Yılmaz: Tarım topraklarına çivi çaktırmamamız lazım

Yılmaz: Tarım topraklarına çivi çaktırmamamız lazım

16.03.2023 11:05:42

Tarımsal üretim çabası ile milli hibrit tohum hassasiyetini Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümünde 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumunu üreticilerle buluşturarak destekleyen Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Çeltik'te kaçak yapıyla mücadele kararlılığına da ciddi vurguda bulundu.335436994_762697111819987_3887485295783711677_n

Silivri Belediyesinin üreticilere yönelik 7 milyon TL değerindeki 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumu desteği devam ediyor.
Silivri Belediyesi, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünün kutlandığı 2023 yılına özel, 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumunu üreticilerle buluşturmaya devam ediyor.335431537_487788336749169_2797729468427353707_n
DEMİR: YAPARSA VOLKAN BAŞKAN YAPAR
Çeltik'teki törende konuşan Çeltik Mahallesi Muhtarı Behzat Demir, “Bugüne kadar hiç yapılmayan hizmetler Silivri Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor. Saman, tohumluk arpa, mısır silajı dağıtımları ve bugün de milli ve yerli ayçiçek tohumu. Silivri Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz için bir sloganımız vardı: ‘Yaparsa Volkan Başkan yapar.' Ben Belediye Başkanımıza hizmetlerinden dolayı şahsım ve mahallem adına teşekkür ediyorum.” dedi.335273061_1596082110907197_3718284403391511516_n
KULOĞLU: BAŞKANIMIZIN YERLİ TOHUMA VERDİĞİ KATKI ÇOK DEĞERLİ

Çeltik Mahallesi'ndeki dağıtım töreninde konuşan Silivri Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, “Volkan Başkanımız geldiği ilk gün tarıma destek vereceğiz ve katkı sağlayacağız demişti. Sağ olsun sadece söylemekle kalmadı ve yaptığı hizmetleri her geçen gün artırarak devam ettirdi. Bugün de yerli ve milli ayçiçek tohumu dağıtım töreni için bir aradayız. Bu gerçekten ülkemiz ve çiftçilerimiz için çok önemli bir adım. Çünkü yerli tohum durumumuz maalesef bitme noktasına gelmişti. Ulusal tekelci firmalara karşı bugün 2 firma ile yerli tohumculuğumuz ayakta kalmaya çalışıyor. Bu konuda Başkanımızın vermiş olduğu katkı gerçekten çok değerli. Başkanımız sadece tarımsal arazileri değerlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda yaptığı çalışmalardan iyi verimler, iyi sonuçlar alıyor. Bu kadar büyük bir alanda işlemek, koordine etmek ve güzel sonuçlar almak gerçekten hiç kolay değil. Ayrıca Silivri'mizde dolaşırken bütün parklarımız ve bahçelerimizin İstanbul'un diğer ilçeleriyle kıyaslanamayacak kadar bakımlı ve yeşil olduğunu görüyorum. Ben katkılarından dolayı Başkanımız Volkan Yılmaz'a ve ekibine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.335915949_602538318417135_3989098115729010181_n

VOLKAN YILMAZ: YOLA ÇIKIŞ PAROLAMIZ YÜZDE YÜZ YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMDİ
Çeltik'te Ayçiçek tohum dağıtımına devam ederken üreticilere seslenen Başkan Volkan Yılmaz: “Bir arada olma sebebimiz, yerli, milli, bu toprakların evlatlarının ürettiği Türk tohumlarının dağıtılması, yaygınlaştırılması ve devamının getirilmesidir. Silivri Belediyesi, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tarımcılar Derneği ile bundan tam 2 yıl önce Silivri Belediyesi'ne ait Tarım Araştırma Enstitümüzde, bize ait topraklarda 8 tane yerli, milli, Türk Ayçiçek tohumunun deneme ekimleri yapıldı. Yola çıkış parolamız yüzde yüz yerli ve milli üretimdi. Türk tohumcuları ve Türk ıslahçılarına destek verebilmekti.
Bugün Rusya gerek savaş gerek ise ekonomik ambargodan dolayı ve ayçiçek üretmediğinden ekebilecek ayçiçek tohumu satın alamıyor ve ayçiçek ile yağını elde edemiyor. Stratejik ürünleri her ülke kendi milli üretiminden sağlamalı.
Biz de, geçen yıl 1000 dönüm arazimizde, %100 yerli milli Türk tohumlarını ekmeye karar verdik. “Başkanım bu tohum daha önce denenmedi, 1000 dönüm heba olur'' şeklinde yorumlar geldi. Nasıl ki ilk havalanan İHA uçamadıysa, nasıl ki ilk havalanan SİHA hedefi vuramadıysa bizim yapacağımız çalışmalarda da eksiklikler olabilir, rekolteyi istediğimiz düzeye çıkaramamış olabiliriz ancak biz Silivri Belediyesi olarak 1000 dönümün tamamına bu ürünü ekmeliyiz yaklaşımını terk etmedik. Ve bu ekimi, her bölgenin yağışı, ikliminin değişebildiği için verimin bizi yanıltmaması amacıyla, Selimpaşa' da da, Büyükçavuşlu'da da, Gümüşyaka'da da ekmeliyiz diye düşündük. Son derece iyi sonuçlar aldık.
Ektiğimiz 1000 dönüm ayçiçeğinden yaklaşık 65 ton, 5 kiloluk birimler ile 13.000 teneke Ayçiçek yağını da hem bu toprakların gerçek sahibi Çeltikli'ler hem de bütün Silivri köylülerimiz ile ihtiyaç sahibi aileler ile paylaşacağız.
“ESAS AMACIMIZ TÜRK TOHUMUNU DESTEKLEMEK”
Esas amacımız, her şeyin tohum ile başladığından hareket ile, yerli, Türk tohumunu desteklemek idi. TR2242 Sarı Tohumculuk'un ürettiği, geliştirdiği bir marka. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in 100. Yılında tam 2023 paketi ve her bir paket ile 13 ile 13.5 dönüm arazinin ekilebileceği tohumları üreticilerimiz ile paylaşacağız.
“SIRF BU TOHUM PROJESİ İLE 7 MİLYON TL YARDIM”
Bu tohumlar ile 30 bin dönüm arazi ayçiçeği ile buluşacak. Çiftçimizin cebinden tek kuruş tohum parası çıkmayacak. Silivri Belediyesi'nin sırf bu tohum projesi ile yaptığı yardım 7 Milyon TL.
20 bin dönüm ekilebilecek tohumu da İl Tarım Müdürlüğümüzün, Tarım Bakanlığımızın dağıtacağı haberini aldık. Etti size 50 bin. Zaten biz bir proje yapıyorsak arkadan takipçimiz olması ile çok mutluluk duyduğumuz Büyükşehir Belediyesi de bizim kadar (30 bin dönüm) verir ise 80 bin dönüm arazi ayçiçeği ile buluşacak. İnşallah Büyükşehir Belediye'miz de geçen yıl yaptıkları gibi İsrail tohumunu değil, yerli milli tohumu desteklerler. Yani Silivri'deki ekilecek ayçiçeklerin tohumlarının parası sizlere destek olarak gelecek. Hayırlı uğurlu olsun!
Seymen marka arpa tohumunda çok ciddi verimler alındı. Ve Silivri de ağırlıklı olarak yine %100 Türk ve bir sene sonra da tohum olarak kullanılabilen, yerli, milli, sertifikalı arpalar ekildi.
Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü'ne çok teşekkür etmek istiyorum. Her yıl, her gün yeni projeler ekleyerek huzurlarınızda olmaya çalışıyoruz. Kendimizi geliştiriyoruz. “Silivri için üretiyoruz, Türkiye için geliştiriyoruz'' sloganıyla, projelerimizi çeşitlendirmeye de devam ediyoruz.
Bu yıl Silivri'nin tamamında ne kadar hayvan var ise tamamının aşı ücretlerini Silivri Belediyesi olarak biz ödeyeceğiz. Aşı için tek kuruş ödemeyeceksiniz. Buradaki amacımız, nefes olmak, sizlere omuz vermek, sizin maliyetlerinizi düşürerek, tarımdan hayvancılıktan vazgeçmemenizi sağlamak.
Ben de Kamiloba doğumluyum. Bu topraklarda daha önce dedelerimiz bir tarım hikayesi yazdılar. O zamanlar nüfusu 5 milyonu bulan İstanbul'un bütün gıdası, salatalığından, maydanozundan, domatesine kadar bu topraklardan gönderiliyordu. Ancak her ne hikmetse son 30 yılda, bir rehavet, bir tembellik, tarımdan kaçış, gençlerin köylerde yaşamayı tercih etmemesi, aile büyüklerin onlar teşvik etmemesi ile köylerdeki nüfusu maalesef azalttık. Ancak gelin görün ki şu an pandemi ve son deprem ile birlikte köyler herkes için ters göç, bir nefes alacak, sığınacak, kaçış rotası yerler haline geldi.
“TARIM TOPRAKLARINA ÇİVİ ÇAKTIRMAMAMIZ LAZIM”
Bize “Başkanım burayı ne zaman imara açacaksın?'', “Tarım mı kaldı?'', “Ne zaman binalar, konutlar yapacağız?'' gibi serzenişte bulunanlar da oldu. Bakın biz Silivri Belediyesi olarak “Gün gelecek, tarım toprakları, imarlı topraklardan daha değerli hale gelecek.'' diyorduk. Bu günler yakın! Bu topraklara sahip çıkmalıyız. Onlar bize miras değil emanet olduğunu içselleştirmeliyiz ve buna göre hareket etmeliyiz. Peki bu kolay mı? Hiç de değil. Az önce benzin istasyonunda bir tane beyefendi ile karşılaştık ve “Başkanım, bir yerim var içine bir tane konteynır koyma şansım yok mu?'' diye sordu. Biraz önce oturdum, ablam “Burada bir tanıdığımız var, bir yer almış ve içine, çocuğuna bir ev yapmak istiyor, imkânı var mı?'' diye sordu. Yok! Tarım topraklarına çivi çaktırmamamız lazım.
İnanıyorum ki Tarım Bakanlığı'mızın da tarım topraklarının koruması üzerine radikal kararlar alması gerekecek. Bu kaçak yapıları yapanlara hapis cezasının getirilmesi gerekiyor arkadaşlar. Bakın bakalım o zaman tarım topraklarının üzerine bir çivi çakılabiliyor mu!? Bu toprakları korumaya devam edeceğiz.
Sayın Kaymakam'ım da burada, o da şahittir. Tarım topraklarının üzerine yapı yapılmasına, yapılan yapılar ile mücadele konusuna bir adım geri atmadan, taviz vermeden devam ediyoruz. Biz kimsenin kartvizitine, abisinin, dayısının, kim olduğuna bakmadan, tarım topraklarına, hazine topraklarına, orman arazilerine kaçak yapı yapanların binalarını tek tek yıkıyoruz arkadaşlar. Yıkmaya da devam edeceğiz. İşbirliğine ihtiyacım var. Burada muhtarlarıma da iş düşüyor. Siz Çeltiğin mahalle sakinleri, özellikle, bana her zaman güç veren, beraber yürümekte büyük onur ve mutluluk duyduğum hanımefendilere de iş düşüyor. Çünkü bu binalar daha yapılamadan haber almamız lazım” şeklinde konuştu.
“ARKAMDAN BEDDUALARIN DEĞİL, HAYIR DUALARININ YAD EDİLMESİNİ İSTİYORUM”
Kaçak yapılar ile ilgili duygularını içtenlikle paylaşan Başkan Yılmaz, “Her yıktığımız bina da içimiz acıyor. Gazitepe'de 1 hafta önce 3 katlı bir villayı yıktık. Adam sosyal medyada “Bu yapılırken neredeydin sayın başkan? Niye yaptırttın? Neden yıkıyorsun?'' diye yazmış. Öncelikle 870 km2 alan. Her gün helikopter uçursam kaçak yapıların tespitinde zorlanırım. Onu da geçtik, mühürlüyoruz ancak adam mahkemeden durdurma kararı alıp inşaat yapmaya devam ediyor. Bu süreç 6 ay sürüyor ve bina inşaatı bitmiş oluyor. Sonrasında biz yıktığımızda ise “Neden yıktınız?'', “Milli servet!'' diye yorumlar alıyoruz. Ne yapsaydık? “Çok güzel olmuş, kalsın'' mı deseydik? Kimin zoruna ve gücüne gideceği hiç umurumda değil. Silivri'de Cenab-ı Allah'ın müsaade ettiği, görevde olduğum süreç boyunca ve görevim bittikten sonra başım dik, alnım ak yürümek istiyorum. Arkamdan bedduaların değil, hayır dualarının yad edilmesini istiyorum. Bu yüzden de bana verdiğiniz görevi, bu arazileri koruma görevini sonuna kadar yapmaya devam edeceğim.
“BU TOPRAKLARI KORUMAZ İSEK BİZ 85 MİLYON İNSANIN HAKKINA GİRMİŞ OLURUZ”
Oy kaygım yok! Annemizin karnından belediye başkanı olarak doğmadık, belediye başkanı olarak da ölmeyeceğiz. Bu makamlar gelip geçici! Ancak bu makamların da hakkını vermek, hakkı, hukuku gözetmek, kimsenin hakkı ve hukukuna da girmemek gerekiyor. Bu toprakları korumaz isek biz 85 milyon insanın hakkına girmiş oluruz. O yüzden ‘tarım' demeye ‘üretim' demeye, bu topraklarda yeni hikayeler yazmaya, tüm İstanbul'un kesme çiçeklerinin üretildiği köylerden biri olan Çeltik'te bu hikayelerin benzerlerini yazabileceğimizi ifade ediyorum” dedi.
“TÜRK TOHUMCULUĞUNA BİR TUĞLA DA SİZ KOYUN…”
“Bugün dağıttığımız tohum ile 13 dönüm yer ekeceksiniz ancak Türk tohumculuğuna bir tuğla da siz koymuş olacaksınız” ifadeleri ile Çeltikli üreticilere seslenmeyi sürdüren Başkan Bey, “Deneme ekimi olabilir. Ancak bu yıl herkesin bir torba, iki torba da olsa 13 dönüm 25 dönüm yeri bu tohum ile ekmenizi istirham ediyorum. Türk tohumculuğuna destek olalım. Alacağımız güzel sonuçlar olursa da seneye Çeltik'te bunun çok daha fazlasını dağıtalım ve tüm ayçiçekler Türk tohumu ile ekilsin.
“BİZ SİZLERE DESTEK OLUYORUZ ANCAK SİZLERİN DE BU PROJEYE DESTEK VERMENİZİ İSTİYORUZ”
Biz sizlere destek oluyoruz ancak sizlerin de bu projeye destek vermenizi istiyoruz. Ben bu duygu ve düşünceler ile sizler ile bir kez daha bir arada olmaktan, özellikle de Çeltik'te çoğunlukta olan ve bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan hanımlar ile bir arada bulunmaktan duyduğumuz mutluluğu ifade ederek hepinize bol, bereketli hasatlar diliyorum. Sağlık, sıhhat dolu, bereket dolu günleriniz olsun. Hepinizi Cenab-ı Allah'a emanet ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

TOĞAN: BURASI TÜRKİYE'NİN EN İYİ TARIM VE HAYVANCILIĞININ YAPILDIĞI COĞRAFYA
Ayçiçek tohum dağıtımında Çeltiklilere seslenen Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Silivri Belediyesi tarafından yapılan dağıtım törenlerin artık sayısını aklımda tutamıyorum. Ve her fırsatta da buralara iştirak etmeye çalışıyoruz. Biraz önce Başkanımız da ifade etti. Tarımın ve hayvancılığın bir hikayesi var! Burası Türkiye'nin en iyi tarım ve hayvancılığının yapıldığı coğrafya! Ancak zamanla İstanbul' yakınlığı dolayısıyla arazilere yavaş yavaş imarın girmesi ile maalesef geçmiş yıllarda bir yapılaşma başlamasıyla da yüz yüze kalındı.
“ARAZİLERİMİZİN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ”
Her gittiğimiz yerde de belirtiyoruz; Lütfen arazilerinize sahip çıkın! Pandemi döneminden, Ukrayna-Rusya savaşından, yaşanan son depremlerden sonra insanlar daha huzurlu, kırsal, müstakil, bahçeli, yeşil ve doğanın içerisindeki yerleşim yerlerini tercih etmeye başladılar. Bu anlamda Silivri'mize de yoğun bir talep var. Ancak biz daha önce de söylediğimiz gibi arazilerimizin kıymetini bilmeliyiz.
“TARIM ARAZİLERİ İMARLI YERLERDEN ÇOK DAHA KIYMETLİ OLACAK”
Özellikle hanım kardeşlerimizden, teyzelerimizden bu konuda yardım istiyoruz. Çünkü siz söylemeden bunlar satılmaz. Arazileri sattırmayın. Gün geçtikçe tarım arazileri imarlı yerlerden çok daha kıymetli olacak. Ve bu coğrafya, tarım ve hayvancılığın hikayesinin yazılmaya devam ettiği bir coğrafya olacak inşallah.
Bu anlamda belediyemizin yaptığı çalışmaları her fırsatta izliyoruz. Fırsatını bulduğumuzda da katılmaya çalışıyoruz. Coğrafyamız yerli ve milli, topraklarımız yerli ve milli, insanlarımız yerli ve milli ve artık tohumumuz da yerli ve milli. İnşallah elde ettiğimiz ürünlerle bolluk bereket dolu bir sezon yaşarız diliyorum. Allah'tan ümidimiz bu. İnşallah bu günleri hep birlikte görürüz.
“KİMSE KAÇAK YAPI YAPMAYA YELTENMESİN ÇÜNKÜ YIKILIR!”
Kaçak yapılara karşı belediyemizin yüksek düzeyde bir hassasiyeti var. Biz de buna elimizden geldiği kadar destek vermeye çalışıyoruz. Tekrar altını çizerek söylüyorum; kimse kaçak yapı yapmaya yeltenmesin çünkü yıkılır! Çok net ifade ediyorum.
Sizlere bir örnek anlatacağım. Sosyal medya hesabında kaçak yapısı geçen yıl yıkılmış bir vatandaş “Ah be başkanım, yıkmasaydın orada şimdi 2 tane depremzede oturturdum'' şeklinde yorum yapmış. Bunu bile bahane olarak kullanan bir zihniyet var. “Yapılırken neredeydiniz?'' yorumlarına karşı da ‘hırsızın hiç mi suçu yok'? Tapulu olmayan bir araziye, izin almadan, iskân almadan yapı yapmışlar. Bu nasıl olabilir? O yüzden herkesi hukuka, yasalara uygun davranmaya çağırıyoruz.
Biz bu toprakları korumaya kararlıyız. Ben bu anlamda, burada dağıtılacak olan tohumlar ve daha önce dağıtılmış, destek verilmiş olan diğer ürünler ve hizmetler için belediyemize teşekkürü borç biliyorum. Ve bunların devamını diliyorum. Bu topraklarda bol, bereketli, hepimizin yüzünün güldüğü, daha fazla rekolteden dolayı genç kızlarımızın ve erkeklerimizin evlilik sıkıntısı çekmeyeceği bir sezon diliyorum. Allah'a emanet olun, hayırlı uğurlu olsun.”
Sevginar SALİ

  1. Alihiracal Alihiracal

    Biz çok katlı binalarda yaşamak istemiyoruz devlet bedeli neyse satsın alalim

YORUM YAP