Europe’s Dream Tree Projesi

Europe’s Dream Tree Projesi

7.04.2016 09:41:56

Selimpaşa Ortaokulu Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak ile İngilizce Öğretmeni Gülden Bayrak'ın beraber yazdıkları “Europe's Dream Tree/ Avrupa'nın Hayal Ağacı” projesi 12 ülke ve 16 okulla devam ediyor. Proje üzerine Selimpaşa Ortaokulu Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak ve İngilizce Öğretmeni Gülden Bayrak'la bir röportaj gerçekleştirdik.

Hürhaber: Bu bir e Twinning projesi mi?
İlker BAYRAK: Evet, projemiz e twinning projesidir.

Hürhaber: Proje hakkında bilgi verir misiniz?
Gülden BAYRAK: Projemiz İspanya, Romanya, Arnavutluk, Litvanya, Ukrayna, İtalya, Portekiz, Sırbistan, İrlanda, Hırvatistan, Yunanistan'dan oluşuyor. Projemizde toplam 16 okul 17 öğretmen 200'e yakın yerli ve yabancı öğrenci görev yapmaktadır. Projeyi Türkçe Öğretmenimiz İlker BAYRAK ile beraber yazdık. Koordinatörlüğünü Türkiye olarak Selimpaşa Ortaokulu Proje ekibimiz üstleniyor.

Hürhaber: Projeleriniz ilgi görüyor, zaman zaman başka okulların da sizin projelerinizi kullandığını görüyorum. İlgiden memnun musunuz?
İlker BAYRAK: Projelerimiz çok ilgi görüyor. Bilhassa Özel okullar, kolejler projelerimizi yakından takip ediyorlar. Gülden Hanımın ablası Çiğdem BİÇİCİ, Özel bir kolejde Görsel Sanatlar Bölüm Başkanı. Çiğdem Hanım projemize çok ilgi gösterdi. Projemize onu da davet ettik. Projemizi öğrencileriyle uyguladı. Bizim projelerimizi basınla paylaşmamızın da amacı zaten bu. Örnek teşkil etsin ve yaygınlaşsın. Herkes uygulasın. Örneğin benim Çemberimde Gül Oya adlı bir projem var. Türkiye'den 81 ilden 81 okul var. 81 okulda uygulanıyor. Bu çok büyük bir keyif. Eğitim – Öğretimde güzel uygulamalar paylaşılmalı, öğretmenler bilgi ve tecrübe birikimlerini birbirleriyle paylaşmalı. Ancak bu şekilde eğitimin kalitesini artırabiliriz, diye düşünüyorum.

Hürhaber: Projenin adı çok güzel, kim buldu bu ismi?
Gülden BAYRAK: Projenin Türkçe ismini İlker Bey buldu. Hayal Ağaçları dedi, önce o. Sonra ben onu Avrupa'nın Hayal Ağacı yaptım. Europe's Dream Tree. Bizim kurucu ortağımız: Romanya oldu. Aslında proje 2015'in mart ayında start aldı. Birinci jenerasyonda: Romanya, Ukrayna, Hırvatistan, İrlanda var. Bu okullar çalışmalarını genellikle 2015'te tamamladı. Biz de birinci jenerasyonda okulumuzda iki adet hayal ağacı oluşturduk. İlker Beyin ekibi ayrı çalıştı. Benim ekibim ayrı.

Hürhaber: Okulda ayrı ayrı mı çalışıyorsunuz?
Gülden BAYRAK: Evet, evet, öğrencilerimiz de farklı. Böylece daha fazla öğrenciye görev verebiliyoruz. Hatta ayrı ayrı ağaçlar kurduk. Bir rekabet bile oluştu. Aslında biz aynı okuldan iki ayrı ortağız. Portalda çalışırken dahi şifrelerimiz, çalışma dosyalarımız, öğrenci ekiplerimiz her şey ayrı. Sadece okul aynı. Aynı okulun içinde iki ayrı ekip var. İki ayrı ağaç. Bazı Twinspace eğitimlerinde ve Avrupa'daki ortaklarımızla yaptığımız video konferanslar ortak oluyor tabi.2015 bizim için A Multi Cultural School Magazine senesiydi. Avrupa Kalite Etiketi Ödülü aldık. Europe's Dream Tree'ye istediğimiz kadar önem verememiştik. 2016'da yeni ortaklarla yeniden başladık çalışmaya. İkinci jenerasyona Fransa, Litvanya, İspanya, Portekiz, Sırbistan, Arnavutluk, İtalya, Yunanistan da katıldı. birden bire proje çok büyüdü. Koordinasyon da çok zor olmaya başladı. Allah'tan Litvanyalı ortağımız eski projemizde de beraber çalıştığımız Sniezana Slavinskiene. Ayrıca çok çalışkan yeni ortaklarımız oldu.
Hürhaber: Herkes eşit çalışıyor mu projelerde, az çalışan; görev yapmayan oluyor mu?
İlker BAYRAK: Olmaz mı, hem de nasıl. Gülden Hanımın da söylediği gibi ikinci jenerasyonda 2016'da Fransa'dan iki okul kabul ettik projeye. ama hiçbir etkinliğe katılmadılar. Birkaç uyarıda bulunduk. Ulusal Destek Servisimizle de görüşerek projeden çıkardık onları. Ama biz çok güzel dostlar edindik bu projelerle. Sniezana Slavinskiene Hanım zaten eski arkadaşımız. Litvanyalı kendisi. İspanya'dan Rosa Lara Hanım, Portekiz'den Maria Silva Hanım, Sırbistan'dan Ksenija Miletic Hanım gerçekten çok iyi öğretmenler ve çok iyi ekipleri var. Şimdi ismini unuttuğum ortakalrımız var. Majlinda Kriyezu var örneğin Arnavutluk'tan. Beraber harika bir proje çıkardığımızı düşünüyorum. Öğrencilerimiz dünya sorunlarına dair çözüm önerilerini ve daha güzel bir dünya için hayallerini kartlara, resmettiler, yazdılar. Herkes kartlarını birbirleriyle paylaştı. Etkileşimli sınıflar oluşturduk. Twinspace'in yanı sıra WEB-2 araçlarıyla FATİH PROJESİ entegrasyonlu eğitim içerikleri oluşturduk. Açlık, savaşlar, küresel çevre sorunları gibi asrımızın felaketlerine karşı inanılmaz uluslararası bir bilinç geliştirme fırsatı yakaladı, bu 12 ülkenin 16 okulundaki 200'e yakın öğrenci. Projeyi merak eden herkese anlatıyoruz. İşte kolejler ilgileniyor. Böyle Türkiye'nin çok çeşitli yerlerinden beni bulan insanlar oluyor. Çok seviniyorum doğrusu.

Hürhaber: İlker Bey, size nasıl ulaşıyorlar?

İlker BAYRAK: Bu çok güzel bir soru. E- Twinning bizim adresimiz. Sadece bizim değil, binlerce öğretmenin. Burada zaman zaman etkinlikler düzenliyoruz. Bunlara WEBINAR diyoruz. elektronik, internet üzerinden, WEB araçları kullanılarak oluşturulan konferanslar... Projemizi bu konferanslarda tanıttık. Birçok seferler. Hatta ortaklarımızın müsaadeleriyle öğrencilerin hayal kartlarını da paylaştık. Yani proje ortağı olmadan bütün okullar, bir ders materyali gibi paylaştığımız içeriği öğrencileriyle geliştirerek, okullarındaki öğrencilere hayal kartları oluşturtarak kullanabilirler. Kullanıyorlar da. Mutlu oluyoruz. Biz projeleri ticari bir amaçla yapmıyoruz. Önce öğrencilerimize sonra isteyen tüm meslektaşlarımıza faydalı olmak için yapıyoruz. Herkes kullanabilir. İsteyen herkese de içerik yolluyorum. Süreç yöneltmeleri var. Nasıl uygulayacaklarına dair öğretmen kılavuzumuz var. Dijital panolar var. Teknik detaylara girmeyeceğim. E- Twinning'in felsefesi budur zaten. Tabi ki herkes uygulayacak. Ama projeyi mal etmeye çalışmak, biz yapıyoruz, bizim demek hoş ir yaklaşım olmaz. Biz Silivri Selimpaşa Ortaokulu öğretmenleriyiz. Projeyi İngilizce Öğretmenimiz Gülden BAYRAK Hanım ile ben yazdım. Avrupa'nın 11 ülkesi ile ortağız. Türkiye ile birlikte 12 ülkeyiz. İtalya'da ayrı ayrı iki okulumuz var. İsteyen herkes projeyi kullanabilir. Öğrencilerine uygulayabilir. Hayal Kartları, hayal ağaçları tasarlayabilir. Güzel olan projeler paylaştıkça daha güzelleşir. Daha çok çocuğun yüreğine dokunur.

YORUM YAP