Büyükdede, Silivrili sanayicileri dinledi

Büyükdede, Silivrili sanayicileri dinledi

22.10.2018 10:03:38

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği, 20 Ekim 2018 Cumartesi günü, Bilim Sanayi Teknoloji Bakan Yardımcısı aynı zamanda bölgemiz sanayicilerinden Hasan Büyükdede'yi ağırladı.

Bilim Sanayi Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Silivri'ye gelerek sanayici ve iş adamlarını dinledi. Dernek Başkanı Hakan Kocabaş ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde Şömine Restaurant'ta kaydedilen toplantıda Hadımköy Arnavutköy Sanayici Ve İşadamları Derneği Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sanayi Konsey Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Hüseyin Bozdağ ve yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu. İş insanları toplantıda Büyükdede'ye sektörün sıkıntılarını, yaşadıkları sorunları, bakanlık ve hükümetten beklentilerini dile getirme fırsatı buldu.

KOCABAŞ: KÜLLİYE'DE YAPILAN SİAD TOPLANTILARINA BUGÜNE KADAR DAVET EDİLMEDİK
Hakan Kocabaş, duygu ve düşüncelerini şöyle aktardı: “Sayın Bakanım, öncelikle yoğun programınız içine Silivri SİAD'ı da aldığınız için en kalbi duygularla size teşekkür ediyorum ve dernek üyelerim adına hoş geldiniz diyorum. Sanayinin içinde olan ve içinden gelen biri olarak size sorunlarımızı tekrar tekrar anlatmamıza gerek olmadığını biliyorum, zaten bunların hepsine vakıfsınız. Ama burada dost meclisimizde içimize zaman zaman su serpilir, zaman zaman da belki ah çekeriz diye birkaç kelamda bulunmayı arzu ediyorum. Değerli Bakanım, Silivri bugün irili ufaklı yaklaşık 520'ye yakın sanayi kuruluşunu sınırları içinde barındırmakta. Firmalarımızın yaklaşık %25'i metal, %14'ü kimya, %12'si tekstil, %11'i gıda, %10'u plastik, %7'si inşaat, %6'sı mobilya üretimi, %5 ambalaj ve %10'luk kısmı da diğer sektörlerde hizmet etmektedirler. Sanayimizin Silivri ekonomisine katkısı %34'ü bulmaktadır. Silivri nüfusunun %22'sine yakınını da istihdam ederek bölgemiz ile bütünleşmekteyiz. Sayın Bakanım, Silivri sanayisi bugün Türkiye ihracatının %2,5'una yakınını yaparak birçok ilimizi dahi geride bırakan, pırıl pırıl firmalarıyla üretimine devam etmektedir. Bu veriler ışığında zaman zaman gönül kırıklığı yaşadığımı söylemeden geçemeyeceğim. Hem Silivri SİAD hem HASİAD, dostum HASİAD Başkanı da burada olduğu için söylemekte bir beis görmüyorum; ekonomimize önemli katkıları olan bu iki derneğimiz, Külliye'de yapılan SİAD toplantılarına bugüne kadar davet edilmemişlerdir. Bu yüzden de ne katkılarımızı, ne önerilerimizi, ne de sorunlarımızı üst makamlara iletme şansımız olmadı.

“ÜLKE OLARAK HEDEFLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİREBİLMEMİZ İÇİN ÜRETİCİNİN VE İHRACATÇININ DEVLETİMİZ TARAFINDAN DESTEKLENMESİ ŞART”
Sayın Bakanım, İstanbul sanayisinin durumu hakkında da birkaç kelam etmek istiyorum. Ülke ekonomisinin sanayi damarının en kuvvetli attığı yer İstanbul olmasına rağmen topladığı alanın tamamının İstanbul yüzölçümü içinde %2 mertebelerinde olmasına rağmen sanayiden rahatsızlık duyulmasının yanlış yönlendirmelerden kaynaklandığına inanıyor, İstanbul'un sanayisiz düşünülmesinin ekonomimizin kalbine indirilen bir hançer olduğunu vurgulamayı bir kez daha bir borç olarak görüyorum. Bu konudaki takipçiliğinizin de devam etmesini rica ediyorum. Bu konuda bir de dipnotu eklemenizi rica ediyorum; Silivri SİAD olarak üç bölge için Sanayi Teknoloji Bakanlığımızca kabul gören üç Islah Organize Sanayi bölgemiz olduğunu, İBB tarafından direncin hala sürdüğünü de hatırlatmak istiyorum. Sayın Bakanım, hedeflerimizden ülke olarak çok uzak duruyoruz. Hedeflerimize ulaşabilmemiz için üreticinin ve ihracatçının devletimiz tarafından desteklenmesinin şart olduğunu düşünüyoruz. Eş zamanlı olarak cari açığımızı azaltmaya yönelik çalışmaların da yapılması önem arz etmektedir. Devletimizin öncülük etmesi gereken bir diğer konu da endüstriye hammadde üretecek tesislerin yapılmasıdır. Her iki yılda bir seçilecek büyük tesislerin ülkemize kazandırılması devletimizin politikası olmalıdır. Seçilecek ve fizibilitesi yapılacak sektöre hammadde üreten tesisin faaliyetinden sonra yine o tesisin hammaddesini kullanan sanayiciye hisseler halinde satılması, devletimizin yeni bir yatırıma kaynak aktarmasını kolaylaştıracak, sanayicinin de rekabetçiliğini kolaylaştıracaktır.

“SANAYİCİNİN DERDİ NE ZAMAN BİTECEK?”
Sayın Bakanım, içimiz yanıyor; bir yandan ülkemizin hak ettiği yerde olmamasına üzülürken, bir yandan kurlardaki dalgalanmalarla uğraşıyoruz. Haddinden fazla artan hammadde fiyatları rekabetçiliğimizi zorlarken, aşırı artışlarla elektrik enerjisi belimizi kırıyor. İşçimizin hayat pahalılığı altında ezilmesi elimizi kolumu bağlıyor. Sayın Bakanım, bu sanayicinin derdi ne zaman bitecek? Devlet üvey ve kötü evlat muamelesinden bizleri ne zaman azil edecek? İşveren aleyhine düzenlenmiş bir sürü yönetmelik ve kanun maddesi üzerinde çalışma yapılması gerektiğini de vurgulamak istiyorum. Sayın Bakanım, çok büyük memnuniyetle söylemeliyim ki SİAD'lar olarak dile getirdiğimiz birçok konuda hükümetlerimizce düzenlemeler yapıldı ama daha düzenlenmesi gereken şeylerin ivedilikle sanayicinin dinlenerek çözülmesi önem arz ediyor.”

BÜYÜKDEDE: PLANSIZ VE DAĞINIK SANAYİ YATIRIMLARINA DÜZEN GETİRMEK, EN ÖNEM VERDİĞİMİZ KONULARIN BAŞINDA GELİYOR
Kendisine iletilen görüş ve önerileri dikkatle dinleyip not alan Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Türkiye'de sanayi sektörünün genel durumu, sanayinin son yıllardaki dönüşümü, geleceğe yönelik beklentileri ve eğilimleri konularında değerlendirmelerde bulundu. Büyükdede, “Birçok yerde sistem oturmuş olmasına karşı Silivri fluluk olan bir bölge, dağınık ve plansız sanayi alanlarına sahip. Türkiye'de 309 OSB var şu anda. 81 il ve ilçelerine dağılmış vaziyette. İstanbul'un toplam 8 tane OSB'si var. OSB'leri topluyorsunuz 30 milyon metrekare ancak var. 100 milyon metrekare sanayisi olan bir şehirde bir nevi 70 milyon metrekarenin sahibi yok. Sanayicinin gerçekte birçok yerde muhatabı yok. Biraz öyle görünüyor. Benim bu konuda ele almak istediğim ilk şey; elimizdeki sanayi bölgelerinin, OSB olmamış veya küçük sanayi sitesi vasfında olmayan sanayi bölgelerinin bir zapturapta alınması, bir sisteme bağlanması, bunlara bir kimlik kazandırılması. Türkiye ekonomisinin %35-40'ını taşıyan İstanbul böyle garip bir pozisyonda. Sadece İstanbul da değil, büyük şehirlerin neredeyse çoğu böyle. Bakanlık olarak en çok önem verdiğimiz konulardan birisi sanayi bölgelerinin bir sistematiğe bağlanması. Ve onların her birinin problemleriyle ayrı ayrı ilgilenilmesi.” şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra toplantı, soru-cevap şeklinde devam etti.
Haber:
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP