Güler: Kadına karşı şiddetle etkin bir mücadele sürdürülmekte

Güler: Kadına karşı şiddetle etkin bir mücadele sürdürülmekte

11.11.2022 18:35:28

Silivri Belediyesi Kasım Meclisinde gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Üyesi Filiz Güler, “Cumhurbaşkanımız öncülüğünde gerek yasalar, gerekse de devlet kurumları kadına karşı şiddetle mücadele kapsamında etkin bir mücadele sürdürmektedir” dedi ve yapılan çalışmaları aktardı.

Silivri Belediyesi Kasım Meclisinin ikinci oturumunda söz alan AK Parti Meclis Üyesi Filiz Güler, AK Parti Hükümetinin kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda attığı adımlar hakkında bilgi verdi.

GÜLER: KADINA KARŞI ŞİDDETLE HER BİR BİREY MÜCADELE ETMEYİ GÖREV GÖRMELİ

Güler şöyle konuştu: “Dünya'da en yaygın insan hakları ihlallerinden olan kadına şiddet, ülkemizde de birçok gelişmeye rağmen halen devam etmektedir. Kadının ailedeki rolü düşünüldüğünde, kadına şiddet maalesef toplumlarda yıkıcı etkilere sebep olmaktadır. Bu sebeple önce ailelerimizi ve çocuklarımızı daha sonra da toplumumuzun huzurunu korumak için, kadına karşı şiddetle her bir birey olarak mücadele etmeyi bir görev olarak görmemiz gerekmektedir.

Bizler kadına karşı şiddeti, demokrasinin ve kalkınmanın karşısında bir bariyer olarak gören bir siyasi geleneğin temsilcileriyiz. Zira şiddete maruz kalan kadınlarımızın hayatta inisiyatif geliştirme refleksleri zayıflarken; topluma katkı verme hususunda da özgüvenleri zaafa uğramaktadır.

Bu sebeple kadına karşı şiddeti, sonuçlarıyla birlikte ele alarak kapsamlı bir mücadele seti oluşturmak bizim için büyük önem arz etmektedir.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET, CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN BİR NETİCESİDİR”

Temelde kadına yönelik şiddet, cinsiyet eşitsizliğinin bir neticesidir. Bunun önüne geçebilmek için, hiç kuşkusuz insan haklarının korunmasında tavizsiz bir tutum ve güçlü bir yasalar silsilesi kritik önem teşkil etmektedir. Bu düşünce ve anlayışa paralel olarak, ülkemizde psikolojik, fiziksel ve ekonomik olarak şiddete maruz kalan kadınlarımızı koruyacak yasaların çıkartılmasını sağladık.

2004 yılında Anayasa'da bulunan kadın erkek eşitliğine ilişkin maddeye, "Devlet bu eşitliğin sağlanmasını hayata geçirmekle yükümlüdür" ifadesi AK Parti iktidarı döneminde eklenmiştir.

“KADIN ÇALIŞAN ORANI HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR”

Bugün gelinen noktada kamuda akademide ve özel sektörde, kadın çalışan oranı her geçen gün artmaktadır. Kadının toplum içerisindeki rolü güçlendikçe, aile içi şiddetle mücadelede bilinç ve farkındalık da artmaktadır. Kadına karşı şiddetle mücadele kapsamında birçok yasa düzenlenmiş olup; töre ve namus cinayetlerinde iyi hal indirimi uygulamasının kaldırılması bunların başında gelmektedir. 6284 sayılı kanunun etkin uygulanabilmesi için, kurumların sorumlulukların altını çizen genelgeler yayımlanmıştır. Yine mücadele kapsamında, şiddete maruz kalan kadınlarımız için 2012 yılında hayata geçirilen ŞÖNIM projesi bugün 81 ilimizde mağdur kadın ve çocuklarımıza destek vermektedir.

Cumhurbaşkanımız öncülüğünde gerek yasalar, gerekse de devlet kurumları kadına karşı şiddetle mücadele kapsamında etkin bir mücadele sürdürmektedir.

Cumhurbaşkanımızın kadını, kimliği fark etmeksizin hayatın her alanında görmek isteyen tutumu, biz kadınlara her zaman cesaret vermiştir. Bu kararlı iradenin, toplumumuzda da yüksek bir farkındalık seviyesine ulaşması için, devlet kurumlarımız tarafından halkımıza eğitimler verilmektedir.

Bu doğrultuda İçişleri Bakanlığı tarafından "2022 yılında en az 5 milyon erkeğe kadına yönelik şiddetle mücadele alanında temel bilgilendirme ve farkındalık oluşturma" eğitimi verileceği duyuruldu ve her il için eğitim sayısı belirlendi. Bugün itibariyle 5 milyon erkeğe eğitim verilmiştir. Ek olarak 1.5 milyondan fazla broşür dağıtılmış; 100 binden fazla pankart/afiş asılmıştır.

"Bizler cennet anaların ayağının altındadır" diyen bir medeniyetin çocukları olarak, kadına karşı şiddetle mücadeleyi partiler üstü bir mesele olarak görüyoruz.

Kadın, erkek her görüşten her bir bireyin ortak sorunu hatta insanlığın sorunu olarak görüyoruz. Bu sebeple kadına karşı şiddetin sınıfsal, kültürel ve geleneksel kaygılarla üzerinin örtülmesine sonuna kadar karşıyız. Bu bağlamda tüm siyasi parti üyelerini ortak bir bilince davet ediyoruz. Bu ortak bilinç tesis olunduğu takdirde, kadına karşı şiddetle mücadelemizin çok daha etkili olacağına yürekten inanıyoruz. Biz şiddetin her türlüsüne, her canlıya olana karşıyız.”

Sevginar SALİ

YORUM YAP