Kalko: Bağış değil, vatan borcu

Kalko: Bağış değil, vatan borcu

15.10.2017 14:06:35

Kurduğu Ümit Kalko Vakıf olarak ailesi adına memleketi Kars'ta yaptırdığı Anadolu Lisesi'nin temel atma töreninde konuşan Mektebim Okulları Kurucusu Ümit Kalko, “Bağış değil, vatan borcumu ödüyorum” dedi.

Ümit Kalko Vakfı tarafından Cemile-Resul Kalko adına Kars ilinde milletimize bağışlanan Anadolu Lisesi'nin temel atma töreni 15 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirildi. Kars AK Parti Milletvekili Selahattin Beyribey, Kars Valisi Rahmi Doğan, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kars Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, Kars protokol üyelerinin diğer mensupları, Fox TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, gazeteciler İsmail Küçükkaya ve Deniz Zeyrek, iş adamları, ulusal ve yerel basın mensupları ve çok sayıda davetlinin katıldığı tören, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Akabinde İstiklal Marşımız okundu. Tören protokol konuşmalarıyla devam etti.

ALTUN, TEŞEKKÜR ETTİ

Kars İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, temel atma töreninde oldukları Anadolu Lisesi'nin Kars'a hayırlı olmasını dileyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Peygamber efendimiz, “Ya ilim öğreten ol, ya öğrenen ol, ya dinlenen ol, ya da bunları seven ol. Bir beşincisi olma ki helak olursun.” der. Kendisinin eğitimcisi olması ve nereye yatırım yapması gerektiğini en iyi şekilde bildiği için eğitime yönelmiş ve bu alanda Türkiye'de çok güzel bir yerde olduğunu da biliyoruz. Ülkemize hizmet ettiği bu yolda rabbim yar ve yardımcısı olsun. Yapılacak olan yatırımımız 3 bin 500 m2 alan içinde kurulacak olup, okulumuza 24 derslik, son teknolojiyle donatılmış laboratuvarlarıyla, 400 kişilik konferans salonu ve yanında kapalı spor salonu bulunan bir okul olarak Kars'ta okumak isteyen yaklaşık olarak 700 öğrencimize hizmet verecek. Ayrıca bundan sonraki bakım ve onarım giderleri, yapılmış olduğu vakıf tarafından karşılanacak. Doğduğu yeri unutmayan Ümit bey gibi birçok yatırımcı mevcut. Bu kişilerden büyük çoğunluğu burayı unutmamış, gittikleri yerde çalışmış, kazanmış, başarılı olmuş ve memleketine yatırım yapmış. 2003 Yılından bu yana 45 okulumuz eğitim yatırımı olarak hayırseverlerimiz tarafından yapılmış ve Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Bu vesileyle Kars'a yatırım yaparak eğitime katkı sunan bütün hayırseverlere teşekkür ediyor, kazançlarının bereketli, hayatlarının sağlıklı, günlerinin mutlu olmasını diliyorum.”

KALKO: BU BAĞIŞ DEĞİL, VATANIMIZA BORCUMUZDUR

Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Ümit Kalko, duygu ve düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: “Bugün baba ocağımızda olmaktan çok büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Böylesine anlamlı bir yatırıma ön ayak olmaktan şahsım ve ailem adına yaşadığım mutluluğu sizlerle paylaşmak istedim. Dün yerel basın mensuplarıyla röportaj yaparken “Çok büyük bir bağış yapıyorsunuz” dediler, ben de bağışlamak çok büyük bir tabir, bu benim kul olarak yapabileceğim bir şey değil, aslında biz vatanımıza borcumuzu ödüyoruz dedim. Bu böyle. Bu ülkede ekmeğini kazanan tüm hemşerilerimizin yaptığı gibi bizlerin de bulunduğu, atalarımızın doğduğu yerlere destek olmalıyız. Milletimizin işlerini kolaylaştırıcı faaliyetlerde bulunmamız gerekmekte.

“VATANSEVERLİK, İYİ BİR EĞİTİMDEN ÖNCE GELİR”

Eğitim kurumları, bütün ülkelerde çok stratejik yerlerdir. Müfredattan tutun da kaç yıllık olacağı, kaç yaştan başlayacağı, nasıl bir gelecek tasarladığımız bilgisini verir. Ben sadece iyi bir eğitim vermenin tek başına yetmeyeceğini aynı zamanda da vatansever nesil oluşturmanın iyi bir eğitim vermekten daha önce geldiği kanaatindeyim. Yaklaşık 1.5 yıl önce 15 Temmuz darbe kalkışmasına maruz kaldık. Yapanların kim olduğuna baktığımız zaman hepsi çok eğitimli insanlardı. Birçoğu orgeneral, komutan, mühendisti v.s. Ne yazık ki onlarda vatan, millet, bayrak sevgisi yoktu. Onun için eğitim yatırımlarımda da “Sizin kurumunuz hangi eğitim alanıyla ön plana çıkıyor?” diye sorduklarında biz vatansever olmak güdüsüyle ön plana çıkıyoruz. Tabi ki eğitim vererek de çağdaş, muasır medeniyetlere ulaşmayı hedef edindiğimizi söylüyoruz.

“5 YIL İÇİNDE KARS'IMIZIN DOKUNULMAMIŞ KÖY OKULU KALMAYACAK”

Kurduğumuz vakfın özellikle köy okullarında ciddi çalışmaları olacak. Onlara özellikle büyük önem veriyorum. Bugün burada 24 derslikli Anadolu Lisemizin temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Bir yandan da Kağızman'ın köyüm olan Karabağ köyüne ilkokul ve öğretmenlerimize lojman yapacağız. Yakın bir zaman içerisinde ulusal basında da duyuracağımız köy okullarımızın yeni konseptiyle bir bağış kampanyası başlatmayı düşünüyorum. Buna gücüm yettiği kadar kendim de ön ayak olacağım. Beş yıl içerisinde Kars'ımızın dokunulmamış köy okulunun kalmaması temenni ediyorum. O noktada şahsım ve ailem adına her şeyi yapacağıma söz veriyorum. İnşallah bu eğitim kurumumuzda vatanına, milletine ve bayrağına sahip çıkan, vatan sevgisi olan, akıl ve bilim yolundan gidecek nesillerin yetişmesine hep beraber vesile oluruz. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

KARAÇANTA: SON DERECE MUTLU VE MEMNUNUZ

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, törende yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: “Eğitimde kalitenin arttırılması ve çocuklarımızın daha güzel mekânlarda eğitim öğretim görebilmesi için en önemli okullar zincirine sahip Mektebim Okulları'ndan birinin temel atma töreni için toplanmış bulunuyoruz. Bu bizi son derece mutlu ve memnun etmektedir. Temele atılacak harç bile geleceğimizi aydınlatacak, çocuklarımızın eğitimine katkı sunacak. Bir milletin gelişmesi, kalkınması, gelecek yarınlara daha iyi adımlar atabilmesi için en önemli yatırımlardan biri olan; okul açılışı için bir aradayız. Sevinçli ve gururluyuz. İş adamımız Ümit Kalko'ya sonsuz teşekkür ediyorum. Karslılar, her zaman sizlerin yanında olacaktır. Eğitim yuvasının açılması öğretmenler ve öğrenciler arasındaki rekabeti hızlandırır, dolayısıyla eğitim kalitesini yükseltir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun.”

BEYRİBEY: KALKO VE AİLESİNE HUZURLARINIZDA TEŞEKKÜR EDİYORUM

AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, törende yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: “Bugün Kars'ımız için önemli yatırımlardan bir tanesinin daha temeli atılıyor. Kalko Vakfı'ndan Allah razı osun. Ümit bey, sevdiği ana ve babasının yurdundaki eksiklikleri görerek Kars'a 24 derslikli okul ve köyüne ilkokul yaptırıyor. Huzurlarınızda kendisine ve ailesine çok teşekkür ediyorum.

Şu anda Kars'ta 598 tane okul var. Üç'te birini son 15 yılda yaptık. Kız çocuklarımızın ve maddi durumu kötü olan çocukların okuyabilmesi bizim için çok önemli. Bütün eğitim yuvalarını gözden geçirmemiz lazım. İnşallah bu okulumuzun açılışında bakanımızla birlikte oluruz. El ele vereceğiz ve çocuklarımız daha iyi noktalara gelecek. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

DOĞAN: EĞİTİME YAPILAN YATIRIM, GELECEĞE YAPILANDIR

Kars Valisi Rahmi Doğan, duygu ve düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: “Ümit kardeşimiz memleketine güzel bir yatırımla geldi. Eğitime yapılan yatırım, geleceğe, gençlerimize yapılan yatırım demektir. İnşallah 24 derslikli okulumuzun açılışını seneye de burada hep birlikte yaparız. Hükümet olarak da eğitim alanına ciddi yatırımlarımız var. Kars'ın geçmişine bakarak da ciddi insanlar; iş adamları, politikacılar yetiştirmiş bir şehir olduğunu görüyoruz. Özellikle köy enstitüleri döneminde memleketimize ciddi anlamda insan kaynağı yetiştirmiş. Bu gün devlet olarak da kimi yatırımları yapıyoruz.

“ÜMİT KARDEŞİME, ŞAHSIM VE DEVLETİM ADINA ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”

Biraz sonra temelini atacağımız 24 derslikli Anadolu Lisemizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Eğitim tek başına yeterli değil, yanına vatan sevgisini, başarıyı koymak lazım. Vatan ve milletini seven nesiller yetiştirmek için gayret göstermeliyiz. İnşallah bu okulumuzda vatan ve milletine hayırlı nesiller yetişir. Hayırsever Ümit kardeşimize yapmış olduğu yatırımdan dolayı şahsım ve devletim adına şükranlarımı sunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

PLAKET TAKDİMİ

Konuşmaların ardından temel atma töreninde Ümit Kalko ve abisi Prof.Dr. Yusuf Kalko, AK Parti Milletvekili Selahattin Beyribey ve Kars Valisi Rahmi Doğan'a katkılarından dolayı birer teşekkür plaketi takdim ettiler.

Folklor ekiplerinin yöresel oyunları ve sporcuların gösterileri ile renklenen temel atma töreni dualar eşliği ve kurban kesimleri ile gerçekleştirildi.

Engin AKIN/Renginar SALİ

 

YORUM YAP