İbrahim Arıkan’ın ismi yaşatılacak

İbrahim Arıkan’ın ismi yaşatılacak

8.01.2018 10:22:16

Silivri Belediye Meclisi, vefa örneği sergileyerek anlamlı bir kararın altına imza attı. İlçemizin manevi önderlerinden, Arıkanlı Holding'in Kurucu Başkanı, eğitim duayeni, işadamı Dr. İbrahim Arıkan'ın ismini, Yeni Mahalle, Dr. Sadık Ahmet Caddesi, Nedim Beyazgül Sokak'ta yapılacak olan rekreasyon amaçlı parkta yaşatma kararı aldı.

Silivri Belediye Meclisi'nin Ocak ayı toplantısının II. Birleşiminin I. Oturumu, 5 Ocak Cuma günü, saat 11.00'da gerçekleştirildi. Yaklaşık 1 saat süren meclis toplantısına Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyelerinden Doruk Bulut, Mümin Koçoğlu, Semih Ayeş, Ünal Doğrul, Hakan Sefa, Mehmet Bulut ve Cengiz Aksu; Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis Üyelerinden ise Rıfat Kutlu mazeret belirterek katılmadı. Toplam 6 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda; 5 madde oybirliğiyle karara bağlanırken, 1 madde ise oyçokluğu ile kabul edildi.

KARARA BAĞLANAN GÜNDEM MADDELERİ
• Gündemin birinci maddesinde ilçemiz sınırları içinde bulunan isimsiz cadde ve sokakların isimlendirilmesi ile ilgili İsim ve Tespit Komisyonu raporu görüşüldü.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ
Talep edilen “Naim Süleymaoğlu Sokağı” isminin verilmesi, Yeni Mahalle 67 Ada'da bulunan isimsiz sokakların 7147'den başlanıp 7159'a kadar numaralandırılarak Ekli Paftadaki şekilde isimlendirilmesi 5393 sayılı Belediye Kanunu 18/n maddesi ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu 7/g maddesi uyarınca, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne tavsiye meclis kararı alınmak üzere İsim Tespit Komisyonu oybirliği ile uygun bulundu.
• Gündemin ikinci maddesinde belediyede 2018 yılında sözleşmeli personel çalıştırılması ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu değerlendirildi.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ
Yapılan çalışmalar sonucunda belediye ve bağlı kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Tasnif Cetvelleri Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan ve Belediyemizce de onaylanan C12 grubu cetvellerinde boş bulunan 1 adet Avukatlık Hizmetleri Sınıfında, 32 adet Teknik Hizmetler Sınıfında ve 8 adet Sağlık Hizmetleri Sınıfında 5393 sayılı Kanunun 49. Maddesine istinaden Tam Zamanlı İş Sözleşmesi yapılmak suretiyle sözleşmeli personel çalıştırılması ve 2018 yılı için Maliye Bakanlığınca açıklanan taban ücretlerden olmak üzere ücretlerin ödenmesi oybirliğiyle kabul edildi.
• Gündemin üçüncü maddesinde Silivri Merkez Kentsel Sit Alanı ve Selymbria Antik Kenti Nekropolü III. Derece Arkeolojik Sit Alanı 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planına yapılan itirazlar ile ilgili İmar Komisyonu raporu ele alındı.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ
24.07.2017 tarihinde onaylanan ve 03.10.2017 ile 03.11.2017 tarihleri arasında belediye ilan tahtasında ve belediye internet sitesinde askıya çıkarılarak ilan edilen Silivri Merkez Kentsel Sit Alanı ve Selymbria Antik Kenti Nekropolü III. Derece Arkeolojik Sit Alanı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planına yapılan itirazlardan 2017 yılı Aralık ayında karara bağlanamamış olan dilekçeler görüşülmüş olup, itiraz dilekçelerinden bir adedi komisyonca uygun bulunmuş olup diğerleri uygun bulunmamıştır. Gündem maddesi oybirliği ile kabul edildi.
• Gündemin dördüncü maddesinde mülkiyeti Silivri Belediyesi'ne ait olan, ilçemiz Alibey Mahallesi,1832 ada,2 parselde kayıtlı taşınmazın satışı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ
Toplam 376,73 m2 yüzölçümlü, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında 4 Kat Konut Alanı, TAKS: 0,40 KAKS: 1,60 olarak planlanan, arsa vasıflı taşınmazın satışından elde edilecek gelirin, belediye hizmetlerinin yapılmasında kullanılmak üzere, toplam 396.000,00 TL muhammen bedel üzerinden, 5393 sayılı Belediye Kanununun 18/e ve 34/g maddeleri kapsamında satışının yapılması komisyon tarafından oyçokluğu ile uygun bulundu.
• Gündemin beşinci maddesinde ilçemizdeki binaların asansörlerinin işletme, bakım ve kontrolleri ile ilgili KBM Teknik Kontrol ve Belgelendirme Ltd. Şti. ile belediye arasında protokol yapılması ve bu konuda Belediye Başkanına yetki verilmesi ile ilgili Hukuk ve Plan Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ
Protokolün amacı, “Silivri ilçesi sınırları içerisindeki binalarda/yapılarda bulunan ve Silivri Belediyesi tarafından tescili yapılmış olan asansörlerin can ve mal güvenliği yönünden uygunluğunun tespiti, yürürlükteki asansör işletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliği ile ilgili standartlar çerçevesinde bahsi geçen asansörlerin yıl içerisinde en az bir kere kontrolünün yapılması, yapılan kontrol sonucunun raporlanması, güvenlik ve işletmeye yönelik tespit edilen eksiklerin giderilmesi, bina sorumlusu tarafından kontrolüne izin verilmeyen ya da eksikleri giderilmeyen asansörler için yönetmelikte belirtilen hükümlerin uygulanması suretiyle asansörlerin güvenli ve işletme yönünden uygun olarak kullanımını sağlamaktır. Ayrıca Silivri ilçesi sınırları içerisindeki yapılarda bulunan tescili yapılmamış asansörlerin tespit edilip, işletme yönünden uygunluk kriterlerini yakalaması için gerekli kontrollerin yapılarak sonuçlarının raporlanması suretiyle tescili yapılmamış asansörlere ait bir veri tabanı oluşturulması amaçlanmaktadır.” olarak ilam edildi. Gündem maddesi, komisyon tarafından oybirliği ile kabul edildi.
• Gündemin altıncı maddesinde ilçemiz Yeni Mah. Dr. Sadık Ahmet Cad. Nedim Beyazgül Sokakta yapılacak olan rekreasyon amaçlı parka Dr. İbrahim Arıkan isminin verilmesi ile ilgili İsim Tespit Komisyonu raporu görüşüldü.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ
İşadamı ve eğitimci Dr. İbrahim Arıkan adının anılarak yaşatılması amacıyla Yeni Mahalle, Doktor Sadık Ahmet Cad. Nedim Beyazgül Sokaktaki planlarda park alanı görülen alana yapılacak olan rekreasyon amaçlı parka Dr. İbrahim Arıkan isminin verilmesi 5393 sayılı Belediye Kanununun 18/n maddesi gereği komisyon tarafından uygun bulundu.

İBRAHİM ARIKAN KİMDİR?
1941 yılında Yozgat'ın Sorgun İlçesi'nin Salur Köyü'nde doğdu. İlkokul öğretmeni olmak üzere sınavla Mimar Sinan İlköğretmen Okulu'na girdi. Okuldaki başarılarından dolayı, Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'na seçildi. Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'nu ve Fen Fakültesi Fizik Matematik Bölümünü 1968 yılında tamamladı. 1968-1971 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü'nde asistanlık görevini yürüttü.
1972 yılında MEF (Modern Eğitim Fen) Dershanesi'ni kurdu. 1982'de Türkiye'de ilk kargo şirketi olan Yurtiçi Kargo A.Ş.'yi, 1996 yılında Okul Öncesi, İlköğretim, Lise ve Uluslararası Okullardan oluşan MEF Okulları'nı kurdu. 11.02.1996 tarihinde tüm şirketlerini, Arıkanlı Holding A.Ş. şemsiyesi altında topladı. 2012 yılında da tüm bilgi ve birikimini yükseköğretime aktarmak amacıyla MEF Üniversitesi'ni Maslak Kampüsü'nde kurdu.
Ayrıca İbrahim ARIKAN, ÖZ-DE-BİR'in (Özel Dershaneler Birliği Derneği) Kurucu Başkanlığı'nı 1985'ten 2005'e kadar yürüttü.
“Atatürk İlke ve İnkılapları'na bağlı bir eğitimci olması, iki yüz bin öğrencinin yetişmesine katkı sağlaması, değişik sanayi ve hizmet sektörlerindeki atılımcı kişiliği ile önder olması” nedeniyle, 14 Mayıs 2001 tarihinde KKTC Leke Avrupa Üniversitesi (EUROPEAN UNIVERSITY OF LEFKE) Senatosu tarafından oybirliği ile İşletme Bilim Dalında kendisine “Onursal Doktor” unvanı verildi.
“İş dünyasında oluşturduğu şirketler, kurduğu sistem ve yarattığı markalardan dolayı 16 Nisan 2009 tarihinde “Liderlik Onur Ödülü”ne layık görüldü.
“Başarılı iş hayatının yanında; farklı bir eğitim anlayışıyla kurduğu MEF Eğitim Kurumlarını eğitim dünyasına kazandırması” nedeniyle, 22 Mayıs 2009 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin saygın üniversitelerinden Roger Williams Üniversitesi tarafından beşeri bilimler dalında “doktora” verildi.
“Modern Fizik”, “Biz Bize”, “Orijinal Fikir Üretme ve Yaratıcılık”, “Kurum Başarısı İçin”, “Yöneticiye Mektup”, “Her Durumda Başarmak”, “Kriz Önce Haber Verir Sonra Kapıyı Çalar”, “Tarih Ekonomiyi, Ekonomi Tarihi Oluşturur”, “Ya Yenilenirsin ya da Yenilirsin” ve “Öğreten Öğretmen Öğrenen Öğrenci” adlı 10 kitabı, çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış̧ makaleleri bulunuyor. Ülkemize yaptığı katkıların yanında Silivri Sanayi ve İş Adamları Derneği kurucu üyelerinden olup, tarım alanında da ilçemize katkılar sunmuştur.
Dr. İbrahim Arıkan; 2 Şubat 2016, Salı günü vefat etmiştir.

IŞIKLAR, TEŞEKKÜR KONUŞMASI YAPTI
Gündem maddesinin karara bağlanmasının akabinde konuyla ilgili duygu ve düşüncelerini dile getiren Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Öncelikle karar için komisyonumuza ve meclisimize bir vefa örneği sergiledikleri için teşekkür ediyorum. Silivri'mizin geleceğine önemli yatırımlar yapan ülkemizin değerli evladının anılmasına vesile olan Arıkan ailesine de ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Önceden planlanmamış bir program nedeniyle yurtdışında olan Arıkanlı ailesi, toplantıya katılamadı. Aile mensupları, telefonla arayıp üzüntülerini bildirdi.

Gündem maddelerinin oylanmasının tamamlanmasının ardından oturum kapatıldı.

Haber: Hazal BAŞARAN

YORUM YAP