Işıklar: Insanları dolandırıyorlar

Işıklar: Insanları dolandırıyorlar

28.05.2015 10:50:50

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, ilçemizde yatırım yapmak isteyen kişileri dikkatli olmaları konusunda uyardı. "Silivri ve köylerinde imarlı arsa satışı diye hisseli satışlar yapılmaktadır. Bu yerlerin müstakil hale gelebilmesi için tüm hissedarların onayı gerekir. İfraz ve inşaat yapabilmek için tüm hissedarların muvafakati gerekir. İmar uygulaması yapılmadan satın alınan arsalar vatandaşlarımızı sıkıntıya düşürmektedir.  TV kanallarından yapılan satışlara dikkat edilmesi gerekiyor. Halkımız satın alacakları yerle ilgili belediyemizden her türlü teknik bilgiyi alabilirler” diyen Işıklar, arazi rantiyecilerinin tuzağına dikkat çekti.

"ARAZİ MAFYASININ TERÖRİZE ETTİĞİ BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ”
Vatandaşların mağduriyet yaşamaması için gazetemiz aracılığıyla kamuoyuna açıklama yapan Özcan Işıklar’ın konuya ilişkin ifadeleri şu şekilde: "Alipaşa ve Çanta’da başımıza musallat olmuş bir bela var. Tarım arazilerinde yasal olmayan, hiçbir plan standardına uymayan kâğıt üstünde bölünmeler yapıp millete satıyorlar ve aldatıyorlar insanları. Çok ciddi bir rant oluşmuş. 100 dönüm yeri alıyor, kafasına göre bölüyor, ‘burası senin’ diyor oysaki alakası yok, aslında 100 dönüm yere ortak oluyorsun. 1000 metresini 80 bin liraya satıyorlar, inanılmaz bir rakam. Seneye yerin 150 bin lira edeceğini yani rant sağlanacağını söylüyorlar. İnsanlar resmen dolandırılıyor.
Bu yağmalamaya karşı devletin bütün kurumlarının duyarlı bir şekilde ilgilendiklerini biliyorum ama bunun önlemenin yolu insanların bu yerleri almamasından geçiyor. Arazi mafyasının terörize ettiği bir durum söz konusu.

"İMAR ALANI İÇİNDE KALAN YERLER ÜZERİNDE İMAR HAKKI OLACAK DİYE BİR GARANTİ YOK”
Televizyonlarda çıkıyor. RTÜK bir lafa bakıyor da bunları görmüyor mu? İmar planı olan yerlerde hisseli satış yasal. Hisseli satış yaparken buranın imar planı içinde olup olmadığı soruluyor. İçindeyse içinde diyoruz, bunu da belge gibi koyuyorlar. Noterden de bir yazı alıyorlar; ‘hakkıma düşen imardan fazlasını yapmayacağımı taahhüt ederim’ diye.  Burada imar hakkı olmayabilir, noterin bu işlemi yapmaması lazım. Bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. İmar alanı içinde kalan yerler üzerinde imar hakkı olacak diye bir garanti yok; tarım arazisi, park, okul, cami yeşil alan ya da yapı yasaklı bir yer olabilir. İmarlı alan diye her yere bina yapılacak diye bir kural yok.

"MAHALLE OLMANIN GETİRDİĞİ BİR SIKINTI”
Köylerin mahalle olmasının getirdiği en önemli sıkıntılardan birisi bu. Köyler mahalle olunca plana giriyor hem vergi artıyor hem de böyle sorunlar çıkıyor. Mücavir alanken imar verilmiyordu ama mahalle olduğu zaman Nişantaşı’nın Alaskargazi Caddesi ile bir Çavuşlu bir Danamandıra aynı oluyor. Plan içinde ve imarlı diyorsun ama ne imarı var üstünde bunun araştırılması lazım? Tarım, tarıma dayalı sanayi imarı var. Bu Silivri için ciddi bir tehlike. Uyarıyoruz, yazılar asıyoruz.

"SİLİVRİ’Yİ YOĞUN İMAR HAREKETLERİNDEN KORUYACAĞIZ”
Oralar yapılaşmaya kapalı olduğunda ancak parsel büyüklüğü 20 bin metrenin üstündeyse tarımsal amaçlı yapı yapılabilir. Tarımsal alanları korumak varlık nedenimiz. İyi tarım ürünleri, endüstriyel tarım, ekolojik tarım gibi örnekleri yaparak, toprakların verimli işletilmesini sağlamak bizim görevimiz. Rezidans, AVM beklentileri olmasın. Silivri’yi Esenyurt, Beylikdüzü, Ataşehir, Başakşehir, Halkalı gibi yoğun yapılaşmanın olduğu imar hareketinden uzak tutacağız.
Planlar aslında yaşam biçiminin kâğıda dökülmüş halidir. İstanbul’un neresine giderseniz gidin, yeterli donanıma sahip olmadığı şu haliyle bile Silivri, yaşanacak bir çekim merkezi oluşturuyor.

"SİLİVRİ, TARİHİ, KÜLTÜREL DEĞERLERİ, TURİZM POTANSİYELİYLE, TARIM VE SANAYİSİNİN OLUŞTURDUĞU EKONOMİK POTANSİYELİYLE DİNAMİK BİR İLÇE”
Geçtiğimiz gün Yunanistan’ın en ünlü seyahat acentalarından biri olan
Vergina Travel Şirketi yetkilileri ziyaretime geldiler. Fener Rum Patrikhanesi’ne yılda 500 bin kişi getiriyorlar. "Silivri’ye 500 bin kişi getirebiliriz” diyorlar ve otobandan geçerken artık Silivri’ye girmeye başladılar. Uygun oteller, restoranlar, kafeler, hizmet alacakları alanları sağlamakta yetişemiyoruz, sıkıntımız bu. Silivri’nin turizm, din ve kültür, tarih açısından müthiş bir potansiyeli var. Çevreyle dost ve barışık bir sanayisi, sektörel olarak birbirleriyle çelişmeyen bir yapısı var. Bu dengeyi korumak zorundayız.”

Hazal BAŞARAN/ Sevginar UYGUN

YORUM YAP