
Sayın okurum 1475 sayılı iş kanununda işten ayrılsa dahi kıdem tazminatı alabilme hakkına sahip çalışanlar detaylı olarak belirtilmiştir. Sizi de ilgilendiren bu madde kapsamında, çalışan bayanların resmi nikah işlemlerini yaptıkları taktirde bunu işverenine beyan edip evlilik nedeniyle işten ayrılanlara tanınan evlilik nedeniyle kıdem tazminatını alarak işten ayrılma hakkı her zaman vardır. Ancak sizin durumunuz iyi niyet ve dürüstlük kurallarına aykırı bir durum olup, Yargıtay’ın bu gibi yollara başvurulması durumunda kıdem tazminatı verilemeyeceği yönünde kararları mevcuttur. Bu yola başvurmanızı tavsiye edemem.
2016 YILI SİZİN İÇİN KÖTÜ SÜRPRİZ OLUR
Çetin Bey, 01.01.1964 doğumluyum 01.07.1992 işe başlama yılım ödenmiş 4900 günüm var askerlik borçlanması yapmalı mıyım? Yapmam gerekirse borçlanmayı ne zaman yapmalıyım yoksa çalışarak mı eksik günlerimi tamamlamalıyım, yani kısaca bana tavsiyeleriniz nelerdir?
Mahir D.
Mahir Bey, vermiş olduğunuz bilgilere göre, 53 yaşını doldurduğunuz 2017 yılında eğer primlerinizde 5600 günü bulursa o tarihte emekli olabilirsiniz, eğer askerliğinizi ssk girişinden önce yapmışsanız askerlik borçlanması yapmanızı öneririm. Bu sizin emekliliğinizi 1 yıl geriye çekerek emeklilik tarihinizi 2016 doğum tarihinize çekecektir ve askerlik borçlanmanızı da yılbaşından önce öderseniz yılbaşından sonraki borçlanmalara göre epeyce bir menfaatiniz olacaktır. Eğer askerliğinizi işe girişten sonra yapmışsanız (kısa dönem vs) borçlanmanız sadece gün sayınızı artırır. Şu an için günlüğü 13,58 TL. olan borçlanma maliyetini ödemekte zorlanacaksanız çalışarak eksik günlerinizi 5600 güne de tamamlayabilirsiniz.
SİGORTA BAŞLANGICINDA PRİM ÖDENMESİ BELİRLEYİCİDİR.
Çetin Bey, ilk sigorta numarasını 1990 yılında aldım ancak hizmet çizelgesi aldığım zaman sigorta başlangıcım 1994 olarak görünüyor, emekli olurken hangi tarih benim için sigorta başlangıcı sayılacak? Ben hangi tarihe göre emeklilik hayalleri kurayım?
Meral S.
Meral Hanım, 1990 yılında aldığınız sicil numarasıyla giriş yapılmış ancak 1 gün dahi prim ödenmesi yoksa, başlangıç tarihiniz 1994 olarak kabul görecek. Emeklilik planlamanız bu başlangıç üzerinden işlem göreceksiniz. Burada esas olan adınıza ilk defa ne zaman uzun vadeli sigorta primleri yatmışsa o tarih sizin emeklilik işlemlerinde başlangıç tarihiniz olacaktır. Diğer 1990 tarihli girişinizin kabul görmesi ancak iş mahkemesinde açacağınız hizmet tespit davasıyla mümkün olabilecektir.
İŞSİZLİK MAAŞINIZ KESİLİR
Çetin Bey, 3 aydır işsizlik maaşı alıyorum 3 ay daha alma hakkım olduğunu biliyorum, şu anda işe girsem kalan 3 aylık işsizlik maaşım kesilir mi?
Fatih G.
Fatih Bey, işsizlik parası alanların çalışmaya başladıkları tarihten sonra işsizlik maaşları kesilir, tekrar işsiz kalınması durumunda başvuru halinde kalan işsizlik ödemeleri ödenmeye başlar, buradaki esas kural işsizlik ödeneği çalışmayan veya gelir getirici bir işte iştigal etmeme kuralı vardır. İşe girdiğinizi SGK zaten kayıtlarda görür İş-kur'a bildir-seniz de bildirmeseniz de kesilir.
YURTDIŞI BORÇLANMA SGK’NIN GURBETÇİ KADINLARA EN BÜYÜK KIYAĞI AMA!
Çetin Bey, daha önce sizin desteğinizle Avusturya’da yaşayan bir komşumun eşi emekli oldu. Benim eşim de 1989’dan beri Avusturya’da yaşıyor. Ben de eşimi emekli yapmak istiyorum ne yapmam gerekir?
İbrahim A.
İbrahim Bey, Yurtdışı borçlanmasıyla emeklilik hakikaten, ilginç ve Türkiye Cumhuriyeti’nin gurbetçi vatandaşlarına yaptığı en büyük kıyak diyebiliriz. Şöyle ki; Türkiye’de hiç çalışması olmayan hatta gittiği ülkede bile hiç çalışmayan bir bayan Türkiye’ye gelip birkaç gün ssk’lı bir işte çalışırsa SSK’dan, gelme imkanı olmayıp hiç çalışmasa Bağ-kur dan emekli olabilmektedir. Eşiniz bu iki yoldan birini seçebilir, Avusturya’dan temin edebileceği ikamet belgesi ile bu işlemleri yapabilir. Ancak bunun maddi bir külfeti var. Bunun hesabı konusuna vakıf Sosyal Güvenlik Müşavirlerine yaptırabilirsiniz. Buraya kadar kıyak dedik ama yılbaşından sonra asgari ücretin artması ek maliyetler getirecek. 5000 gün borçlanma karşılığı 68.000 civarı bir ödeme yapılırken bu rakam yılbaşından sonra 95.000 lere çıkacak. Bu nedenle bu tür işlemlerinizi yılbaşından sonraya bırakmamanız menfaatinize olacaktır.
MEMUR YETİMİ HER ZAMAN AVANTAJLI
Çetin Bey, babam emekli sandığı emeklisi iken vefat etti, bana yetim aylığı bağlandı. İyi bir iş teklifi aldım çalışmama halinde yetim aylığımda bir kesinti olur mu?
Merve G.
Merve Hanım, emekli sandığı yetimleri diğer yetimlere göre her zaman avantajlıdır. Çalışacağınız yer anladığım kadarıyla özel sektör bu konuda sıkıntı olamaz, sizin maaşınız sadece evlendiğiniz zaman veya memur olarak bir işe girdiğiniz zaman kesilir. Bu nedenle işe girmenizde bir engel yoktur.