LGS İlk Yerleştirme Sonuçları açıklandı

LGS İlk Yerleştirme Sonuçları açıklandı

23.07.2019 10:25:40

2019 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Yerleştirme Sonuçları, 22 Temmuz 2019 tarihinde açıklandı.

2019 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında İlk Yerleştirme Sonuçları, 22 Temmuz 2019 tarihinde açıklandı. MEB, sonuçlarla ilgili hazırladığı ön raporunu paylaştı.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından hazırlanan raporda, sınav sonuçlarına dair şu bilgiler paylaşıldı: “Ortaokuldan mezun olan öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeleri iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Merkezi yerleştirme ile Liselere Geçiş Sistemi Kapsamında uygulanan Merkezi Sınava katılan öğrenciler, bu sınavda gösterdikleri performansa göre sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmektedir. Yerel yerleştirme ise Merkezi Sınava katılma durumundan bağımsız olarak öğrencilerin ikamet ettikleri bölgede veya yakın bölgelerde tercihleri doğrultusunda sınavsız öğrenci alan okullara yerleştirme sürecini ifade etmektedir.

“ÖĞRENCİLERİN %95'İ İLK YERLEŞTİRME SONUCUNDA BİR ORTAÖĞRETİM KURUMUNA YERLEŞTİ”
2019 yılında ortaöğretim kurumuna yerleşmek için merkezi ya da yerel yerleştirme tercihi yapan öğrencilerin %95'i ilk yerleştirme sonucunda bir ortaöğretim kurumuna yerleşmiştir.
Merkezi olarak yerleşen öğrencilerin Merkezi Sınavda bulunan alt testlerdeki performanslarını değerlendirmek için doğru cevap sayısı dağılımları incelenmiştir. Soru sayısı 20 olan alt testler arasında öğrencilerin doğru cevap sayısı ortalaması Türkçe alt testinde 17,42, Matematik alt testinde 11,14 ve Fen Bilimleri alt testinde 15,62 olarak hesaplanmıştır. On soru bulunan alt testler arasında öğrencilerin doğru cevap sayısı ortalamasının T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde 9,32, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinde 8,89 ve Yabancı Dil alt tesinde 7,83 olduğu belirlenmiştir.
Öğrencilerin ortaokulda gösterdikleri akademik başarılarının bir göstergesi olan Okul Başarı Puanları (OBP) ile Merkezi Sınav Puanları arasındaki ilişki incelenmiştir. İki puan türü arasındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon katsayısı hesaplanmış, OBP ile Merkezi Sınav Puanları arasında güçlü ve pozitif (ρ=0,825) bir ilişkinin bulunduğu belirlenmiştir.

DOLULUK ORANI
Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının doluluk oranı 2019 yılında %99,57'ye ulaşmıştır. Anadolu Lisesi, Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi kontenjanlarının tamamı dolmuştur. Anadolu İmam Hatip Lisesi kontenjanlarının %99,92'si ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kontenjanlarının %97,60'ı dolmuştur.
Öğrencilerin mezun oldukları ortaokul türleri ile yerleştikleri lise türleri arasındaki ilişki incelenerek farklı okul türlerinden mezun olan öğrencilerin hangi lise türlerine geçiş yaptıkları belirlenmiştir. Ortaokul ve lise türleri arasındaki geçiş oranları, tüm lise türlerinde ortaokul mezunlarının en yüksek yerleşme oranlarına sahip olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlara göre farklı okul türlerinden mezun olan öğrencilerin tercih ettikleri lise türleri çeşitlilik göstermektedir.
2019 Liselere Geçiş Sistemi kapsamında yerel yerleştirme ile yerleşen öğrencilerin %52,05'i ilk tercihlerindeki ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiştir. Yerel yerleştirme ile bir ortaöğretim kurumuna yerleşen öğrencilerin ilk üç tercihlerinde seçtikleri okullara yerleşme oranı %91,08'dir. Bu sonuç, öğrencilerin büyük kısmının ikinci bir okul türü seçme zorunluluğunun olmadığı ilk üç tercihinden birine yerleştiklerini göstermektedir.

OKUL TÜRÜNE
GÖRE YERLEŞMELER
Okul türüne göre yapılan analizler, Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin %98,87'sinin, Anadolu İmam Hatip Lisesine yerleşen öğrencilerin %86,73'ünün, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin ise %78,79'unun ilk üç tercihine yerleştiğini göstermektedir. Liselere Geçiş Sistemi kapsamında merkezi ve yerel yerleştirme tercihi yapacak öğrencilere rehberlik etmesi amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ilk kez tercih rehberi hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda geliştirilen Merkezi Sınav tercih rehberinin görüntülenme sayısı 3.091.875, yerel yerleştirme tercih rehberinin görüntülenme sayısı 12.688.103 ve Mesleğim Hayatım portalının görüntülenme sayısı 1.679.250'dir.
Millî Eğitim Bakanlığı ile Sektör ve Bakanlık paydaşları arasında yapılan protokoller kapsamındaki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine yönelik öğrenci tercihleri, kontenjan doluluk oranları ve yerleşen öğrencilerin yüzdelik dilimleri incelenmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı ile ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında imzalanan protokol kapsamında kurulan ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine merkezi olarak yerleşen öğrencilerin en yüksek yüzdelik dilimi %0,46'dır.
Millî Eğitim Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine merkezi olarak yerleşen öğrencilerin en yüksek yüzdelik dilimi %1,26'dır. 2019 Merkezi Sınavda yüksek performans gösteren öğrenciler, ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini tercih etmiştir.
Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında Geleneksel Türk Sanatlarını Gelecek Nesillere Aktarma ve Yaşatma İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. Bu protokol kapsamında kurulan Cağaloğlu Geleneksel Türk Sanatları Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin kontenjanının dolduğu görülmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında turizm alanında nitelikli işgücünü yetiştirmek ve desteklemek amacıyla imzalanan protokol kapsamındaki 38 programın 30'unda kontenjanların tümü dolmuştur.
Mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmeyi amaçlayan diğer bir protokol de Millî Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Teknik Üniversitesi arasında imzalanmıştır. Protokol kapsamındaki 72 okulda bulunan 115 programın 104'ü tamamen dolmuştur. Ortalama kontenjan doluluk oranı %96,93 olarak hesaplanmıştır.
Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği protokolü kapsamındaki mesleki ve teknik eğitim programlarına öğrencilerin talebi oldukça yoğun olmuş ve 81 ildeki 115 programın 111'ine ayrılan kontenjan tamamen dolmuştur.”

NAKİL TARİHLERİ
Yerleştirme işlemleri 29 Temmuz - 2 Ağustos arasında Yerleştirmeye Esas 1. Nakil ve 5-8 Ağustos arasında Yerleştirmeye Esas 2. Nakil dönemlerinde devam edecektir. Bu iki dönemin ardından, herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler İl/İlçe Nakil Komisyonları tarafından yerleştirilecektir.
Haber:
Renginar SALİ

YORUM YAP