İstanbul’un Fethi kutlandı

İstanbul’un Fethi kutlandı

5.06.2023 11:39:34

İstanbul'un Fethi, Değirmenköy Borsa İstanbul Çok Programlı Anadolu Lisesi tarafından sunulan programla kutlandı.

29 Mayıs İstanbul'un Fethi dolayısıyla Değirmenköy Borsa İstanbul Çok Programlı Anadolu Lisesi tarafından hazırlanıp sunulan program, 31 Mayıs'ta Önder Yılmaz Sahnesi'nde gerçekleştirildi.1_17
İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, AK Parti İlçe Başkanı Ekrem Pamuk, İYİ Parti İlçe Başkanı Gökhan Ceylan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Telat Deniz, İlçe Emniyet Müdürü Cemil Erim, İlçe Müftüsü İsa Sağlam, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Ümit Yılmaz ve Can Cihangir Turan, öğretmen ve öğrenciler programa katılanlar arasındaydı.
Değirmenköy Borsa İstanbul Çok Programlı Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni İlkyaz Ertaş tarafından sunulan program, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Kur'an Tilaveti okundu.4_55
SEĞMEN: FETHİN 569. YILINI GURURLA KUTLUYORUZ
Günün anlam ve önemini belirten konuşma Okul Müdürü Alptekin Seğmen tardından yapıldı.
Seğmen, konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Türk ve Dünya tarihinde çağ açan ve çağ kapatan dönüm noktası olan İstanbul'un Türkler tarafından fethinin 569. yılını gururla ve iftiharla kutluyoruz.
1453 tarihinden sonraki dönemde milletimiz, küresel dengeleri değiştiren muazzam bir kudret olarak tarihteki yerini almış, gönüllerde taşınan cihan hâkimiyeti ülküsü bu olayla uygulanma imkânını bulmuştur.
Bu tarihten itibaren insanlık, hem Türklerin fütuhat ve adalet ruhu ile karşılaşmış, hem de fethi kutlu peygamberimiz tarafından müjdelenen bu kentle birlikte inançlarımızın huzur verici mesajıyla doğrudan tanışmıştır.
Ecdadımız, fethettiği bu kenti medeniyetin ve küresel yönetimin de başkenti yapmış, sahiplenmiş, her yanını Türk-İslam eserleriyle donatma başarısını göstermiştir.
“OSMANLI BARIŞI”
İstanbul'un fethi ile birlikte, “Osmanlı Barışı” olarak tanımlanan hakkaniyet ve insaniyete saygı esasına dayanan birlikte yaşama projesi de gerçekleşme imkanı bulmuştur.
Türklerin yönetiminde ve Türk devletinin hakemliğinde, karşılıklı tahammül, işbirliği ve saygıya dayalı bu beşeri düzen, yüzyıllar boyu Türkleri bir kurtarıcı olarak gören üç kıtadaki mazlumların da özlemi olmuştur.
“TARİHİ BİR ÜLKÜ VE MİLLİ ŞUURUN İFADESİ”
Bu kentin Türklerce sahiplenilmesi aynı zamanda, Büyük Türk Hakanı ikinci Mehmet'i “Fatih” yapan tarihi bir ülkünün ve milli şuurun da ifadesi ve sonucudur.
Ertuğrul Gazi'den başlayarak şekillenen bin yıllık tarih içerisinde, uğruna verdiğimiz şehitlerimizle Anadolu toprakları her geçen yıl vatanlaşmıştır.
Bu toprakları vatan yapan aziz ecdadımızdan devraldığımız mirasın, omuzlarımıza yüklediği görev elbette ağırdır. Ancak bu kutlu vazifeyi yerine getirmek için ihtiyacımız olan cesaret ve ilham şanlı tarihimizde fazlasıyla mevcuttur.
Bilge Kağan'dan, Alparslan'a, Osman Gazi'den Fatih'e, Kanuni'den Atatürk'e kadar bağını ve ülküsünü kopmadan gelen muhteşem nesillerin kılavuzluğu büyük Türk milletini tarihte olduğu gibi yine hak ettiği yere mutlaka yükseltecektir.
Bu vesile ile bir çağı değiştiren bu çok anlamlı günde büyük Türk milleti için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve başta büyük ceddimiz Fatih Sultan Mehmet olmak üzere kahraman ecdadımızı saygı ve minnetle anıyor hepsine Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum.”
Tarihin dönüm noktalarından biri olan İstanbul'un Fethinin 569. yıl dönümü heyecanını yaşıyoruz. İstanbul'un Fethi kutlu olsun.”
İstanbul'un Fethi ile ilgili video gösterimi izlendi. Arif Nihat Asya'nın ‘‘Fetih Marşı'' adlı şiiri okulun 11. Sınıf öğrencisi Baran Kuzu tarafından okundu. Program, Mehteran Takımı'nın gösterisiyle son buldu.
Renginar SALİ

 

YORUM YAP