Çiftçilerimize yem bitkileri tohum desteği

Çiftçilerimize yem bitkileri tohum desteği

25.12.2020 13:44:27

İstanbul İl Tarım Müdürlüğü tarafından, ilçemiz 54 çiftçisine yerli ve milli yem bitkileri tohumları desteğinde bulunuldu.

54 Silivri çiftçisine Tarım Bakanlığının Çayır, Mera Ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında, İstanbul İl Tarım Müdürlüğü tarafından yerli ve milli yem bitkileri tohumları desteğinde bulunuldu.  Tohumlar, bugün tören eşliğinde takdim edildi.

Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Silivri Tarım Kredi Kooperatifi tarafından düzenlenen törene Silivri İlçe Kaymakamı Ali Partal, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, meclis üyeleri, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Tekirdağ Bölge Müdürü Adnan Yusuf Güney, İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Silivri Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu ve çiftçiler katıldı.

ERTUĞRUL: ÇİFTÇİLERİMİZE VERİLEN DESTEK ARTACAK

Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, yaptığı açılış konuşmasında Tarım Bakanlığının Çayır, Mera Ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında yapılan çalışmayı ve amacını şöyle anlattı: “Yem Bitkileri Tohumu Dağıtım Törenine hepiniz hoş geldiniz. Tarım Bakanlığımızın Çayır, Mera Ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında özellikle kaba yem ihtiyacını karşılamak, hayvancılık girdilerini azaltmak ve yem bitkilerini yem bitkileri ekiliş alanlarının arttırılması ve teşviki amaçlanmakta. Bu amaçla İstanbul İl Tarım Müdürlüğü koordinatörlüğünde İstanbul'da 533 bin TL değerinde toplamda 32 bin 685 kg yem bitkisi tohumu dağıtıldı.

Silivri olarak toplamda çiftçilerimize 35 milyon TL destek vermekteyiz. Bakanlığımız tarafından her sene yem bitkilerine verilen destek artmakla birlikte ilçemiz çiftçilerinin de alacakları destek artacak.”

KARACA: BU BİR BAŞLANGIÇ

İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, İstanbul'da meraların yetersiz olduğundan kaba yem açığının çok yüksek miktarda olduğunu ve projeyi bu amaçla yaptıklarını dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Projemiz kapsamında 533 bin TL'lik bir hibe gerçekleştireceğiz. Sadece tohumu vermekle kalmıyoruz. Mazot, gübre ve yem bitkisi desteklerini verdiğimiz Silivri'ye artı 260 bin TL'lik dağıttığımız tohumların ekildiği alana yine katkımız olacak. Desteğimizin hayırlı olmasını diliyorum. Çiftçilerimize bol ve bereketli olsun. Bu bir başlangıç. Önümüzdeki yıl da projenin devam etmesiyle ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Biraz daha erken uygulayacağız. Bu sene geç kaldık. İnşallah 2021 yılında Eylül-Ekim ayı gibi destekte bulunacağız. Hayırlı uğurlu olsun.”

Aynı tohumu geçen sene eken Kadıköylü Ali bey, memnuniyetini dile getirdi.

YILMAZ: TOPRAKLARDAN VE TARIMSAL ÜRETİMDEN VAZGEÇMEYELİM

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, projeyi gerçekleştiren İstanbul İl Tarım Müdürlüğünü kutlayarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Silivri Belediye Başkanı olduğum günden beri ısrarla Silivri'de tarımsal üretim ve hayvancılık diyoruz. Tarımsal toprakların imarlı topraklardan daha kıymetli olabileceği bir Silivri'ye hayal ediyoruz. Topraklardan ve tarımsal üretimden vazgeçmeyelim.

Büyük Ova, hükümetimiz ve bakanlığımızın yapmış olduğu çok önemli bir projesi. Bu projeye Tarımsal Sit diyebiliriz.

“TÜRAM'LA BU PROJENİN BAŞKA BİR VERSİYONUNU UYGULADIK”

Silivri Belediyesi olarak Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezimizle bu projenin bir de başka versiyonunu uyguladık. Hiç ekilmeyen 300 dönümlük arazimize yerli, milli, atalık tohumunu ektik. En nihayetinde o da bir yem bitkisi. 600 çiftçimize 200'er kg'lık dilimlerle 120 ton arpa tohumunu bila bedel hibe olarak dağıttık. Bu sene tam 2 bin 500 dönüm yer ektik. İçerisinde arpa, buğday, ayçiçek var. Bu sene 120 ton dağıttığımız hibeyi 3-4 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Ektiğimiz 2 bin 500 dönümlük yerden bir kuruşu belediyemiz kasasına sokmayacağız. Maliyetlerden sonra tamamını, gönlünü topraklardan ayırmayan siz çiftçilerimize dağıtacağız. Hibe vereceğiz. Sizlere öncü olmaya devam edeceğiz.

“KURTULUŞUMUZUN TARIMDA OLDUĞUNU HEPİMİZ ANLADIK”

İl Tarım Müdürümüz, İlçe Tarım Müdürümüzle geliştirmeye çalıştığımız, konuştuğumuz konular var. İnşallah ortak projeler de yapacağız. Yem bitkilerin tohumların yerli ve milli olmasını çok önemsiyorum.  Kurtuluşumuzun tarımda olduğunu hepimiz anladık. Emeği geçen Tarım Bakanlığımız ve Müdürlüklerimize şükranlarımı sunuyorum.”

PARTAL: ÜRETİM OLMAZSA HER TÜRLÜ SORUNLA KARŞILAŞABİLİRİZ

Silivri İlçe Kaymakamı Ali Partal, yaptığı konuşmada Tarım Bakanlığımızın çiftçilere birçok desteğinin olduğunu, bu desteklerinin sürdüğünü dile getirdi ve şöyle devam etti: “İstanbul'da sanayi gelişiyor ama Silivri, Çatalca, Şile'de hala tarım ve hayvancılık yapılmakta. Şu anda ilçemizde 450 bin dönüm arazi işleniyor. Az bir alan değil. Yeter ki bu işi bilinçli yapalım. İkinci ve üçüncü kuşaklar da çiftçiliğe devam etsinler. Gittikçe azalan bir nüfus var. Nüfuslar tamamen şehirlere kayıyor ve topraklar işlenmiyor. Bu bizim için gerçekten büyük bir sorun doğuracak. Salgın sürecini hep birlikte yaşıyoruz. En önemli şey; gıda. Üretim olmazsa her türlü sorunla karşı karşıya kalabiliriz. Türkiye'nin her tarafı cennet, her tarafından işlenmeyen bir çok arazi var. Buraları en iyi şekilde işleyeceğiz. Yerli, milli, sertifikalı tohumlar kullanacağız. Bu tür tohum çalışmaların kapasitelerinin yüzde yüz artışı söz konusu. Bunu görüyor ve çalışmalardan da takip ediyoruz.

“ÇİFTÇİLERİMİZE HAYIRLI KAZANÇLAR DİLERİM”

Projenin çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Hayırlı kazançlar dilerim. Emeği geçen İl Tarım Müdürümüz ve ekibine teşekkür ediyorum.”

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Tekirdağ Bölge Müdürü Adnan Yusuf Güney, İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Yavuz Karaca'ya teşekkür plaketi takdim etti.

Konuşmaların ardından tohumlar ilçemiz çiftçilerine teslim edildi.

Renginar SALİ

 

 

YORUM YAP