Mecliste yat limanı gerilimi

Mecliste yat limanı gerilimi

13.04.2022 11:42:46

Yat Limanı, Barınak, Yeni Balıkçı Barınağı ve Dolgu Alanı Kıyı Düzenlemesi hakkında Silivri Belediyesi görüşünün oylandığı mecliste Başkan Volkan Yılmaz'ın, “CHP'li yöneticilerin suyu bulandırma çabalarına alıştım” tepkisine CHP'li Süheyl Kırkıcı, “Biz saksı çiçeği değiliz” diyerek itiraz etti.

‘Silivri İlçesi, Yat Limanı, Barınak, Yeni Balıkçı Barınağı ve Dolgu Alanı Kıyı Düzenlemesi Amaçlı 1/5000 Ölçekli Revizyon + İlave Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planının görüşülmesinde' CHP'li Süheyl Kırkıcı'nın “Evet diyoruz ama birçok soru da ortada duruyor” ifadelerine Başkan Volkan Yılmaz'ın, “CHP'li yöneticilerin suyu bulandırma çabalarına alıştım” karşılığı gerilime neden oldu. Kırkıcı, “Biz saksı çiçeği değiliz” derken eski ve yeni dönem yöntemleri yeniden gündeme geldi.

YAZICI KOMİSYON GÖRÜŞÜNÜ AÇIKLADI

Silivri Belediyesi'nin Nisan Ayı meclisinde görüşülen ve oybirliği ile karara bağlanan konuları arasında “Silivri İlçesi, Yat Limanı, Barınak, Yeni Balıkçı Barınağı ve Dolgu Alanı Kıyı Düzenlemesi Amaçlı 1/5000 Ölçekli Revizyon + İlave Nazım İmar Planı” ile “Silivri İlçesi, Yat Limanı, Barınak, Yeni Balıkçı Barınağı ve Dolgu Alanı Kıyı Düzenlemesi Amaçlı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı” teklifleri yer aldı. İmar ile Çevre ve Sağlık Komisyonunun görüşünü açıklayan Celalettin Yazıcı, “Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ile Kıyı Yapı ve Tesislerinde Planlama ve Uygulama Sürecine İlişkin Tebliğinin hükümleri uyarınca planların hazırlandığı mütalaa edilmiş olup; söz konusu imar planı teklifleri oy birliği ile uygun olduğu değerlendirilmektedir” dedi.

KIRKICI: EKONOMİK YAŞAMA FAYDALI OLACAK

CHP Grubu adına Süheyl Kırkıcı söz alarak şu ifadelerine yer verdi: “Marinalar, turizm potansiyeli olan şehirlere değer kazandırır. Bu projenin başlama olasılığı belki de Silivri'de eğlence merkezlerinin, fuar alanlarının, otellerin yapılmasını hızlandırabilir. Belki de turizm potansiyeli açısından büyük öneme sahip Kale Mahallesi'nin tarihine ve kültürüne uygun restorasyonunu da hızlandırabilir. Toplum yararı niteliğinde yüründüğünde yöre halkının ekonomik yaşamının da faydalı olacağını düşünüyorum.

“BİRÇOK SORU ORTADA DURUYOR”

Bugün onayını vereceğimiz proje marinanın ya da balıkçı barınağının nasıl olacağına ilişkin hazırlanın Marina Projesi değil. Marinanın ve balıkçı barınağının Bakanlık tarafından yapılan imar planlarına ilişkin görüşümüz soruluyor. Komisyon olarak böylesine önemli bir plan üzerine iki kez toplandık. Bürokrat arkadaşların anlattığına göre 30 günlük süre dolmak üzere ve karar vermemiz gerekiyordu. Daha önce de mecliste tartışmıştık, bu proje yeni değil. Yeni olan Marina'nın bitişiğinden sonrası, balıkçı barınağının tekrardan düzenlenmesi, Silivri Belediyemizin eklenmesini istediği alan olarak görülen kısım. Böylesi önemli bir projenin üzerine daha çok tartışılması gerekmekte ama süremiz dolmak üzere olduğu söylendi. Belki de görüşümüzün olumlu olacağı varsayıldığından konuya olumlu yaklaştık. Ancak birçok soru da ortada duruyor. En önemlisi şu anda ihtiyacı karşılamayan ulaşımın nasıl çözüleceğine ilişkin bir öneri yok.

“ÇÖZÜM GELİŞTİRİLMELİ”

Dolgu alanları, falezlerin kırılgan ve kaygan yapısı, Boşnak Bahçe tarafında heyelan ve kopma riski de konuşulması gereken unsurlar. Genel olarak bakıldığında Silivri sahilini boydan boya kapsayacak dalgakıranın dev bir isnat duvarı olarak algılayın. O güzelim büyülü manzarayı yok edeceğini de üzülerek şimdiden görebiliyoruz. Umarız projelendirme sürecinde bunlara çözüm geliştirilebilir.

“BAKANLIĞIN GÖRÜŞ TALEBİNE EVET DİYORUZ”

Burası Silivri'nin en ilgi çeken yeri. Silivri halkı için de süreç içerisinde getirisini, götürüsünü, ekonomik ve sosyal yaşamına ilişkin planın tartışılmasını sağlamalıyız. Balıkçıların da görüşlerine başvurulması, kaygılarını ve önerilerini alacak toplantılar düzenlenmeli. Tüm süreçlerden Silivri halkının bilgilendirilmesini istiyoruz. Biz Bakanlığın görüş talebine evet diyoruz. Karşı değiliz. Dileğimiz her dönem siyaseti konu edilen bu projenin eksiklerinin giderilerek Silivri halkı ve balıkçılarımızın yararına olacak şekilde gerçekleşmesini sağlayacak çalışmaların yapılması.”

YILMAZ: İBB DAHİL BİRÇOK KURUMDAN GÖRÜŞ ALINACAK

Başkan Volkan Yılmaz, Kırkıcı'nın ardından söz alarak, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahil birçok kurumdan görüş alınacağı aşikar.

“BALIKÇILARIN DAHA İYİ ÇALIŞABİLECEKLERİ ONLARA ÖZEL BARINAK İNŞA EDİLECEK”

Yanılmıyorsam 1993 yılındaki planda revize var. O planda da şuan endişe ettiğiniz balıkçı kardeşlerimiz, yalnızca onlara ait, faaliyetlerini yapabilecekleri bir balıkçı barınağı onlar için daha uygun. İçerisinde balık restoranların olduğu bir barınak inşa edilecek.

“CHP'Lİ YÖNETİCİLERİN SUYU BULANDIRMA ÇABALARINA ALIŞTIM”

Güzel hedefler için yola çıkıldığında CHP'li yöneticilerin evet dedikten sonra ama, fakat, lakin ile suyu bulandırma çabalarına alıştım. Biz yalnız afiş belediyeciliği yapmıyoruz. 10 Yıl boyunca onlarca proje astınız. Bir tanesini gerçekleştiremediniz. Otopark, meydan, marina yapıyoruz deyip bunları billboardlarda bıraktınız. Endişe ettiğiniz konu yok istinat duvarı, yok balıkçılar… Onlarca kurumdan görüş alınacak. İBB bunlara dahil. Çok arzu ederseniz İBB ile beraber muhalefetinizi devam ettirirsiniz.

“RANT ODAKLI DEĞİL, HALK ODAKLI PROJEYİ HAYATA GEÇİRME ÇABASINDAYIZ”

İnşallah Cenabı Allah bize güç verir de bu projeyi Silivri'ye kazandırırız. Bugün bu salonu şereflendiren hangi arkadaşım sahile indiğinde limanın içerisindeki görüntülerden hoşnut? Hiç birimiz değiliz. Derme çatma yapılar, kaçak binalar, yangınlar, kundaklamalar v.s. Kimseyi mağdur etmeden burayı disipline edip rant odaklı değil, halk odaklı bir projeyi hayata geçirme çabası içindeyiz. Destek veren herkese teşekkür ederim.”
Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

“BİZ SAKSI ÇİÇEĞİ DEĞİLİZ”

Oylamanın ardından Kırkıcı ile Başkan Yılmaz arasında tartışma devam etti:
Kırkıcı, “Biz burada saksı çiçeği değiliz herhalde. Komisyon üyeleriyiz.”
Başkan Yılmaz: Size öyle bir şey mi söylendi?
Kırkıcı: Koca bir proje için bir iki kelime söylenmeyecekse o zaman burada ne işimiz var? Bunlara bile tahammül edemediğiniz bir ortamdasınız. Kendinizi sorgulamanızda fayda var?
Başkan Yılmaz: Teşekkür ederim.

“RAHATSIZLIK DUYULMAZ, SAĞLIKLI DEĞERLENDİRME İÇİN TEŞEKKÜR EDİLİR”

Kırkıcı: Projeye destek verdiğimiz ama'ların hepimizin kafasındaki soruların işaretleri, hatta komisyon üyelerimizin bir bölümünün dahi kafalarındaki soru işaretleri olduğunu bildiğimden söylüyorum. Bunlardan rahatsızlık duyulmaz. Sağlıklı bir değerlendirme yapıldığı için teşekkür edilir.

“CEZALANDIRILAN CHP DEĞİL, SİLİVRİ HALKIYDI”

Bizim dönemden bahsediyorsunuz. Evet, iki önemli projeyi söyleyeyim. Biri, Kültür Merkezi'ydi. Neden yapamadığımızı çok iyi biliyorsunuz. Tahsis süreci dolmuştu, onu AK Parti hükümeti yenilemedi ve biz yapmaktan men edilmiş olduk. Kısa köprü dediğiniz yerin, teneke veya brandalarla çevrildiği halini diyorsunuz, kaymakamlık arkası o da öyle. O dönem yoktunuz bilmezsiniz ama Silivri halkı bunların acısını çekti. Orada cezalandırılan CHP değildi, Silivri halkıydı.
Siz geldiniz, iki dakikada Ankara'dan izinler alındı. Kısa köprüyle uzun köprünün tadilatları bitirildi. Sonra kahraman gibi dolaşıyorsunuz ortalıkta. Buna müsaade edilebilir mi?
Bütün onayları bilinçli verdik. Üstünkörü olsun da nasıl olursa olsun, sorgulamadan karar verelim dediğimiz kararlar değil. Bunu herkes görüyor. Siz de görürseniz daha mutlu oluruz.

“MAZERET ÜRETMENİZDE ÜSTÜNÜZE YOK”

Başkan Yılmaz: Silivri halkına mahcupsunuz biliyorum. Söz verdiklerinizi yapamadınız ama şöyle bir özelliğiniz var; yapamadığınız her iş için mazeret üretmenizde üstünüze yok. Büyükşehir yaptırmadı, Bakanlık yaptırmadı, elektrikler kesikti, sular akmıyordu.

“BU İŞLERİ BECEREN CHP'Lİ BELEDİYELER VAR”

Mazeret üretmeden bu işleri beceren CHP'li belediyeler var. Büyükçekmece Belediyesinin Atatürk Kültür Merkezi yapımını kim engelledi? Yaptılar. Yüzme Havuzu yapan CHP'li ilçeler var. Kapalı Spor Salonu yapanlar var. Türkan Saylan Kültür Merkezi'ni Maltepe Belediyesi yapmadı mı?
Silivri'ye olan mahcubiyetiniz karşısında biraz susacaksınız. Zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalıştıkça kelimeleriniz havada uçuşuyor. Benim burada olmamla olmamamdın giriyorsunuz. Yok iki dakikada izinleri alıp kahraman gibi dolaşmamdan söz ediyorsunuz. Bunlar hoş şeyler değil. Ben her şeye tahammül ediyor ve size her seferinde söz veriyorum. Sizin üslubunuzla bugün size cevap vermeyi düşünmüyorum.

BALCIOĞLU: KARARI DESTEKLİYORUZ

CHP Grup Başkanvekili Bora Balcıoğlu konuyla ilgili son olarak söz alarak, “Başkanım arkadaşlarımın çalışmalarını meclise sunmaları gayet doğal. CHP olarak bizler hiçbir zaman Silivri'nin yararına olacak herhangi bir projeye “hayır” demeyiz çünkü derdimiz Silivri. Biz dert sahibiyiz. Dert sahibi olmayan dertlinin halinden anlamaz. Halk odaklı her projenin sonuna kadar arkasındayız. Biliyoruz ki bir yat limanı projesi, Silivri'yi turizm açısından geliştirecek, zenginleştirecek, hem ekonomik, hem turizm alanında, hem de sosyal olarak ilçemizi kalkındıracak. CHP olarak kararın sonuna kadar yanındayız. Arkadaşlar çekincelerini belirttiler, değerlendirilir” dedi.
Sevginar SALİ

YORUM YAP