Sevginar Sali

Genel seçimler, yerel adaylar

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin son virajına yaklaşırken, birkaç gözlemimi paylaşmak isterim sizinle.
Cumhurbaşkanlığı konusunda seçmenin önemli bir bölümü kararını net olarak vermiş görünürken, milletvekilliği hususu epey karışık görünüyor.
Cumhurbaşkanlığında başka, TBMM'de başka ittifaka oy vereceğini söyleyen azımsanmayacak bir kesim varken, parlamento dağılımında değişimin ayak seslerini aslında epeydir duyumsuyor olduğumuzu fark ediyorum.
AK Parti özellikle son iki seçimdir neredeyse işi tamamen Liderine sırtını dayamaya çevirdi. Erdoğan'ın karizmasında yenen siyasi ekmeğin limitleri alarm veriyor bu seçimde. AK Parti'nin işi zor bu açıdan.
Ona en yakın seyreden ikinci parti CHP'nin kazandığı yeni desteğin önemli kısmı AK Parti'ye yükselen tepki oyları ya da itirazdan kaynaklı. Zaten kızgın olan bu seçmen sığındığı limanda hemen huzura kavuşmayacağına göre yeni alanının evsahipleri için de zorlu, tehlikeli bir süreç vaat ediyorlar esasen.
AK Parti iktidarından umduğunu bulamayanlar beklentileri için yeni partilere doğru yelken açarken, onlara kapılarını açanlar da göğüsledikleri beklentinin yüksekliğinden inşallah haberdardır. Bilmek de yetmiyor esasen, karşılığını vermeleri gerekecek.
Kalan ideolojik eğilimleri çıkardığınızda seçmenin önemli bir kesiminin oyunun yönünü “Düzenim bozulmasın” beklentisi belirliyor. Darbe girişimleri, salgınlar, savaşlar, ekonomik krizler ve Hükümetin yanlış uygulamaları sonucu düzeni alt üst olanlar dışında kalanlar mevcut durumu korumaya yeterli gelecek gibi durmuyor.
Liderler ve partiler, seçmenin onların ne söylediğine bakarak oyunu belirliyor hesabının yanında, vatandaşın kendi durumunu öncelediğini muhakkak hesaba katmalı.

Yerele bakacak olursak…
CHP, Silivri'de hiçbir genel ve İBB seçiminde bugüne kadar sıkıntı yaşamadı zaten. Doruk Bulut'un seçilme olasılığı olan bir sıradan adaylığı ile örgütün motivasyonu sağlandı. Genel Seçimlerin arkasından kısa süre içinde gerçekleştirilecek yerel seçimler de 14 Mayıs çalışmalarının ateşine iyi benzin taşıyor. CHP'de genel de yerel de motivasyon dört dörtlük. Özellikle yerel seçimlerde kendi içlerindeki mayınlara basmazlarsa hedeflerine daha sağlıklı odaklanırlar. Zaten rakipleri yeterince zorlu görünüyor. CHP, Silivri'de bu seçimdeki başarısını taçlandırmak istiyorsa ne yapıp edip Bulut'u meclise göndermeli.
AK Parti'de belli başlı adresli çırpınışları yok saymak mümkün değil ama yaşanan kan kaybının gizlenecek bir tarafı yok maalesef. 14 Mayıs  sonucu ne getirirse getirsin Cumhur İttifakının bozulacağına ilişkin beklentiler giderek solarken, yerel seçim ve adaylıklar noktasındaki ateşleme imkanından da yoksun teşkilattakiler. AK Parti'nin yakından tanıma fırsatı bulduğum iki kadın milletvekili adayı Seda Gören Bölük (10. Sıra) ve Şengül Karslı (13. Sıra) dilerim TBMM'de bizi temsil etme hakkı kazanırlar. AK Parti'yi pek çok konuda eleştirebilirim ama bu iki seçim ve seçilecek yerden kadın aday sayısının çokluğu nedeniyle tebrik ediyorum.
MHP, belediyecilik başarısının etkisinde Silivri'de saflarını sıklaştırıyor. Volkan Yılmaz'ın iştirak ettiği toplantılardaki kalabalık ile katılmadığı seçim çalışmalarındaki eksik heyecan gerçeği ortada.

14 Mayıs seçim çalışmalarının start aldığı günden beri dikkat ediyorum da Atatürk, Atatürkçülüğü belirgin şekilde vurgulayan MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu oldu. Takip ettiği konular üzerinden en rahat bölgemizde oy isteyen ve hak eden de kendisi kanımca. Makul ve mantıklı söylemlerinin hakkını da teslim etmek gerek.

Hayati Arkaz da ikinci dönem yeniden kazanmak için şartları zorlayacaktır. Arzu Erdem ve Gökhan Türkeş Öngel ile MHP bölgede oy potansiyelini arttırma eğiliminde.
Cumhur İttifakı'nı etkileyen resmi ve gayri resmi şekilde gündeme taşınan yolsuzluk, suiistimal gibi eleştiri ile saldırılarda hiç bir MHP'li ismin geçmediğine de dikkatinizi çekmek isterim.
İYİ Parti ilçe kongresi ve Meral Akşener'in 6'lı masayı kısa süreli terk hali Millet İttifakı'nın en güçlü ikinci birleşeni ile ahengi geri dönülmez bir yola soktu.
BBP, Abdullah Sinan Azder'in bölgemiz milletvekili adaylığı ile dikkate değer bir oyla kendini hissettirebilir Silivri'de.
Zafer Partisi keza aynı şekilde, söylemleri bölgesel olarak etki uyandırıyor Silivri'de ve özelde Uğur Türkyılmaz'ın milletvekilliği adaylığı etkisini ortaya koyacaktır.
TİP ve HDP/Yeşil Sol Parti genel eğilimden kaynaklı Türkiye geneli kadar olmasa da kendini gösterir…

YORUM YAP