Korsan: Bugün sevinirsiniz yarın çok üzülürüz

Korsan: Bugün sevinirsiniz yarın çok üzülürüz

18.03.2017 09:58:59

Çevre Derneği yetkilileri, Greenpece avukat ve aktivistleriyle Çayırdere'de halkı Termik Kömür Santrali konusunda bilgilendirdi.

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, dernek yönetim kurulu üyeleri Ertuğrul Akçaoğlu ve Eyüp Mar, Greenpece'ten Avukat Deniz bayram ve aktivist Reşit Elçin ile birlikte Çayırdere'de üç kahvede toplantı düzenleyerek bölgede yapılması gündemde olan Termik Kömür Santrali hakkında vatandaşları bilgilendirdiler.

YER SAHİPLERİNE YASAL HAKLARI ANLATILDI
Çayırderelilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantılarda acele kamulaştırma kararı alınan bölgede yer sahibi olan kişilere yasal hakları anlatıldı. Greenpeace avukatı vatandaşlara; vekâletleri karşılığında, bunun dışında hiçbir ücret ödemek zorunda kalmadan onların adına dava açmaya hazır olduklarını ifade etti. Yargı sürecini ücretsiz olarak üstlenmeye hazır olduklarını anlattı.

BAYRAM: DAVA AÇMA VE TAKİBİNİ ÜCRETSİZ OLARAK ÜSTLENİYORUZ
Acele kamulaştırma kararının iptali konusunda iyimser olduklarını örnekler vererek aktaran Avukat Deniz Bayram, “Acele kamulaştırma kararı hakkında yürütmeyi durdurma talebiyle Danıştay'a başvuracağız.

“ENERJİ YATIRIMI, ACELE KAMULAŞTIRMAYA GEREKÇE SAYILAMAZ”
Bu çeşit kamulaştırma sadece acil durumlarda yapılabilir. Enerji yatırımı böyle bir kamulaştırmaya gerekçe sayılamaz. Tabi hiçbir şey belli olmaz ama yargıdan daha önce benzer durumlarda yürütmeyi durdurma kararı aldık. Bu açıdan Silivri ile ilgili de umutluyuz” dedi.

“BAZI İHMAL VE HATALARIN GERİ DÖNÜŞÜ OLMUYOR”
Deniz Bayram, daha önce termik kömür santral yapımının gündeme geldiği başka bölgelerde ilk aşamada itiraz etmeyen halkın yapım başladığında daha kendilerini ısrarla aradığını ancak yapılacak bir şey kalmadığı durumlarla ilgili üzüntüsünü paylaştı ve “Termik Kömür Santrallerin zararlarının bilinmemesi sonradan çok ağır sonuçlara yol açıyor. Yapım gündeme geldikten sonra bugün burada olduğu gibi itiraz konusunda yardımcı olmak için gittiğimiz bir bölgede halk bizi istemedi.
Yerleri değerleneceği için yatırıma olumlu yaklaştılar. İnşaat başladığında daha bizleri yardım için aradılar. Kamyon sirkülasyonundan evlerinden çıkamadıklarını söyleyerek yardım istediler. Ama elimizden gelen bir şey kalmamıştı. Bu olaydan çok büyük üzüntü duyduk. Kimi hataların, ihmallerin telafisi olmuyor maalesef. Çerkezköy'de de Silivri'de de insan sağlığı ve çevreye dair duyarlılığı görerek umutlanıyoruz. İnşallah Trakya'nın birinci sınıf tarım arazilerine, insanlarına yönelen bu cinayeti önleyebiliriz. Bunun için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini unutmayın” dedi.

“YERLERİN YARISI YERLEŞİK HALKIN ELİNDE DEĞİL”
Çayırdere'de acele kamulaştırma kararı alınan bölgede 180 civarında yer sahibi vatandaş olduğu değerlendirilirken, kömür termik santrali için ayrılan yeri kapsayan bölgenin yarısının yerleşik halktan kişilere ait olmadığı dile getirildi.

KORSAN: BUGÜN SEVİNİRSİNİZ, YARIN ÇOK ÜZÜLÜRÜZ AMA İŞ İŞTEN GEÇMİŞ OLUR
Bölge sakinleri Termik Kömür Santral yatırımına karşı olduklarını kesin bir dille belirtirken, Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, yerlerinin değer kazandığını düşüncesinin ne denli yanlış olduğunu yaptığı konuşmada aktardı. “Bugün 1 lira değerindeki tarlanıza 3 lira veriliyor diye sevinirken, yarın çevrede yakın-uzak bütün yerlerin değer kaybı, insan hayatının yok edildiği, çevre açısından geri dönüşü olmayan zararlar ve tam bir yıkımla karşı karşıya kalacağımızı unutmayın!” diye vatandaşları uyaran Korsan, sadece karşı olmanın yeterli olmadığını, yasal açıdan da herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı. Çevre Derneği ve Greenpeace olarak dava açacaklarını bunun yanı sıra yer sahibi vatandaşların da sürece müdahil olmasının önemi üzerinde duruldu.

DAVA AÇMAK İÇİN SON GÜN 22 MART
22 Mart 2017'nın itiraz ile yargıya başvurmak için son gün olduğunu belirten yetkililer plan değişikliği ve acele kamulaştırma kararlarının iptali için yasal yolları zorlama kararlılığında yer sahibi vatandaşlarla birlikte yürüme kararlılığını benimsediler.

ÇERKEZKÖY'DEN 128 DAVA AÇILDI
Silivri ile birlikte ortak Kömür Termik Santrali kaderini paylaşan Çerkezköy'den Belediye (acele kamulaştırma kararı verilen bölgede belediyenin de yerleri olduğu için bizzat müdahil olabildi) ve yer sahipleri dahil 128 dava açıldığı ifade edildi.
Sevginar SALİ

YORUM YAP