Arazilerimiz gasp ediliyor isyanı!

Arazilerimiz gasp ediliyor isyanı!

22.02.2013 11:41:32

Silivri Fener Köy’de önceki gün Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan gelen teknik heyet bölgeye yapılması planlanan ‘Silivri Rüzgar Enerji Santrali’ projesiyle ilgili çevre değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Silivri gündemine gelmeden önce konu ulusal medyada Yurt Gazetesi’nden Mehmet Demirkaya’nın haberinde şöyle yer aldı; "Tivnikli’nin şirketi "Silivri Enerji A.Ş.”, Silivri’nin Fener, Kurfallı ve Akören köyleri sınırları içinde kalan 440 dönümlük araziye rüzgar enerjisi santralı kuruyor. 23 rüzgar türbininden oluşan santralin yeri birinci sınıf tarım arazisi. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 15 Haziran 2011’de aldığı kararla 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzen Planı’na aykırı bir biçimde, arazi "tarımsal niteliği korunacak alan” olmaktan çıkartıldı. Usulsüz yapılan bu işlemin ardan 440 dönümlük alana santralin kurulmasına izin verildi.
Mecliste karar AKP’lilerin oylarıyla ve oy çokluğu ile kabul edilirken, ret oyu veren CHP’lilerin herhangi bir eleştiri getirmemesi dikkat çekti.”

VATANDAŞ İSTEMİYOR
Fener Köy’de düzenlenen toplantıda değerlendirmelerde bulunan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun teknik heyeti bölgeye kurulması planlanan rüzgar enerji santralleri hakkında köy halkına bilgi verdi. Arazilerinin durumuyla ilgili tedirginlik yaşayan vatandaşlar topraklarında rüzgar enerji santrali istemediklerini söyleyerek itirazlarını bildirdi.

SİLİVRİ’NİN TAMAMINA YETECEK ELEKTRİK ENERJİSİ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kamulaştırma Daire Başkanı Osman Birgin, yenilenebilir, temiz ve çevre dostu olan rüzgâr santrali enerjisi hakkında açıklamalarda bulundu ve şu bilgileri verdi; Proje kapsamında 11,7 km uzunluğunda 154 kv enerji iletim hattı tesis edilerek Silivri Trafo Merkezi üzerinden şebeke bağlantısı yapılacak olup, santral bünyesinde her biri 2,5 mw gücünde 23 rüzgâr türbini ünitesi bulunmakta ve toplamda 36.386 m2 yer kaplamakta. Planlanan yapım süresi 14 ay. Santralde üretilecek yıllık 151,609 milyon kilovat saat elektrik ile bölgede üretilen elektriğe katkı sağlanmış olacak. Planlama alanı, TEM otoyolunun 6 km kuzeyinde ve projesi yapılan 3. Otoyol sınırından geçmekte. Alanın güney batısında Fener Köyü, kuzey batısında Kurfallı Köyü, kuzey doğusunda Akören Köyü ve güney doğusunda Gazitepe Mahallesi yer almakta.
Girgin, rüzgâr enerji santrallerinden üretilen elektrik enerjisinin Silivri’nin tamamına yeteceğini ifade ettiği konuşmasında seçilen sahanın fiziksel, çevresel ve teknik açıdan yeterli ve uygun olduğuna dikkat çekti.

IŞIKLAR: YASA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ise proje hakkında kurum olarak olumsuz görüş bildirdiklerini söyledi ve vatandaşların mağdur olmaması için yasanın tekrar gözden geçirilmesini talep etti. Işıklar şöyle konuştu: "Süreç başladığından bu yana içinde olmaya çalışıyoruz. Tabiri caizse zurnanın son deliğindeyiz. Vatandaşın yerleri kamulaştırıldıktan sonra görüşlerin alınması çözüme dönük bir yol değil.
Olumsuz görüş bildirmemizin altında yatan sebepleri hemşerilerimle paylaşmak istiyorum. Kesinlikle Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyacı olduğunu, dışa bağımlı enerji bağımlılığının ortadan kaldırılması konusunda ulusal stratejik bir önem taşıdığını biliyoruz. Enerji çeşitlemesi bölgemize katkı yapacaksa eğer herkesin hassasiyet içerisinde olacağını da biliyoruz. Buranın aciliyeti var mıydı? O kadar yer varken neden Silivri? Kamulaştırma yapılırken, kamulaştırma yapılan yerin bedeliyle vatandaş 50 metre öteden aynı vasıfları taşıyan yer alabilecek mi? Yer belirleme politikasında eksiklikler olduğunu düşünüyoruz. Hemşerilerimizden dinledim birçok şikâyet alıyorum. Kamulaştırma konusunda gösterilen özensizlik, kamulaştırma sürecinin uzun olması, bedellerin tespitlerinin belirlenmesinde mağduriyet söz konusu olacak. Yasanın tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Katılımcı bir yönetim anlayışının olmamasının eksikliğini yaşıyoruz. Aksaklığın giderilmesi, mağduriyetin ortadan kaldırılması için bir adım atılmalı. Bu hassasiyet korunursa, yapılmasında hiçbir sıkıntı yok. Mağduriyetin bedeli karşılansın. Tüm süreçler bittikten sonra buraya gelip konuşmanın hiçbir önemi yok.”

EREN: ARAZİLERİMİZ GASP EDİLİYOR
Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren, proje hakkında kendilerine hiç danışılmadığını ifade ettiği konuşmasında arazilerin gasp edildiğini iddia etti.
Teknik heyetin açıklamalarını yetersiz bulan Eren, konuşmalarla ikna olmayacağını vurguladı ve "Kanun koyucu bu konuyla ilgili biz köylüyü neden korumadı? Benim bakanım, milletvekillerim bizi neden korumadı? Siz davulu tutmuşsunuz, gelini bulmuşsunuz, nikâhı kıymışsınız, düğünü yapmışsınız. Şimdi gelin anlaşalım diyorsunuz, biz sizlerle nasıl anlaşacağız? Başkaları para kazanacak diye benim tarlamı peşkeş mi çekecekler? Beni ikna edemezsiniz. Hiçbir köylü de ikna olmadı. Bizim arazilerimizi gasp ediyorsunuz. Siz kendi elektriğinizi üretebilir misiniz diye neden bize sormadınız? Biz arazilerimizin gasp edilmesine izin vermiyoruz” şeklinde konuştu.

BİRGİN: SİZİ İKNA ETMEYE GELMEDİK, BİLGİ VERİYORUZ
Eren’den gelen itirazlar üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kamulaştırma Daire Başkanı Osman Birgin, "Genel sorunlar nelerdir? Sizin tepki gösterdiğiniz konuları öğrenmeye ve sorularınızı yanıtlamaya geldik. Sizleri ikna etme gibi bir zorunluluğumuz yok. Biz kanuna uymak zorundayız. İşimize gelmiyorsa, mahkemeye başvuracağız” dedi.
YILDIZ: ARSA SAHİPLERİ MAĞDUR EDİLMESİN
Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmede bulunan CHP Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda rüzgar gülü projesi çerçevesinde kamulaştırılacak yerlerin saliplerinden Melih Yıldız, "İtiraz ettiğimiz nokta yenilenebilir ve temiz bir enerji üretim şekli değil; Kamulaştırma sürecine kadar bu konu hakkında hiç bilgilendirilmemiş olmamız. Bizler tarım arazilerimizin içerisine depo bile yapamazken, enerji santrali yapımına karar verilmiş. Yasa ve kamu yararı var ona da karşı çıkacak bir durumumuz yok. Ancak mülkiyet sahiplerinin mağdur edilmemesini istiyoruz. Kamulaştırma kararını devlet alıyor ancak, kamulaştırmayı özel firma yapıyor. Konu mahkemeye intikal etti ancak süreçte yaşanacaklar insanları tedirgin ediyor. Ayrıca bir diğer sıkıntı da; 1 rüzgar gülü için 10 bin m2 yer kamulaştırılıyor. Araziniz 12 bin m2’yse diğer 2 bin m2’si kamulaştırılmıyor ve siz orada tarım yapmaya da devam edemiyorsunuz, atıl vaziyette kalıyor. Küçük yerlerin tamamı kamulaştırılsın ve atıl kalan yerlerin zararı önlensin istiyoruz.”

FENER’LİLER SESLERİNİ YÜKSELTTİ
Arazileri üzerinde yapılması planlanan projeye sıcak bakmayan bölge halkı, süreçle ilgili önceden bilgilendirmelerde bulunmayan yetkilere karşı seslerini yükseltti. Fener Köy halkı yalnızca 9 -10 ay önce bölgeye giden firma yetkililerinin ‘ya razı olursunuz ya da devletle ortaklaşa kamulaştırmayı gerçekleştiririz’ sonucuna varan konuşmaları olduğunu ve çaresiz bırakıldıklarını belirtti. Yerlerinin kamulaştırılmasını istemeyen bölge halkı mağduriyetlerini dile getirdi.

TOPLANTIYA YOĞUN İLGİ
Toplantıya Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Turgay Sakarya, Muhtarlar Derneği Muharrem Eren, arazi sahipleri katıldı.
Sevginar UYGUN / Hazal BAŞARAN
  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki
Sonraki » Rehbersiz ve desteksiz kalmayın

  1. Altınorak Altınorak

    Tek kat küçük bir eve,veya su kuyusu bile açtırmaya izin vermeyen devlet, aprtman boyunda , etrafında geniş yer kaplayan bir yapıya izin veriyor. Bu tarz yapıları çok uzklarda devlet yapmalı ve elektriği çok ucuz vermeli . Heryer pervane doldu. Sesinden yakınlarda durulmuyor.

YORUM YAP