Kentsel Dönüşüm ve Afete Hazırlık Komisyonu gerilimi

Kentsel Dönüşüm ve Afete Hazırlık Komisyonu gerilimi

14.09.2020 10:47:04

Kentsel Dönüşüm ve Afete Hazırlık Komisyonu Perşembe günü yapılan Silivri Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısında CHP ile MHP arasında gerilime neden olurken, Başkan Yılmaz ve AK Parti adına söz alan Celalettin Yazıcı çalışmak için oluşuma şans verilmesini istedi.

Eylül ayı meclisinin 2. birleşiminde yer alan “Belediyemiz Kentsel Tasarım Müdürlüğünün adının ‘Etüt Proje ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü' olarak değiştirilerek Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin revizesinin yapılması ile Kentsel Tasarım Komisyonu adının ‘Kentsel Dönüşüm ve Afete Hazırlık Komisyonu' olarak değiştirilmesi” maddesi, hukuk komisyonu raporunun okunması ve kararın uygun bulunması neticesinde oy birliği ile kabul edildi.
Bu esnada CHP Grubu adına söz alan Süheyl Kırkıcı, “Deprem, topyekûn yürütülmesi gereken bir mücadele. Siz de zaten sık sık bunu vurguluyorsunuz. Resmi kurumlarımızın koordineli bir şekilde bu işi yürütmesi zorunlu. Bu konuda ciddi çabaların olduğunu da görüyorum. Biz esasen burada bir komisyon kurulması önerisi yaparken birkaç amacımızdan bir tanesi” derken araya giren Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Gücümüz nispetinde kentsel dönüşüme öncü ve destek olarak çalışacağız” şeklinde konuştu.

KIRKICI: BU YÖNETSEL ANLAMDA BİRAZ SAKAT
Açıklamalarını sürdüren Süheyl Kırkıcı, “Kentsel dönüşüme destek olan belediyemize, şirket kurulmasına da destek verdiğimiz gibi bu çabanıza da destek olabilecek nitelikte bir komisyonun varlığı sizin de yükünüzü hafifleteceği gibi belediye meclisinin daha çok katılımcı ve işlevsel olmasının önünü açmış olacağız. Komisyon kuralım bir kenara atalım değil, zaten Kentsel Tasarım Komisyonu bir yıl boyunca hiç toplanmamış bile. Bu amaçla komisyonlar kurulacaksa zaten hiç kurulmasın. Dünya kadar şey yapılıyor ama Kentsel Tasarım Komisyonu görüş bildirmiyor. Bu yönetsel anlamda biraz sakat.
Biz şimdi bu Kentsel Dönüşüm Koordinasyon ve Afete Hazırlık Komisyonunun kurulmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi deprem bilincinin tabana yayılmasında belediye meclisinin de işlevini hissettirecek çalışmaların içinde yer almasını sağlamak. Deprem hazırlıkları, toplanma yerlerinin ve konteynerlerin oluşturulması, tatbikatların yapılması v.s. Elbette ki bürokrasi bu konuda çaba harcayacaktır, harcıyor ama istiyoruz ki bu köprüyü kuralım, meclisi de katarak halkla belediyeyi ısındıralım. Dolayısıyla komisyonun çabaları, bu konuda çalışma yapan grupları da belediyemizde buluşturacak sorumluluğu üstlenelim. İsmini değiştirelim ama görev alanlarını da oturtabilirsek, görevlendirmeleri de katabilirsek bu belediyenin önünde bir engel değil, bu belediyenin önünde bir engel değil bilakis çalışmalarına destek olmak amacıyla diyoruz. Meclis üyeleri elini taşın altına koyabilsin” şeklinde çekincelerini sıraladı.

YILMAZ: BAŞTAN UMUTSUZ KONUŞULMASINI YADIRGADIM
Volkan Yılmaz, bunun üzerine söz alarak; “Kentsel Dönüşüm ve Afete Hazırlık Komisyonun başından negatif algılanmasını ve umutsuz bir konuşma yapmanızı esasında yadırgadım. Daha önce Kentsel Tasarım Komisyonu'nun bir faaliyet yapmaması Kentsel Dönüşüm ve Afete Hazırlık Komisyonun bir faaliyet yapmayacağı anlamına gelmemeli. Dolayısıyla komisyonların belediyenin, belediye başkanının önünü tıkayacak araçlar veya organlar olmadığını biliyoruz. Bu organların belediyenin çalışmalarını kolaylaştıracak, yol gösterecek, yol açacak, uyarıları yapacak veya yanlışlardan döndürecek organlar olduğundan hareketle adını Kentsel Dönüşüm ve Afete Hazırlık Komisyonu korduk. Bundan sonrası birbirinden kıymetli 31 tane arkadaşımızla beraber burada ortaya koyacağımız performansla alakalı. İnşallah dediğiniz gibi bu komisyon kağıt üzerinde kalmaz Sivil İnisiyatif, Mühendisler Odası, Mimarlar Odası, sivil platformlar, gönüllü dernekler, arama kurtarma ekipleri, Afet Koordinasyon Merkezi v.s. Projesi bitti binasını da yapacağı bir AKOM gibi Silivri'ye uyarlayıp ilçemizin bir Afet Koordinasyon Merkezini hayal ediyoruz.

“UMUTLUYUM, KENTSEL DÖNÜŞÜME VE AFET KOORDİ
ASYONUNA DESTEK OLACAK BİR KOMİSYON OLACAK”
Zabıta Müdürlüğümüzle beraber bir Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü binası, içerisinde her türlü donanımı olan afet anında Kaymakamın, Belediye Başkanının oradan bilgi alabileceği, arama kurtarma ekiplerinin dünyanın dört bir tarafına koşabilecek bir yapıyı da oluşturmak istiyoruz. Ben umutluyum, kentsel dönüşüme ve afet koordinasyonuna destek olacak bir komisyon olacak.
Komisyon çalışmaları içerisinde görev tanımlamaları zaten yapılacak” şeklinde konuştu.

AŞKIN'DAN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ
Yılmaz ile Kırkıcı arasında devam eden tartışmaya dahil olan MHP Grup Sözcüsü ve Hukuk Komisyon Başkanı Sultan Aşkın: “Komisyon kâğıt üzerinde kalmaması, işlevsel haline getirmek kimin inisiyatifinde? Biz meclis üyelerinin. Komisyonların üye sayıları, iktidar ve muhalefet oy oranlarına göre oluşturuluyor. Ben Süheyl beyden komisyona gelip bu konuları orada gündeme getirmesini beklerdim. Maalesef kendilerinden böyle bir yaklaşım göremedik. Kendilerini dün de aradım, gruplarını toplayamadıklarını ancak meclis toplantısı iki saat öncesinde toplanıp fikir beyan edeceklerini söylediler. Maalesef geçmiş aylarda da böyle bir yaklaşım izlediler. Kendilerini bu konuda eleştirmek istiyorum. CHP grubunun ve kendisinin alınan kararlara katılımcı olunmaması noktası eleştirisi oldu geçmiş meclis toplantılarında… Kendilerinin görevlendirdiği meclis üyelerinin bu fikirleri gelip komisyonda dile getirmesi bizim de diğer komisyon üyeleriyle uygun gördüğümüz takdirde meclise havale edilen konuları revize ederek önerileri doğrultusunda değerlendirerek bu şekilde getirmemiz. Şimdi komisyona havale edilmiş konuyla ilgili burada getirip öneri sunması hem komisyonların işlevsiz hale getirilmesi gibi bir fikir ortaya çıkıyor hem de burada görevlendirilen arkadaşlara saygısızlık olarak addediyorum. Zaten genel kurulda bu konunu görüşülüp oylamaya sunulacak idiyse komisyona havalesine gerek yoktu. Kendisinin bu eleştirisi kendilerinden kaynaklanan bir durum maalesef. Benim temennim de bundan sonra komisyonlarda kendi görüşlerini dile getirmeleri ve Silivri'mize olumlu bir muhalefet anlayışına katkı sunmaları, yoksa ‘evetçi' veya ‘hayırcı' bir muhalefet anlayışından gidemezler.
İkincisi; kendisinin bu komisyona yetkilerinin belirlenmesi talebi de usul açısından mümkün görünmüyor. Meclis Çalışma Yönetmeliğinde bu komisyonların görevleri belirlenmiş. Eğer meclise gelmeyecek bir konu varsa kentsel dönüşüm ve depremle ilgili komisyona havalesi mümkün değil. Bu komisyonun yetkisini ne kadar geniş tutarsak tutalım havale edilmeyen bir konu olduğu için toplanıp bir fikir beyan edilmesi mümkün değil. O zaman başka bir komisyon veya kurul olur o vakit değerlendiririz ama usul açısından bu talepleri kabul etmek mümkün görünmüyor. Dediğim gibi keşke komisyonda bu taleplerini iletseler değerlendirir, revize ederek meclise sunardık.”
Konuya ilişkin değerlendirme
şöyle devam etti:
Süheyl Kırkıcı: Ben Sultan hanıma saygımı kusur etmedim, zaten etmem de. Demek protokolen görüşmek konuşmak lazım. Biz size 4-5 ay önce bu komisyon önerimizi ayrıntılı bir şekilde verdik. Hep ertelendi.
Volkan Yılmaz: Ertelenmedi, pandemi dolayısıyla gecikti…
Süheyl Kırkıcı: Meclisimiz üç aydır faaliyette, bunlar komisyonda da konuşuldu ama anlaşılamadığı her haliyle belli. Sultan hanım iyi ki söz aldı ve nasıl anlaşılamadığını anlattı. Deprem gibi önemli bir afette Silivri Belediye Meclisini özgür kılmak isteyen bir çaba ve anlayış var. İşi başka noktalarda sıkışıp bırakmak gibi bir başka öneri var. Takdir tabi ki kamuoyunun, ancak bizim hangi biçimlerle toplantı yapıp komisyonlara geleceğimiz zaten belli. Bu tür konular haftada iki komisyonların toplanması suretiyle hayat bulur. Birincisinde görüşmeler, bilgiler paylaşılır. Sonra herkes grubuna döner ve grubunun aldığı kararı ikinci oturumda komisyona getirmek suretiyle karara bağlar. Bu, bugüne alınmış bir karar olduğu için fiilen mümkün olmadı. Önerimiz çok net. Biz de bekliyorduk ki komisyon önerimiz anlaşılmış, meclis üyelerinin aktif olarak bir yaklaşımla getirilecektir, görev tanımlamaları da belirlenmiştir v.s. Hiç bir şey yok. Ben size ne olacağını söyleyeyim. Madem bir konu varsa komisyon değerlendirir diyorsunuz, herhalde bu komisyondan hiç bir şey çıkmayacak. Zaten komisyon hiçbir tasarımda görüş bildirememiş çünkü toplanamamış. Ben sizin belediye başkanı olarak görevinizi rahatlatan bir öneri yapıyorum.
Volkan Yılmaz: Bunu komisyonun ilk toplantısında geniş geniş tartışırsınız. Oradan çıkacak sonuçları da gelir burada tartışırız. Bu komisyona negatiflik yüklemeyelim, karamsar olmayalım bir başlasın. Güzel ve pozitif yanından bakalım. Şirketimizle beraber bu komisyon güzel işler yapacak. Önemli olan elimizden geldiğince bina yenilememiz. Komisyonda görev alacak arkadaşlara başarılar diliyorum.
Celalettin Yazıcı: Şu anda yapılan bu tartışmalar komisyonun üzerine de büyük bir sorumluluk yükledi. Görev tanımları şu anda yapılmış oldu. İnşaat firması çok değerli, baştan beri de destekliyoruz. Bir öncü olacak. Komisyon da sanırım bu tartışmalardan yön aldı ve ilham alacak. Sorumlulukları büyük. Toplansınlar. Halktaki duyarlılığı artırmak, STK'larla Silivri'yi buluşturmak, halkı bilinçlendirmek, kentsel dönüşüm uygulamalarına katkı vermek, hızlandırmak ve yön vermek anlamında artık iki tarafa da büyük sorumluluk yükleniyor. Konuşmak yerine artık iş yapalım.
Gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.

YORUM YAP