
Esnaflara, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince sağlık taraması, risk analizi, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi işlemlerini yaptırma zorunluluğu getiren kanun işverenin kafasını karıştırdı. Konuyu aydınlatmak ve esnafı bilgilendirmek üzere sanayi sitesi esnafıyla tek tek röportaj yapan gazetemiz İmtiyaz Sahibi İlhan Uygun, vatandaşlara iş güvenliği kanunun yanında güncel sorun ve sıkıntılarını da sordu. Yanında sigortalı işçi çalıştıran işverenleri yakından ilgilendiren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında sanayi sitesi içinde önceki gün yapılan bilgilendirme toplantısında akıllardaki soruların cevap bulmadığı dikkat çekti. Kendilerine yöneltilen soruları sanayi sitesi esnafı şöyle yanıtladı:
"BAŞKANIN FAYDASINI GÖRMÜYORUZ”
Engin Ulutaş: Sanayide ilk önce tertip düzen olması gerekiyor. Esnaf Odası seçimleri olacak, yeni başkan da gelse eski başkan da gelse biz hiç faydasını görmüyoruz. Seçimlerde gelip dolaşıyorlar, elimizi sıkıp gidiyorlar. Bir de ay sonunda aidat istiyorlar. Sitede zaten iş yok, Silivri’de iş yok, İstanbul’da insanlar çatır çatır çalışıyorlar.
Devletin başlattığı barış sürecini de yanlış olarak değerlendiriyorum. Bundan bir şey çıkacağını zannetmiyorum, milleti bir birine küstürecekler başka bir şeyin olacağı yok.
"İŞ GÜVENLİĞİ YASASI GÜZEL AMA TÜRKİYE’YE UYGUN DEĞİL”
Evren Demirdağ: Yakında seçimler olacak. Gelecek başkanın zaman zaman çıkıp esnafı ziyaret etmesini istiyorum. Esnafın sıkıntılarını, dertlerini bire bir ağızlarından dinlemelerini isterim.
Yapılan İş Güvenliği Yasası projesi güzel ama Türkiye şartlarına göre uygulanması yeterli olabilecek diye düşünmüyorum iş güvenliği konusunda esnafın düşüncelerini ve atölye konumlarını göz önünde bulundurarak proje uygulanmasının daha uygun olacağını düşünüyorum.
Devletin yaptığı barış süreci ile ilgili de inşallah ülkemiz için hayırlısı olur diyorum.
İşlerimiz de şuan durgun, sezondan beklediğimiz hareketlilik yok ama buna da şükür diyoruz.
"BAŞKANIN ESNAFLA İÇ İÇE OLMASI GEREKİR”
Ramazan Özmen: Esnaf Odası başkanlık seçimlerinde, iyi ve çalışkan bir kişinin başkanlık görevine getirilmesini istiyoruz. Esnafla iç içe olması çok önemli. Galericilerin de sanayiye gelmelerini istiyoruz, buradaki esnafa da faydalarının olacağını düşünüyorum.
"BU YASAYA HAZIR DEĞİLİZ”
Ersun Ödemiş: İş Güvenliği Yasası’yla ilgili geçen gün toplantı yapıldı, biz küçük sanayi sitesi olarak buna tam olarak hazır değiliz. Türkiye’nin bazı bölgelerinin böyle bir uygulamadan daha haberleri bile yok.
Esnaf Odası başkan adayları daha yeni yeni çıktığı için henüz benim tam bir adayım yok. Şuanki Esnaf Odası Başkanımız Ali Tabakoğlu geçen seçimlerde ‘Bu son dönemim bir dahaki dönemde ben olmayacağım’ demişti. Her şeyin bir zamanı var, doğru zaman gelince bırakması gerekir. Senelerdir başkan yardımcılığı yapmış olan Sebahattin Öpçin arkadaşımız var, o veya yönetimde olan başka bir arkadaşımızın bu göreve gelmesi gerekir.
"KAÇAK ÇALIŞTIRMALAR ARTACAK”
Kenan Bulgurcu: İş Güvenliği ile ilgili henüz bize gelmediler, konuyla ilgili tam bir bilgimiz yok. Bize ne faydası olacak bilmiyoruz. Zaten iş yok herkes bunun masrafını karşılayabilecek mi? Hem doktor, hem mühendis... Hangi birine para yetiştireceğiz. Devletten isteğimiz vatandaşa daha bir kolaylık sağlanması, yoksa insanlar kaçak çalıştırmaya başlayacaklar.
Ayrıca ben sanayinin içinde galeri olacağına inanmıyorum, burada olmaz hem iş yeri hem ticarethane zor.
"İŞLERİMİZ İYİ DURUMDA”
Ahmet Eğin: Sitemizde eksik bir şeyimiz yok. Allah’a şükür işlerimiz iyi durumda.
"ESNAF DERNEĞİ HİÇBİR ŞEY YAPMIYOR”
Nurkan Alaner: İş Güvenliği Yasası esnaf için yararlı bir yasa değil. Bir iki kişinin çalıştığı yerde böyle bir şey nasıl olacak? Esnaf bu ücreti nasıl karşılayacak? Ufak esnafa çok büyük bir külfet bu. Böyle şeyler çıkartarak kendilerine iş imkanı sağlıyorlar sadece. Ben 36 senedir Esnaf Odası’na kayıtlıyım, aidatımı ödüyorum bir tek adres değişikliği için benden 140 lira para istediler. Bu nedir? Neymiş, sicile bildireceklermiş. Artık bir yere gidilmiyor ki internetten her şey halloluyor. Ama benden aidat alıyorlar ve bir kere işim düşüyor, benden para istiyorsun. Esnaf derneği hiçbir şey yapmıyor esnafa, sadece seçimlerde gelip ‘nasılsın arkadaşım’ deyip gidiyorlar. Makam arabalarında gezip duruyorlar. Gelip bana ‘Derdin nedir?’ diye sormuyor. Bana ne getirecek bu yasa? Doktora, avukata para vereceğim.
Sitemiz için şükrediyoruz. Esnaf kendi gücüyle yapıyor. Hükümetin barış sürecini destekliyorum. Artık yeter.
"3 KİŞİLİK DÜKKAN İÇİN GEREKSİZ”
Olcay Avcı: İş Güvenliği Yasası gereksiz bizim için zaten üç kişi çalışıyoruz. İşlerimiz zaten çok sakin, randımanlı değil.
"TABAKOĞLU MECLİS ÜYESİ OLACAKMIŞ”
Metin Kıyıcı: İş Güvenliği Yasası’nı büyük şirketler uygulayacak diye biliyorum ben. Esnaf Odası’nda görevli arkadaşlar bize böyle söyledi. Ben bu konuyu şöyle anladım; muhasebeciler gibi iş güvenliğiyle ilgili de şirketler var ve bizden para alacaklar. Galiba biz de cezayı yedikten sonra yaptıracağız.
Esnaf Odası Başkanımız için Belediye Meclis Üyesi olacak diyorlar. O bırakınca biz de sanayiden bir arkadaşı çıkartacağız. Sebahattin Öpçin’e söz vermiş başkan ama o da ‘Ali Tabakoğlu olmadan yapmam’ diyor. Nuray Koçer’i destekleyeceğim ben. Genç, kanı hızlı, iyi de bir kardeşimizdir.
Sitemizde eksik bir şeyimiz yok.
Otopark güzel temizlendi ama oto galericiler gelemedi. Biz onların gelmesini istiyoruz. Hareket gelir, bereket gelir.
"BİLGİM YOK”
Bircan Bozdağ: Biz iş güvenliği için gerekli önlemleri kendimizce almaya çalışıyoruz. Esnaf Odası yönetimi değişecekmiş ama benim bir bilgim yok.
"GALERİCİLERİN GELMESİNİ İSTERİM”
Nedim Yalın: Bizim sigortamız var, sigortasız çalışan kimse yok. Bizim zaten ağır bir işimiz yok.
Yakında esnaf odasında seçim olacak ama benim bir fikrim yok. Türkiye’de asgari ücret 774 lira, emekli taş çatlasa 1000 lira alıyor. Avrupa’da insanlar dünyayı geziyorlar emekli paralarıyla.
Galericilerin buraya gelmesini de isterim.
"TÜRKİYE İŞ KAZALARINDA 2. SIRADA”
Nihat Şahiner: İş güvenliği önemli. Türkiye dünyada iş kazalarında 2. sırada geliyor. Burada da konu hakkında toplantı yapıldı ama ben gidemedim.
"GALERİCİLER VAZGEÇTİ”
Erdinç Vızdıklar: İş güvenliği konusunda tam bir bilgim yok. Galerilerin buraya taşınması konusunun iptal olduğunu biliyorum.
"DEVLET BİZE NE VERİYOR?”
Mehmet Sökücü: 2 senedir burada hizmet veriyoruz, işler biraz yavaş. Burası 500 bin liralık sermayeyle kurulmuş bir iş yeri, biz buradan her yere hitap ediyoruz. Hastanelerde doktor açığı var, esnafa mı bakacaklarmış? Biz küçük esnafız devlet bizi bankalara yolluyor sicilin temizse kredi veriyor. Türkiye’de 100 insanın 99’unun sicilinde bozukluk var. Neden? Ama burada 500 bin liralık bir iş yerinin bir teminatına bakmıyor. Devlet bize ne veriyor? Hiçbir şey vermiyor. Buraya geldik, ruhsat, tabela vergisi, çöp vergisi istediler.
"DEVLET İŞİNİ KENDİ MINTIKASINDAKİ ESNAFA YAPTIRSIN”
Cemal Nail Sökücü: Silivri gelişmiyor çünkü bacalı sanayi yok. Pazar günü çalışmak istiyoruz belediyeden hemen dikiliyorlar ‘Pazar çalışma ruhsatın var mı?’ diye. Ben Pazar günü gelip burada çalışıp insanlara bir şey veriyorsam bunun sebebi topluma bir şey kazandırmaktır. Karayollarının falan arabaları var burada gidiyorlar Küçükyalı’da bilmem nerede arabalarını yaptırıyorlar. Neden burada yaptırmıyorlar? Esnafı kalkındırmak istiyorsa devlet ‘bu mıntıkadaki sanayide işlerinizi yaptırın’ diyecek. O yol masrafını da devlet cebinden karşılıyor. Pahalı deseler yine tamam diyeceğim ama pahalı da değiliz. Orada farklı işler dönüyor. Eğer devlet şu bölgede esnafı kalkındırmak için gerekli şeyleri yapsa sanayisi de hareketli olur, diğer sektörlerde. Avrupa’da iş yeri açıldığında devlet ondan vergi aldığı için destek veriyor.
"O KADAR PARA KAZANSAM BURADA NE İŞİM VAR”
Mustafa Çakır: İş güvenliği toplantısına katılamadım ben. Ben kiramı ödeyemiyorum devlet bir şeyler çıkartıyorlar. O kadar para kazansam burada en işim var!?
"SİLİVRİ ESNAFI DESTEKLENSİN”
Aytaç Tuna: İş güvenliği konusunu olumlu karşılıyorum. Maliyet artacaktır ama ben destekliyorum can gideceğine paramız gitsin. Galericilerin de buraya gelmesini istiyorum ama onlara güzel bir yer yapmaları lazım. Silivri Belediyesi’nin esnafı desteklemesini istiyoruz, bu konuda sıkıntılar var. Silivri esnafının desteklenmesini ve işlerinin burada yaptırılmasını bekliyoruz. Burada bir kaportacı, yağcı varken arabalar Esenyurt’ta tamir olmasın. Buradaki esnaf kazansın. Ve belediyeden ricamız birazcık sanayimize bakım yapsınlar. Kırmızı bloklarla bizim alakamız yok. Gelsinler biraz sokaklarımızı güzelleştirsinler, çevre temizliği konusunda bize yardımcı olsunlar.
"SANAYİDE HIRSIZLAR DANS EDİYOR”
Lokman Kılıçer: İş yoğunluğu nedeniyle toplantıya katılamadık. Tam anlamıyla ne olduğunu bilmiyoruz. Ama devletimiz için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.
Buraya yapılmak istenen oto galericilerin gelmesini istiyoruz. Bizim açımızdan iyi olur. Sitede sorunlarımız var, hiçbir güvenliğimiz yok. Hırsızlar dans ediyor burada. Güvenlik "Ben paramı alır yatarım” diyor. Bu sanayi için kötü bir izlenim. Gelen giden insanlar denetlenmeli.
Hükümetin açılım programı da vatana millete hayırlı olsun.
"TEK ÇALIŞIYORUM”
Semih Ural: Benim bir bilgim yok zaten tek başıma çalışıyorum. Galericilerin de buraya gelmesini isterim, hareketlilik gelir.
"BEN EMEKLİ OLACAĞIM”
Mehmet Memiş Yurtsever: Artık eski yazlıkçılar da yok, iş de yok. Biz zaten emekli olacağız gençler yaparsa yapar. Buraya oto galeri yapmak istiyorlar ama iyi mi olur, kötü mü bilmiyorum.
"SİLİVRİ BİRLİK’LERE ÇARE BULSUNLAR”
Taner Özgiden: Siteyle ilgili büyük bir sorunumuz yok, zaten dükkanımız güvenlikli. Ama benim başka bir şikayetim var. Ben 2010’dan beri buraya gidip geliyorum, Büyükçekmece’de oturuyorum. Silivri Türkiye’nin Trakya’ya açılan kapısıdır. Buraya hapishane, okul yapıldı gelişti ama ulaşım gelişmedi. Otobüslere binemiyorum. 7-8 tane geliyor ama doluluktan binemiyorum. Ben bunun için defalarca İETT’yi aradım. Şu otobüslere çare bulunsun istiyorum. Açık görüş olduğu zaman 3 vesait yapıyorum.
"İŞ GÜVENLİĞİYLE İLGİLİ BİLGİM YOK”
Murat Aydos: İş güvenliğiyle ilgili fazla bir bilgimiz yok. Bir form verdiler ne olacak bilmiyoruz. Şuan gezip anlatıyorlarmış.
Oto galeri olduğunda işler artacak sanıyorlar ama onlar sadece arabalarını satacaklar o kadar, başka bir şey olacağı yok.
"İŞLERİMİZ KÖTÜ”
Gürkan Çam: İş güvenliği konusunda pek bilgim yok. İşlerimiz kötü durumda.
"HER ŞEY SANAYİ DEĞİL”
Metin Erkan: Ceza gelince yapılır her şey. Bizim sitede herkes kendi başının çaresine bakıyor. Oto galericiler buraya gelmez. Buraya 400 tane bina yaptılar sanki Silivri’nin bütün yükünü bu sanayi kaldıracak. Bakıyoruz kiralar birden yükselmeye başladı. İnsanlara iyilik yapacaklarına kötülük yapıyorlar, her şey sanayi değil.
Bu ülke için en doğrusu neyse olsun.
Esra TATAR