
SUYARAN: BİRLİKTE VE BİR OLURSAK BAŞARILI OLURUZ
Toplantının açılış konuşması Önder Çiftçi Projesi Çiftçi Temsilcisi Nezih Suyaran, yaptığı açılış konuşmasında şu sözlere yer verdi: "Tarım Türkiye’de zorlu bir süreçten geçiyor. Aşağı yukarı 25 yıldan beri tarımda hızlı bir dönüşüm ve değişim var. Biz de alternatif ürünlerle, farklı üretimler yaparak çiftçilerimizin gelirini arttırmak istiyoruz. Yeni ürünlerden bir tanesi kanolaydı. Ülkemizin değişik bölgelerinde farklı ürünlerle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bizdeki en önemli sorun: gelirin üç dört aileye bölünmesi ve gelirin küçülmesi. O yüzden ticaret yapılacak alanda çoğalmamız lazım. Çiftçilerin ikili, üçlü, beşli halde seracılığa, meyveciliğe yatırım yapması lazım. Birlikte pazarlamalıyız. Bunlar kolay işler değil, birlikte ve bir olmak lazım. Yeni neslin tarımda bizlerden daha başarılı olacağına inanıyorum.”
ORAL: SİLİVRİ ÇİFTÇİLERİ ŞANSLI
Silivri Önder Çiftçi Derneği Şube Başkanı Metin Oral, Sarı Çiçek Ürünleri A.Ş, Tekirdağ Önder Çiftçi Derneği, Hayrabolu Önder Çiftçi Derneği, Muratlı Önder Çiftçi Derneği ve Malkara Önder Çiftçi Derneği adına açıklamada bulundu. Oral, konuşmasına ilçemizdeki çiftçilerin şanslı olduğunu, Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar ve Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın tarıma ve çiftçilere destek olduklarından bahsederek başları ve sözlerini şöyle sürdürdü: " Önder Çiftçi Projesi, bundan yirmi yedi yıl önce Tekirdağ’da başlatılan daha sonra Trakya ve Anadolu’da bir çok il ve ilçede kurulan derneklerle tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerine model olmuş bir projedir.
"KANOLA, ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLADI”
Kanola, 1997 yılından bu yana proje kapsamında alternatif ürün olarak ekilmeye başlandı. Ülkemizde petrolden sonra en çok ithalatı yapılan ürün ham yağdır. Hem yağ açığının bir kısmını karşılamak hem de çiftçimizin daha yüksek kazanç sağlayacağı iyi bir münavebe bitkisi olarak kanola ekilmesi, ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamıştır.
2014-2015 Üretim yılında bölgemizde yaklaşık olarak 285.000 dekar kanola ekimi yapılmış. Bunun karşılığında 50.000 ton civarında kanola elde edilmiştir. Bunun 20.894 tonu üyelerimiz tarafından üretilip Sarı Çiçek A.Ş. tarafından satışı gerçekleştirilmiştir. Bu oran pazarın %40’ını oluşturmaktadır.
Bölgemizde yoğun olarak ekimi yapılan buğday ve arpada üretim maliyetlerimizi oluşturan girdilerin fiyatları bir önceki yıla oranla artmasına rağmen buğday arpa satış fiyatı geçen yıla göre daha düşük seviyede olması bizleri üzmüştür.
"2015 KANOLA SATIŞ FİYATI 40 YAĞ ORANI OLMAK KAYDIYLA 1.373 TL/TONDUR”
Kanolada uyguladığımız sözleşmeli üretim modeli ve ortak hareket etmemiz sebebiyle hasat dönemi başında geçen yılın satış fiyatı olan 1,220 TL/ton avans fiyatı olarak açıklamıştık. Bu gün de burada bu yıl üreticilerimize ödeyeceğimiz ana fiyatı açıklıyoruz. 2015 kanola satış fiyatı 40 yağ oranı olmak kaydıyla 1.373 TL/tondur. Her bir artı puan yağ için 20 TL/ton prim verilecektir. Örnek verirsek 45 yağ oranı ile kanolasını bize veren bir üreticimiz 1.473 TL/ton başına para alacaktır.
Sözlerimi bitirirken bu yılki kanola fiyatımızın sizleri mutlu ettiğini umarak gelecek yılın daha bereketli ve karlı geçmesini diliyorum.”
Toplantı soru ve cevap şeklinde devam etti.
Haber:
Renginar M.Sali