Eren, eski orman köylerinin ihtiyaçlarını iBB’ye iletti

Eren, eski orman köylerinin ihtiyaçlarını iBB’ye iletti

15.09.2017 09:53:57

Fener Muhtarı Muharrem Eren, eski orman köyleri isteklerini İBB Başkanlığına iletti.

20 yıllık orman köyü muhtarlığı, 18 sene muhtarlar derneği başkanlığı ve 3 yıldır da mahalle muhtarlığı sürecinde edindiği gözlem ve ihtiyaçlara yönelik tespitleri değerleyen Fener Muhtarı Muharrem Eren, orman köyünden mahalleye dönüşen yerleşim alanlarının ihtiyaç ile isteklerini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ulaştırdı. Kadıköy-Gazite-Akören-Bekirli-Kurfallı-Fener-Büyük Sinekli-Küçük Sinekli- Danamandıra- Sayalar-Çayirdere-Beyciler-Çeltik-Yolçatı-Seymen-Büyük Kılıçlı -Küçük Kılıçlı ve Alipaşa için istek ve beklentileri Eren, şu şekilde ifade etti:

İMAR DURUMU
a) Orman köylerinden Mahalleye dönüşen mahallelerde Yerleşik alanda kalan yapıların yükseklik en az 12 metre olmalı ve binalar en az dört kat olmalı. Ayrıca ruhsat harcı ve projeyi belediye tarafından yapılmalı. Yerleşik alanda bulanan eski mevcut binalar imar planları yapılırken mevcut binalar emsal alınmalı.
b) Yerleşik alan dışında kalan alanlarda Bağ evi, sera tarım amaçlı depo ve hayvancılık için ahır yapıla bilmesi için % 10 inşaat izni verilmeli.
c) Orman Köyünden Mahalleye dönüşen köylerimiz mahalle olduğundan dolayı kentsel dönüşüm projelerinden faydalanmasının önü açılmalı.
d) 1/1000 planlar yapılana kadar muhtarlık izni ile yerleşik alan işinde oturan köy halkı inşaat yapılabilmeli; 14 yıl oldu Büyükşehir Yasası çıktığından bu güne kadar orman köylerinde çivi çakamıyoruz. Bu konu özden geçirilmeli.
e) Orman köylerinde, yani yeni mahalle olan yerlerde; İSKİ Müdürlüğü, Muhtar yazısı ile su abonesi yapılmasının önü açılmalı. Su almak için abone olmaya giden halktan (orman köylerinden yeni mahalle), belediye tarafından bina için imar ruhsat ve emlak beyanı istenmemeli. Muhtardan alman yazı su abone olmaya yetmeli, su abone yazısı ile su abone oluna bilmeli.

BÖYLE PLAN OLUR MU?
Sayın Başkanım (sizi örnek alalım) orman köyünden, mahalle dönüşen yeni mahallede yaşıyorsunuz ve 4 kardeşiniz var. Babanızdan kalma 680 m2 kare arsanız var. Köy yerleşik alan içinde başka arsanız da yok. Babanız bir arsa içine iki katlı olmak koşulu ile dört bina yaptı ve siz dört kardeş evlendiniz. 4 kardeşin de 4'der oğlu oldu yapılan planlarda ya siz veya oğullarınız artık orman köyünde oturamazsınız. Böyle plan olur mu?
2) HAYVANCILIK
a) Kapanan İl Özel İdaresi'nin verdiği büyük baş, küçükbaş hayvan desteği ve mikro kredi ve sera desteği belediyeler tarafından verilmeli.
b) Büyükşehir Belediyesi'nin vermiş olduğu alım garantili çiçek ekiminin tüm orman köyünden, mahalleye dönüşen tüm mahalleye yayılması sağlanmalı.
c) Büyükşehir ve İlçe Belediyeler tarafından mahalle olan köylere süt sağım evleri, toplu hayvancılık için tesis yapılmalı ve meralara küçük baş - büyük başlar için ahır yapılarak cüzi kiralar karşılığında köylüye verilmeli. Büyükşehir ve İlçe Belediyeler tarafından süt alımı yanılmalı.
d) Hayvan gübreleri Belediye tarafından toplanmalı. Her köye gübre atma romok alınmalı.
3) SOSYAL TESİSLER
a) 18 Orman köyünden, mahalleye dönüşen köylere kapalı pazar yeri yapılmalı.
b) Pazar alanları düğün salonu olarak da kullanılacak şekilde tasarlanmalı.
c) Köy fırını yapılmalı ve eskiden olduğu gibi kasapların kullanacağı köy hayvan kesim evleri yapılmalı.
e) Mevcut olan düğün salonları, muhtarlık binaları küçük onarım, camiler kubbeleri kurşun yapılmalı.
4) TARIM
a) Silivri'ye tam donanımlı mezbaha yapılmalı.
b) İl Özel İdaresi tarafından Fener mahallesi yapılan Tohum Temizleme Evi gibi diğer köylere de yapılmalı.
c) Daha önce İl Özel İdaresinden köylere Tohumluk olarak buğday ve ayçiçek verilmişti. Büyükşehir Belediyesi tarafından ayçiçeği, buğday, kanola tohumluk desteğinin verilmesine devam edilmeli.
e) Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, biçer döver verdi Allah razı olsun en az iki köye (Kadıköy-Beyciler) daha biçer döver verilmeli.
f) Köy yerleşik alanına yakın yerlere su kuyusu açılmalı. Köylüye 1 dönüm bahçe yapımı için tarla verilmeli. Sulama alanlarının bakımı ve daha çok sulama alanları çoğaltılması sağlanmalı.
g) Köy Kalkınma Kooperatiflerin güçlendirilmeli. Belediyeler kooperatifleri destek olmalılar.
h-)Orman köyünden, mahalleye dönüşen yerlerde evlere alman elektrik, su, telefon abone oluşumunda Muhtardan evrak alınarak abone olmasının önü açılmalı.
5) SPOR
a) Silivrispor ve tüm amatör kulüplerimiz kullanacağı tesis yapılmalı. (Yer olarak Küçük Kılıçlı köy top sahasının yanındaki 180 dönüm tarla düşünülebilir.)
b) 18 orman köyünden, mahalle olan yerlere spor sahaları yapılmalı.
c) Spor kulüplerine bir antrenör tutularak maaşları belediye tarafından karşılanmalı.
d) Silivri'ye tüm spor kulüplerinin faydalanacağı çamaşırhane yapılmalı.
6) ETKİNLİKLER
a) Orman köylerindeki mezarlıklara taziye evleri yapılmalı. Eski köy şimdi mahalle olan mezarlıklara köylerden eleman alınmalı.
b) Çanakkale, Anıtkabir, Boğaz turu, cami gezileri, Umre turları düzenlenmeli.
c) Erzak yardımlarında kömür yerine Orman Köylerinden odun satın alınarak dağıtılması sağlanmalı.
7) KÖY ve TARLA YOLLARI
a) Tarla yollan en az 10 metre genişliğinde olmalı. Mevcut köprüler genişletilmeli ve yeni köprüler yapılmalı.
b)Tarla yollarına stabilize malzeme çekilerek yazın - kışın rahatlıkla tarlaya ulaşım sağlanmalı. Eksik olan köprüler yapılmalı.
c) Tarlasına veya arsasına duvar ören - tel örgü çeken yoldan 5 metre, sınırdan 3 metre geri çekmeli. Yerleşik alan dışına tarlasına tel örgü - duvar çekenler için ise mecburu olarak, diktiği direk sayısının on katı kadar ağaç dikme zorunluluğu olmalı
d) 2 B yerleri orman köylüsüne satışları başlandı, ayni şekilde Hazine ait tarlalarında orman köylüsüne satışına başlanması sağlanmalı. Hazine ait yerlere ecrimisil ödüyoruz satış yapılana kadar ecrimisil ödemelerinin dondurulması, ecrimisil ödeme gönderilmemeli ve bu güne kadar yapılan ödemelerin Hazine yerleri orman köylüsüne satışlarına başlandığında yapılacak ödemelerden düşümümün yapılması. Hazine yerini işleyen çiftçilerimiz devlet desteğinden faydalanmalı.
9 ) EĞİTİM - SAĞLIK
a) Köy okulları desteklenmeli. Öğretmenlere lojman yapılmalı.
b) Sağlık evleri yapılmalı, ebe eksikleri tamamlanmalı. Ebelere lojman yapılmalı.
c) Liseye giden öğrenciler desteklenmeli.

MUHTARLARIN İSTEKLERİ
1) Muhtarların, Belediye Meclisinde oy hakkımızın olması
a) Kâtip veya sekreterlik yapacak birer eleman belediye tarafından karşılanmalı. Sonuçta halka hizmet veriyoruz. Orman Köyünden Mahalleye dönüşen (orman köylerine) köy bekçileri tutulmalı.
c) Muhtarlara ÖTV'siz araba satın alma hakkı verilmeli.
d) Orman köyünden mahalleye dönen bölgelerin, orman köyünde olduğu gibi bütçelerimizin olmasını istiyoruz.
20 yıldır orman köy muhtarlığı yaptım. 3 yıldır da mahalle muhtarlığı yapmaktayım. Köyüme hizmet etmek için 5 araba hurdaya çıktı. Biz halka hizmet ediyoruz. Belediye bütün müdürlerin altında araba var. Biz araba istemiyoruz kendi paramızla bir ÖTV'siz araba satın almak istiyoruz.
Sevginar SALİ

YORUM YAP