Bir hayal daha gerçek oluyor!

Bir hayal daha gerçek oluyor!

5.07.2021 15:36:18

Silivri gündemini uzun yıllardır meşgul eden TEKNOPARK Projesi, Kadir Has Üniversitesi işbirliği ile Silivri Belediyesi'nin gündemine dahil oldu. Başkan Yılmaz, TEKOPARK protokolü için meclisten yetki istedi.

Silivri Belediyesi'nin Temmuz meclisinde gündemin 22. maddesi olarak değerlendirdiği konu Silivri Belediyesi mülkiyetindeki 451 ada 4 parsel sayılı taşınmazın üzerinde Kadir Has Üniversitesi ile birlikte Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Yönetici şirketi kurulması için gerekli protokol ve sözleşmenin imzalanmasına yönelik Belediye Başkanına yetki verilmesi hakkındaydı.

YILMAZ: TEKNOPARK'I GERÇEKLEŞTİRMEK ÜZEREYİZ

Başkan Yılmaz, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Kadir Has Üniversitesi'nin ilk açıldığı yıllar bölgede sinerji ve sevinç yarattı. Yanılmıyorsam 20-21 yıl oldu. Çok olumlu bir hava estirmişti lakin o günkü Selimpaşa Belediyesi ile Kadir Has Üniversitesi arasında uzlaşmaya varılamamasından dolayı Kadir Has yatırımlarının tamamını Cibali'de eski tütün fabrikasını satın alarak kaydırdı. Kurum halihazırda ek binalarını da yaptı ve şuan yaklaşık 1.5 yıldır Silivri Belediyesi Selimpaşa kampüsünde tek bir öğrenci bile yok. Bina atıl bir şekilde duruyor. Kadir Has Üniversitesi ile yetkililerini iki kez ziyaret ettik. ‘Burayla ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz' dediğimde “Şu süreçte bir yatırım öngörmüyoruz.” dediler. Silivri Belediyesinin en kıymetli arazisinin bu şekilde atıl durmasından dolayı Kadir Has isminin ilçemizde hayırla yâd edilmediğini ifade ettim. Her geçen gün artan tepkiden söz ettim. Lakin olaya daha profesyonel baktıklarını ve buraya yaptıkları yatırımı geri almadan buradan çıkmalarının söz konusu olmadığını ifade ettiler. 15 Milyon Dolar gibi bir yatırım yaptıklarını ifade ettiler.

Biz de onlara şunu teklif ettik; madem burada bir üniversite ve öğrenci kabulünüz olmayacak son dönemde çok önem arz eden teknoloji merkezleri, teknopark yapımını Üniversiteniz ve Belediyemiz işbirliğinde gerçekleştirelim. Mütevelli heyeti ile yaptıkları toplantı sonrasında bana olumlu dönüş yaptılar. Kadir Has Üniversitesi'nde bir toplantı gerçekleştirdik. Teknoparkın kurulabilmesi için bir anonim şirketinin kurulması gerekir. Hisse oranlarından tutun da buradaki kapasite sınırlandırılmasına kadar ayrıntılı toplantı yaptık. Salgın süreci bizim hızımızı kesti. En nihayetinde en son yaptığımız görüşmede  teknopark konusunu epey bir olgunlaştırdık. Silivri Belediyesinin de içerisinde olacağı, bir teknoparkı gerçekleştirmek üzereyiz. Bununla ilgili bir protokol yetkisi isteyeceğiz ama bunun bakanlıkça Teknoloji Merkezi ilan edilebilmesi için meclis kararıyla başkana yetki verilmesi gerekiyor. Ondan sonraki süreçte yapılacak protokolde sizlerle, grup başkan vekillerimizle bu konuyu istişare edeceğiz. Bu konularda ben yaptım oldu veya ben yapıyorum olsun mantığı ile bir yaklaşım içerisinde olmayacağım. Tabi burada hisse oranları çok önemli olmakla birlikte üniversite şunu ifade ediyor; hisselerin yüzde 10'un Kadir Has Vakfı'nda olmasını ve altın hisse diye tabir edilen yönetiminin üniversite tarafından yapılacağı için %51'ini istiyorlar. Yüzde 39'unu da Silivri Belediyesine bırakacaklar. Teknopark belki ilk iki yıl hiç para kazanmadığı gibi yapılacak yatırımlarla bir zarar etme durumu da olacak. Bu konuda Silivri Belediyesini bu yükümlüğe sokamayız diye ifade ettim. Kabul ettiler. Elde edilecek gelirde de %50 bölüşmeyi kabul ettiler. Ben kendilerine de söyledim, buradan bir gelir elde etmeyi düşünmedim. Silivri'ye bir teknopark, teknoloji gelişim merkezi kazandırmak çok anlamlı bir katma değer getirecek. Bütün araştırma geliştirme şirketlerinin içinde yer aldığı kaliteli insanların çalıştığı çok önemli bir prestij merkezi olacak. Silivri kamuoyuna çıktığımda zor duruma düşmeyecek bir ortaklık yapısının olması gerektiği gerektiğini ifade ettim. Hukukçularımız oturacak bunları tartışacak. Komisyonlarımızda da tartışacağız. Çok kararlılar. Gerçekleştirebilirsek Kadir Has Üniversitesi ve Belediyemizin ortak olduğu bir teknoparkın Silivri'yi çok önemli bir değer katacağını düşünüyorum. Protokol yapmak üzere meclisimizden başkana yetki istiyoruz.”

  1. Gündem maddesi Hukuk Komisyonu'na havale edildi.

YAZICI; TEKNOPARK'IN İŞLEVİNE AÇIKLIK GETİRDİ

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı, söz alarak şunları söyledi: “Teknoparkların kısaca ne olduklarını anlatmak, bilgilendirmek üzere söz almış bulunuyorum. Teknoparklar bakanlık tarafından özel bir bölge olarak ilan ediliyor. Türk ticaretinin katma değerli üretime geçmesi için gerekli bilimsel çalışmaların yapılması, bununla ilgili de teşviklerin verilmesi ile ilgili. Sanayi üretimi yapan tesisler buraları kiraladıkları zaman belli vergilerden muaf oluyorlar. AR-GE'de çalışan elemanların maaşından sigortasına kadar devlet ödüyor. Bu amaçla sanayicilerin çok yoğun talepte bulunacağını sanıyorum.  Bildiğim kadarıyla Silivri'de bunu fabrikasında iki yada üç firma yapıyor. Bunu yaptığı zaman fabrika olarak da teşvik alıyor. Çok talep gören Türkiye'de çok arzu edilen bir şey. İnşallah bir anlaşma sağlanırsa hem Silivri'nin üretim kapasitesi bakımından, aynı zamanda üretim karakterinin değişmesine de katkıda bulunabilir. Biz genellikle yaptığımız ihracaatlarda ton başına satış birimi miktarı çok düşük ama katma değerli ürün yapabilirsek, satabilirsek Silivri'nin sanayi ve üretimine çok önemli katkılar olur.

Zaten kullanım hakkı olarak kendilerine ait olan bir yere Silivri Belediyesinin de dahil olması önemli.”

YILDIZ: SİLİVRİ'YE KATMA DEĞER SAĞLAYACAK PROJELERDE SİZİNLE BERABER HAREKET EDECEĞİZ

CHP Grup Başkanvekili Melih Yıldız, “Bizim de uzun yıllar uğraş verdiğimiz, dillendirdiğimiz ve bir türlü hayata geçiremediğimiz bir proje. Mücadele ve uğraş verdiğiniz için öncelikle teşekkür ediyoruz. Bu projeyi destekleyeceğimizi, Silivri için katma değer sağlayacak, gelişimine önemli rol oynayacak projelerle alakalı her zaman sizinle beraber hareket edeceğimizi ifade etmek itiyorum.”  şeklinde desteklerini ifade etti.

YILMAZ: SİLİVRİ BELEDİYESİNİN KURUMSAL KİMLİĞİNE YAKIŞIR ŞEKİLDE TEMSİL EDİLMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Başkan Yılmaz, destekleri için CHP grubuna teşekkür etti ve sözlerine şöyle devam etti: “O 115 dönümün içerisinde belki kültür, spor, otopark v.s. Silivri'nin Selimpaşa'nın da hizmetine açılması gereken atıl bir alan oluşacaksa, şuan iki tane büyük bina var, kütüphane ve dersliklerin kullanımı için Silivri Belediyesine tahsis edecekler. İstişare mekanizmasıyla götüreceğiz, esasında burada Kadir Has Üniversitesi'nin burada ciddi maliyet getirecek yatırımları olacak. Silivri Belediyesinin kurumsal kimliğine yakışır şekilde temsil edilmesi için elimizden geleni yapacağız. Silivri için hayırlı uğurlu olsun. Önemli bir adım diye düşünüyorum.”

Renginar SALİ/Sevginar SALİ

 

YORUM YAP