgesinde beraberce oturabiliyorsak, 15 Temmuz şehitlerimizin, gazilerimizin o iman dolu yüreklerinin tanklara ve toplara karşı duruşu sayesindedir.”

MENDERES: DARBE GİRİŞİMİNİ ŞİDDETLE KINIYORUM
Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes de “Artık darbe dönemi geçmişte kaldı, bundan sonra darbe olmaz denilen bir anda, 50 yıldır dış güçlerin maşası olmuş vatan hainlerinin planladığı korkunç olayın yaşandı. İlk anlarda inanmak istemedik. Korku filmi mi izliyoruz, yoksa çok kötü bir rüya mı görüyoruz? Anlamakta ve inanmakta zorluk çektik. 15 Temmuz 2016 tarihini ileride sosyologlar, tarihçiler nasıl değerlendirecekler bilmiyorum. Türkiye'nin yaşamış olduğu bu darbe girişimini şiddetle kınıyorum. Beyinleri küçücük yaştan itibaren yıkanmış, üniforma giymiş, gözü dönmüş cani robotların vatandaşlarımızın acımasızca ve tereddütsüz ölümlerine sebep olmaları anlaşılır gibi değil” dedi.

UYSAL: 15 TEMMUZ GECESİ MİLLETİMİZ DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKARAK MENDERES, POLATKAN, ZORLU OLDU
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Adnan Menderes'in idamının 55. Yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Başta milleti için bedel ödemeyi göze alarak hizmet eden, sonrasında da şehadete yürüyen başvekilimiz Ali Adnan Menderes'i, kıymetli bakanları Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'yu, 15 Temmuz gecesi meydanlarda ve görevinin başında şehadete yürüyen kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, ülkemizin bu gibi hain girişimlerden, saldırı ve tertiplerden muhafaza olması için Yüce Allah'a niyaz ediyoruz”

“27 MAYIS, BÖLGESEL BÜYÜK BİR KIRILMADIR”
Uysal, yayınladığı mesajda 27 Mayıs'ta milletin damarlarına zerk edilen ihanet zehrinin 15 Temmuz gecesi bir kez daha vücut bulduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: “1946 yılında tek sesliliğe, tek tipçiliğe ve teke karşı çoğulculuk anlayışıyla ortaya koyduğu demokrasi bilincinde vücut bulan Demokrat Parti, 1950 yılında milletin tevdi ettiği görevi 10 yıl sonra bir gasp sonucu kaybetmiştir.
Millet adına daha iyiyi hayal ederek işleyen Demokrat Parti iktidarı; hayalini kurduğu gelişmiş, üreten ve büyüyen Türkiye için verimli bir on yıl geçirmiştir. Ne yazıktır ki; Demokrat Parti'nin sahip olduğu “Büyük Türkiye” ideali, 1960 yılında uluslararası bir teşebbüs olduğu aşikar bir darbe ile sekteye uğramıştır.
27 Mayıs Darbesi yalnızca dönemin hükümetine, Demokrat Parti'ye karşı değil; evvela Demokrat Parti nezdinde temsil edilen insanımıza, Türk Milleti'nin refah ve huzuruna, Türkiye'nin bölgesel ve küresel kazanımlarına, ezcümle Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı gerçekleşmiştir.
27 Mayıs'ta milletten öç almak isteyen malum “eşkıya hareketi”, iktidarı ele geçirmekle kalmamış, milletin iradesinin tezahürü başvekilimiz Menderes ve iki bakanının da canına kastetmişlerdir. Birtakım kurmaca mahkeme ve delillerle, sözde yargıladıkları Demokratlara idam cezası veren darbeciler, emir aldıkları bu cezaları infaz edene kadar Yaslıada'da Demokratlara türlü işkenceler etmişler, Türkiye'ye, Türk Milleti'ne olan öfke ve kinlerini 3 fani bedenden çıkarmaya çalışmışladır.
1961 yılının Eylül ayında birer gün arayla kefenlerini giyen Demokratlar, şehadete yürürken dahi “millet” demiş, darbeci hainlerin maksadını bilmesine karşın millet için dua ederek ilmeği boyunlarına geçirmişlerdir.

“DARBELER KORKAKLARIN, DEMOKRASİ İSE CESURLARIN SEÇİMİDİR”
Darbeler korkakların, silahların arkasında, kötüye kullanılan yetkilerin gölgesinde giriştikleri ihanetin adıdır. Darbeler korkakların, demokrasi ise cesurların seçimidir.
27 Mayıs'tan 15 Temmuz'a her darbe teşebbüsü korkak bir şebekenin, dahili bedhahlarla yürüttüğü eylemin adıdır. Türkiye'ye karşı, İslam'a karşı, Türk Milleti'nin ilerleyişine karşı asırlardır vatan haini bulmakta zorlanmaya uluslararası şebekeler tüm darbelerin müsebbibidir.
Tüm bu duygu ve düşüncelerle başta milleti için bedel ödemeyi göze alarak hizmet eden, sonrasında da şehadete yürüyen başvekilimiz Ali Adnan Menderes'i, kıymetli bakanları Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'yu, 15 Temmuz gecesi meydanlarda ve görevinin başında şehadete yürüyen kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, ülkemizin bu gibi hain girişimlerden, saldırı ve tertiplerden muhafaza olması için Yüce Allah'a niyaz ediyoruz. Türk siyasal Tarihinde Demokrasi şehidi olarak geçen Başvekilimiz Adnan menderesi Dışişleri Bakanımız Fatin Rüştü Zorluyu ve Maliye Bakanımız Hasan Polatkan'ı Rahmetle anıyoruz. Mekânları cennet olsun. Hürriyetin olmadığı yerde demokrasi Adaletin olmadığı yerde barış ve huzur olmaz.”

AVLU: RAHMETLİ BAŞVEKİLİMİZİN RUHU 55 SENE SONRA HUZURA KAVUŞMUŞTUR
Eski Başbakan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idam edilişlerinin 55. yılı nedeniyle Topkapı'daki Anıt Mezarda düzenlenen anmaya yönetim kurulu üyeleriyle birlikte katılan Demokrat Parti Silivri İlçe Başkanı Halide Avlu, “55 sene evvel, bir gün arayla üç yiğidini ebediyete uğurlayan Türk Demokrasisi, 55 sene sonra, 15 Temmuz gecesi yüzlerce yiğidini ebediyete uğurladı.
Yarım asır sonra yüzlercemiz Menderes oldu, Polatkan oldu, Zorlu oldu… Muhakkak ki bu mücadelede var olan her bir kahraman Rahmetli başvekilimizin, Menderes'in, Polatkan'ın, Zorlu'nun ruhlarını huzura kavuşturmuşlardır. Ve yine muhakkak ki Eylül Şehitleri, 15 Temmuz şehitlerini arş-ı alada minnetle karşılamıştır. Menderes bir "Büyük Türkiye" hayal etmiştir. 17 Eylül gecesi Menderes'in idamı ile kabus gören bu yüce millet 15 Temmuz gecesi kabustan ilelebet uyanmış, Menderes'in hülyasına devam kararı almıştır” dedi. Törene katılanlar, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'ın dua okumasının ardından anıt mezara karanfil bıraktı. Anıtmezarın yanında yer alan Aydın Menderes'in mezarını da ziyaret ederek dua etti. Tören, katılanlara lokma dağıtılmasıyla son buldu. Avlu ve beraberindekiler Turgut Özal'ın mezarını da ziyaret etti.

Haber Merkezi

YORUM YAP