Gaziler Ata’nın huzuruna çıktı

Gaziler Ata’nın huzuruna çıktı

20.09.2018 10:11:26

19 Eylül Gaziler Günü kutlamaları bu yıl da kortej yürüyüşü ile başladı. Silivri Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma töreniyle devam eden kutlamalarda ilçe protokolü hazır bulundu.

19 Eylül Gaziler Günü, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yürüyüş ile başladı. Silivri Kaymakamlığı önünden kortej yürüyüşü ile başlayan kutlamalara, Silivri Belediyesi Bando Ekibi de şarkılarıyla eşlik etti. Kutlama programı, Silivri Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumuyla devam etti. Saygı duruşunun gerçekleştirildiği ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törende günün anlam ve önemini belirten konuşma Silivri Muharip Gaziler Derneği Başkanı Adnan Gürcan tarafından yapıldı. Törene İlçe Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Cumhuriyet Savcısı Burak Gürbüz, Jandarma Komutanı Güngör Kırarslan, Rumeli Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Mucip Gökçen, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, CHP ve AK Parti Silivri İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan ve Silivrili muhtarlar, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Vekili Arif Kanık, siyasi parti temsilcileri kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Silivrili gaziler ile birçok vatandaş katıldı. Program, Toki Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencilerinden Mehmet Yusuf Aymak'ın günün önemine hitaben seslendirdiği epik şiirle başladı.

GÜRCAN: 19 EYLÜL TARİHİNİN MİLLETİMİZ İÇİN ÖNEMİ BÜYÜKTÜR
Muharip Gaziler Derneği Başkanı Adnan Gürcan ise günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları kaydetti: “19 Eylül Gaziler Günü, Türk kahramanlığının, en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsında taçlandığı bir gündür. 19 Eylül Gaziler Günü, bu toprakların vatan olmasında ve bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı, anıldığı bir gündür. 19 Eylül, Kurtuluş Savaşı'nda, Kore'de, Kıbrıs'ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainleri, terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür.

“ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARINA BORCUMUZ VAR”
Türk'ün Anadolu'daki bin yıllık varlığını sona erdirmek isteyen emperyalist güçler, 1. Dünya Savaşı sonunda ülkemizi dört bir yandan işgal ettiler. Bu işgal ile yetinmeyip vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr Anlaşması'nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu da Anadolu'ya sürdüler. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış, esarete alışık olmayan asil Türk milletinin bu işgale dur diyeceği şüphesizdi. Başkomutan M. Kemal Atatürk'ün önderliğinde Türk ordusu, Yunan ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya'da 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı meydan muharebesiyle yenerek bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan ordusu, bir sene sonra da Dumlupınar'da aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atıldı. Sakarya Meydan Muharebesi, yaklaşık 200 yıldır Avrupa'dan geri çekilen Türk ordusunun son savunma savaşı olmuştur.
Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı'nın seyrini ve kaderini Türk milletinin lehine değiştirmiş ve Anadolu'nun düşmandan kurtuluş yolunu açmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi kaybedilseydi Türkiye Cumhuriyeti'nden söz etmek mümkün olmayacaktı. M. Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları, Türk milletine böyle karanlık bir tablo yaşatmadılar. TBMM, 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına, Başkomutan M. Kemal Atatürk'e Türk milleti adına Gazilik unvanı ile mareşallik rütbesini tevcih etmiştir. Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın bizler için bir vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması, şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıklarının eseridir. Ülkemizde şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı, bağımsızlığını ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Aziz milletimizin, asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi' deyişinde saklıdır.

“SEVR'İ YENİDEN DAYATMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Ülkemizin, dün olduğu gibi bugün de sınırlarımızın içinde ve dışında, dış destekli terör örgütlerinin tehdidi altında olduğunu belirten Arslan, “Terör örgütlerinin hedefleri ülkede karışıklık çıkarmak, Türk ordusunu yıpratarak Türkiye Cumhuriyeti'ni bölünmüş ve zayıf bir ülke haline getirmek, dolayısıyla emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda sömürü planı olan Sevr'in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu güne kadar sergilenen her türlü hainlik, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin vatansever asker, polis, güvenlik korucusu ve vatandaşlarımız tarafından önlemiş ve hüsrana uğratılmıştır. Asıl Türk milletinin bağrından çıkan, şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi yarında vatanımızın, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, bölünmesine, hürriyet ve bağımsızlığımıza göz dikilmesine ne biz ne de bizden sonraki nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. İnanıyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır.

“AL BAYRAK SİZLERİN CESARETİ SAYESİNDE DALGALANIYOR”
19 Eylül, muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakar ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. Kahraman gaziler; Gaziler Günü'nüz kutlu olsun. Sizler, en büyük Gazi M. Kemal Atatürk'ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Sizler, kutsal vatan görevinizi hakkıyla yerine getirip vatanın, milletin, bayrağın ve istiklalin ne denli paha biçilmez değerler olduğunu ve bu değerler için nelerin göze alınabileceğini gösterdiniz. Bayrağımız, vatanımızın üzerinde özgürce dalgalanıyorsa sizin emsalsiz fedakarlığınız sayesindedir. Gururla taşıdığımız Gazi unvanı, Ata'mızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır.

“GAZİLERE GÖSTERİLEN AHDE VEFA YETERSİZ”
Sayın konuklar, Kore ve Kıbrıs'ta savaşarak gazi olanların sayısı 59 bindir. Bugün hayatta olanların sayısı ise 29 bin civarında olup Kıbrıs gazileri 65 – 70, Kore gazileri 85 – 90 yaşlarındadır. Üzülerek şunu ifade etmek isterim ki, bu gazilerimize gösterilen ilgi ve ahde vefa yetersizdir. Atatürk, şehit ve gazilere verilmesi gereken önemi şu sözleri ile ortaya koymaktadır: Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimiz ile şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli bir görevdir. Atatürk'ün bu sözleri ışığında, gazilere daha fazla sahip çıkılmasını diliyor ve yıllardır dile getirdiğimiz, gazilerimizin taşıdıkları onura yaraşır bir şekilde hayatlarını devam ettirmeleri, hak ettikleri imkan ve şartlara kavuşturulmaları konusunda sorunlarımızın çözümünü bekliyoruz. 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle, en büyük gazi M. Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan tüm gazilerimizi ve vatan uğrunda toprağa düşen şehitlerimizi Türkiye Muharip Gaziler Derneği olarak rahmetle anıyor, hayatta olanlara da sağlık ve esenlikler diliyoruz.”

Gürcan'ın konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Toki Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencisi Melike Güler, Arif Nihat Asya'nın meşhur Bayrak şiirini okudu.

Yapılan törenin ardından gaziler Atatürk Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çekildi.
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP